понеділок, 7 грудня 2020 р.

 

Близнята народжені

у «сорочках»



 

У перший зимовий день сестрички-близнятка побачили світ в обласному перинатальному центрі. Особливістю їх народження є те, що вони народилися кожна у своєму плідному міхурі. Лікарі кажуть, міхур захищає немовлят від зовнішніх подразників. Мама – рівнянка. Їй 32 роки, має другі пологи. Вага сестричок – 3 кг 80 грамів та 2 кг 730 грамів.

Такі випадки трапляються один раз на 80 тисяч пологів. Мама та діти нині почуваються добре. А таку методику в обласному перинатальному найчастіше застосовують для недоношених діток.

Обережно – мандарини



 

Як багато їх нині продають на вулицях міста і в магазинах. З приходом холодів вони стають незамінними на нашому столі. Це й правильно. адже – без вітаміну «С» тепер ніяк. Всі лікарі нині наголошують, що для профілактики застуди треба їсти саме фрукти з вмістом і такого вітаміну. Це важливо для тих, хто перехворів на ковід. Придбати власне вітамін «С» в аптеках тепер непросто, дефіцит. Отож виручають нас мандарини і у цьому плані.

У головному новорічному фрукті багато вітаміну С – однак є випадки, коли протипоказання мандаринів переважують їхню користь. Користь мандаринів давно відома – однак є категорії людей, кому мандарини завдають суцільної шкоди.

Наближається Новий рік – і головним фруктом на більшості святкових столів напевно будуть мандарини. У них багато вітаміну С (понад 40% від добової норми), тому вони зміцнюють імунітет. Це особливо важливо в холодну пору року. Також вони містять багато антиоксидантів і флавоноїдів. Але не варто забувати і про шкоду мандаринів.

Мандарини протипоказані: вагітним (особливо на ранніх термінах); при загостренні захворювань шлунково-кишкового тракту (наприклад, при виразкових хворобах, коліті та гастриті); ненажерам: якщо переїсти мандаринів – це загрожує алергією аж до анафілактичного шоку (коли у людини набрякають слизові та з’являється задуха).

Скільки мандаринів можна їсти на день?

Їсти мандарини можна хоч кожен день. Але переборщувати не варто: добова доза в середньому – 4 мандарини. Смакуйте в міру!

Підготувала Люба Клімчук.

 

ЧЕКАЄМО ВІДКРИТТЯ КАРДІОЦЕНТРУ



 

Про новий кардіоцентр у Сарнах  я прочитала вперше у 2017 році. Тоді було написано, що завдяки спільним зусиллям Рівненської ОДА, управління охорони здоров’я та команди проекту Світового банку на Рівненщині вдалося розширити межі проєкту та зекономити кошти для відкриття додаткового кардіологічного центру в Сарнах. Потреба у відкритті кардіологічного центру в Сарнах була викликана новітніми стандартами лікування серцево-судинних захворювань. Адже для ефективного лікування, приміром, інфаркту міокарда, згідно з сучасними нормами лікування, хворому потрібно надати допомогу протягом двох годин. Інакше починаються досить суттєві ускладнення.

Зрозуміло, що для наших північних районів, враховуючи відстані та якість доріг (хоч вони і покращуються), швидка допомога фізично навряд чи зможе доставити пацієнта за дві години до серцево-судинного центру в Рівному.

Протягом трьох років слідкувала, як ведеться будівництво центру, як туди звозять обладнання. Про це писали часто. Відкриття закладу планувалося на осінь цього року. Поцікавилася у головного лікаря Сарненської лікарні Василя Іванюка, коли все ж можна буде потрапити на огляд у це новітнє сучасне відділення, адже на календарі вже зима?

Він розповів: 24 листопада керівники області, району та міста оглянули наш новий серцево-судинний центр на базі Сарненської центральної районної лікарні. Нагадаю, що будівництво центру почалось у 2017 році за підтримки Світового банку на умовах співфінансування з бюджетів різних рівнів. Наразі основні будівельні роботи майже завершенні, відкриємо центр після отримання дозвільних документів з Києва (ядерна безпека і т.д). Без цього роботу не почнемо. Вся апаратура вже поставлена, все налаштоване. Але поки що без дозволів не маємо право запускати процес. Спеціалістів для роботи готували в київських інститутах Амосова та серця. Співпрацюємо з Рівненськими фахівцями. В області працюватиме два таких центри – Рівне і Сарни. Чи передбачено обслуговування жителів Дубровиччини у цьому закладі? Звичайно, це буде як міжрайонний центр, обслуговуватиме більше 30 тис.населення північних районів. З моменту отримання всіх дозвільних документів він має перейти на баланс КНП Сарненська ЦРЛ. Отож, це дуже позитивний момент для жителів північних районів нашої області. Зазначу, що у центрі можна буде отримати, зокрема, екстрене стентування при інфаркті міокарда. У приміщенні кардіоцентру встановили дороговартісний ангіографічний комплекс.

 

Довідково: Ангіограф – це унікальний апарат, на якому видно усю карту судин потрібного органу чи частини тіла. За допомогою цього сучасного методу діагностики на базі обласної клінічної лікарні можна продіагностувати і ліквідувати будь-яку патологію судин людського організму.

Люба Клімчук.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар