пʼятницю, 15 липня 2016 р.

Над Удрицьком лунала молитва та пісня

Свято Петра і Павла в Удрицьку розпочалося із урочистої літургії в церкві, названій на честь цих святих апостолів. До церкви зійшлися не лише удричани, привітати їх із престольним святом з’їхалися православні з інших сіл району разом зі своїми духовними наставниками.


Не зважаючи на спеку, святкові заходи тривали ввесь день. Взяти участь в них прибули представники майже усіх сіл Миляцької об’єднаної громади. Це вже стало традицією для новоствореної громади – об’єднуватися не лише для роботи й вирішення спільних проблем, а й розділяти радість святкування. На стадіоні в азартній боротьбі команди із Удрицька, Миляч, Будимля, Смородська виборювали першість у волейбольному турнірі. У будинку культури проходили змагання із шашок, шахів, тенісу. На терасі біля будинку культури розгорнулася виставка, де села громади представляли не лише традиційні поліські  вироби, вишиванки та картини із бісеру, а й пропонували скоштувати меду, домашню випічку, дари саду та поля. Микола Денищич, завклуб із Хочина, із властивим йому гумором, привів на виставку навіть козу Дашку, святково прибрану в бантики, та кролика-«великана». Ці веселі  персонажі одразу привернули увагу дітей, які у святкових вишиванках веселими юрбами гуляли в центрі села.
Урочистий концерт, підготовлений силами учасників художньої самодіяльності сільських клубів, що входять до об’єднаної громади, зібрав у затінку під березами біля Удрицького будинку культури численну аудиторію глядачів. На концерт прийшов і 90-річний Роман Хомич Пігаль, інвалід Другої світової війни. Цей поважний чоловік і досі показує односельцям приклад активного довголіття, оптимізму, життєвої стійкості. Він і дотепер сам справляється з домашньою роботою, порає город, заготовляє дрова. «Секрет мого активного довголіття питаєте, – задумався ветеран на хвильку. – Я ніколи не думав про це. Все життя працюю, не вилежував боки ніколи. Пережив багато горя, синів молодих поховав, дружину, з якою прожив 60 років. Треба, попри все, любити життя, дякувати Богові за все і трудитися».
Вже не вперше відмічаю для себе, що в Миляцькій громаді живуть трудолюбиві й талановиті люди, що творять своє благополуччя самі, думають про майбутнє дітей та онуків, люблять свій край, славлять його в піснях та праці. Та не можу не сказати про особливих гостей свята – фольклорний гурт «Берегиня» із села Переброди. Декому із його учасників уже за 80, та їхні голоси залишилися соковитими, сильними, молодими. Чи не тому, що в їхній пісні – наш генетичний код, особлива життєдайна енергетика? «Вони хочуть співати для людей, – каже завідуюча Перебродською публічно-шкільною бібліотекою Ірина Іценко. – Ось і зараз, у таку спеку, вони з радістю погодилися їхати в Удрицьк». І глядачі отримали хвилини насолоди від їх автентичного співу, а ці талановиті артисти натомість почули шалені оплески як нагороду за свій талант. «Їх спів відносить мене у часи молодості моїх батьків, мого дитинства, – ділиться враженнями жителька Удрицька Ніна Кот. – Це наші, поліські пісні, наша неповторна манера виконання. З острахом думаю про те, чи не підуть у вічність ці пісні разом зі своїми виконавцями?..»
Важко виділити когось із артистів, що дарували свій талант глядачам, боюся когось пропустити в цьому списку, та все ж назву: Ольга Смілянець, Валерія Вабіщевич, Яна Малей, Аліна Колода, Наталія Савич, Олена Пасько, Вікторія Войнарович, Людмила Хмарук, дует із Жадені, жіноче тріо із Будимля, колектив «Батальйон суперстар» із Смородська. Своєю неповторною, чистою джерельною поезією пригостила присутніх поетеса Ганна Дячок.
Жителів Удрицька та гостей привітали сільський голова Миляцьої громади Федір Хлебович. Я передала присутнім вітання від народного депутата України Василя  Яніцького та побажала процвітання селу, здоров’я його мешканцям, миру нашій Україні. Староста села Неоніла Пігаль подякувала всім, хто створив удричанам святовий настрій, а також спонсорам свята – приватним підприємцям Удрицька та благодійному фонду Василя Яніцького «Наш край». Переможці –сіх змагань отримали заслужені нагороди й премії. Завершилося свято дискотекою для всіх, хто молодий душею.
Оксана СЛОБОДЗЯН,
помічник-консультант народного депутата України Василя Яніцького.


Немає коментарів:

Дописати коментар