пʼятницю, 3 жовтня 2014 р.

АБИ ДИТИНСТВО БУЛО ЩАСЛИВИМ


Напередодні дня працівника дошкільного виховання разом з міським головою Адамом Кузьмичем та секретарем міської ради Віталієм Андрусенком відвідали всі дошкільні навчальні заклади міста: знайомилися з роботою дитсадків, щиро вітали зі святом їх колективи, ставили акценти на вирішенні проблемних питань, нагороджували найкращіх працівників за сумлінне виконання своїх обв’язків.
Кожен з садочків справив своє хороше і особливе враження. Відтак, ще раз переконалася, що, попри скрутну ситуацію у державі, малеча Дубровиці має сонячне і гарне дошкільне дитинство. «Підтримка дитсадків – один з пріоритетних напрямків моєї роботи як міського голови,  а турбота про дітей і дитинство, я вважаю, – одне з першочергових покликань людини і християнина на землі, – каже Адам Леонідович, - чи не найважчі часи в історії сучасної України зараз випали на її долю, але, попри все, наша міська рада, завдяки розумінню депутатського корпусу, знаходить можливості підтримувати дошкільні заклади. От в цьому році з міського бюджету на ці потреби було виділено майже 500 тисяч коштів. Наше першочергове завдання цьогоріч – подбати про енергозберігаючі технології, які в сучасному контексті мають і політичне забарвлення…».
 Приємно було відвідати «Теремок», який наразі відвідує 138 діток, хоча розрахований він на 95 дошкільнят. Всі, хто побував тут з десяток років тому, здивувався б приємно зовнішньому і внутрішньому вигляду цього дошкільного навчального закладу: затишно, тепло і комфортно, як вдома. Тут кожна кімната і кожен коридор оформлені зі смаком, продумано і цікаво. Вразили куточки про Україну і рідне місто. Відчувається, що весь персонал ставиться до своєї роботи з любов’ю, хоче додати свою родзинку в дизайн садочка. «Наш садочок переповнений,-ділиться думками завідувачка Олена Конончук, - от сьогодні відмовила мамі прийняти дитину, бо просто малечі ніде спати. Зараз у нас хороше харчування, створені всі умови для відпочинку і навчання». Триває утеплення за сучасними технологіями фасаду садочка. Міський голова наголошує, що у цьому навчальному закладі необхідно збудувати твердопаливну котельню, бо у разі відсутнусті газу, тут постане питання забезпечення теплом.
Ремонтні роботи ведуться і у садочку №4. Адам Кузьмич і Віталій Андрусенко оглянули їх хід, поспілкувалися з колективом. Як розповіла методист Антоніна Григорівна Скибан, садочок також заповнений, часто батьки заздалегідь, ще зовсім у ранньому віці своїх синів і донечок, пишуть заяви на прийом до нього. 118 діток відвідує на даний час цей заклад. Особливість садочка «Малятко» полягає в тому, що є тут групи, в яких дітки одночасно і навчаються, і сплять (в одній кімнаті, а не розрізнено), є й стандартні групи. На жаль, цього дня не вдалося поспілкуватися із завідувачкою Тетяною Іванівною Пігаль, бо вона перебувала у відпустці. Однак, від батьків вихованців та колег довелося почути багато добрих слів про цю людину, яка працює в дошкільному закладі вже 34 роки, з них – 11 завідувачкою. Зараз 37 працівників закладу створюють під її вмілим керівництвом атмосферу і затишок у «Малятку».
Вже 27 років очолює садок номер п’ять Ялина Олександрівна Котяш. Про свій дошкільний навчальний заклад, як і її колеги, розповідає вона з гордістю, турботою і любов’ю. Ялина Олександрівна показала нам і чудове подвір’я закладу, де є місце літньому басейну з фонтанчиком і казковими фігурами з предметів побуту і елементів техніки. Яскраво, сонячно тут малечі бавитися в будь-яку пору року, бо й погляд дорослого мимоволі зупиняється на цих витворах.
А всередині – затишні групи, кабінет для фізпроцедур, соляна кімната, зала для творчості, де малювати можна навіть піском. Впевнено і цілеспрямовано говорить керівник закладу про те, що ще мріє зробити у садочку. От спортивну залу, наприклад, хочеться повністю вкрити матами, аби дітки не падали додолу і не забивалися під час занять фізкультурою. Батьки цю ідею також підтримують, є й інші плани. Ялина Олександрівна каже, що дошкілля має крокувати вперед, бо час не стоїть на місці, дітям потрібні нові умови виховання і навчання.
Скільки зроблено у дитсадку за час її роботи, перелічити годі: замінено дах, двері, вікна, утепляється фасад. Багато - завдяки проонівським програмам, міська рада кошти завжди на ці потреби також виділяла. Адам Кузьмич щиро подякував колективу садочка за роботу і закликав передусім докладати максимум зусиль, щоб дітей виховували патріотами рідної землі. А ще він підкреслив, про те, що Ялина Олександрівна як депутат міської ради, завжди передусім вболіває і переймається проблемами дошкілля міста, бо це їй - близьке і рідне. Така ініціативність допомагає у роботі і міському голові.
Я ж після спілкування з Ялиною Олександрівною  відкрила формулу її успіху – вимогливість, в першу чергу до себе і до колективу, і любов до роботи, яка щоденно у вихователів починається з посмішки.
Щиро завдячують працівники садків і батькам, які допомагають утримувати їх заклади. Зрозуміло, ця підтримка  сьогодні теж вагома. Цього дня міський голова пообіцяв, що буде пропонувати депутатам додатково виділити з бюджету по 10 тисяч гривень на найнеобхідніші потреби садочків – придбання меблів, постільної білизни чи іграшок, на розсуд колективів.
Багато думок навіяли відвідини дошкільних закладів міста особисто для мене. Пригадалося наше радянське дитинство у садочках, не таке кольорове і яскраве. У пам’яті спливли кадри сюжету новин про зруйнований садочок у Слов’янську, де серед руїн валялася лялька в яскравому вбранні, а завідувачка розповідала, як цей заклад раніше був облаштований і сміялися у ньому діти. Дивилася, як у затишних спальнях солодко спить малеча, підклавши під щічку кулачок, і зрозуміла: це - яскрава картинка миру на землі. По-новому ми віднедавна почали розуміти сутність мирного життя і його ціну.
Любов КЛІМЧУК

Немає коментарів:

Дописати коментар