пʼятницю, 23 липня 2021 р.

 


Про поліський «відпочинок»

на чорничному морі

 

«Сиджу у магазині, покупців дуже мало, а душа моя в лісі, ділиться думками зі мною одна з продавчинь у Дубровиці. Виросла я неподалік лісу, це моє збирати чорниці, гриби, ожину, клюкву. Буду відпрошуватися, як почнеться сезон заготівель, бо ж заробити копійку все-таки можна на чорницях хорошу». Відповідаю співрозмовниці, що це важка праця. Вона погоджується, однак зауважує, що є у збиранні чорниці й плюси, бо не треба ні саджати ягоду, ні полоти.

У понеділок на ринку у Дубровиці за літр чорниці просили 50 гривень, як брали кілька літрів, то уступали й по 40. У такому випадку чорниця розходилася значно швидше. Реалізовувати чорницю на ринку завжди вигідніше, як здавати її заготівельникам. Але все одно треба принаймні чимало часу затратити, щоб вистояти на ринку і продати ягоду.

Днями жителі Рокитнівщини у «Фейсбук» опублікували відео, як в одному з поліських лісів зустріли українського журналіста, автора і ведучого програми «Світ навиворіт» Дмитра Комарова. Він разом зі знімальною групою гуляв місцевістю, спілкувався зі збиральниками ягід та сам долучався до процесу.

Як видно з відео, Дмитра Комарова місцеві жителі зустріли привітно: співали народні пісні, пригощали ягодами і вчили, як правильно збирати чорниці. Подивляться відео з усіх усюд і побачать, де проводять час влітку роботящі поліські жіночки. Як жартують, на чорному морі.

Чимало людей цього літа вже ходили по чорниці, щоб набрати ягід на вареники або ж передати поліського смаколика онукам у Рівне чи Київ. Про масову заготівлю чорниці ще не чути. Проте, поліщуки висловлюють прогнози щодо ціни на чорницю у заготівельників. Зрозуміло, хочеться, щоб цю важку працю якомога краще оцінили.

270, 300 чи навіть 320 гривень просять на ринку у Дубровиці за металеву гребінку, все залежить від ширини такого комбайну. Запитую, звідки гребінки. Продавчиня каже, що цей інструмент виготовляє майстер на Дубровиччині. Гребінкою збирати чорниці значно швидше, однак цей ківш з довгими зубчиками обриває з кущів не тільки достиглі, але й зелені ягоди, а також листя. Таким чином псується коренева система чорничника, на відновлення якого може піти понад 5 років. Але хто хоче заробити, для того гребінка помічниця.

Про чорничні жнива часто розповідають у соцмережах. Ось, до прикладу, допис дубровичанки Тетяни Скаржинець: «День Конституції державне свято! Вихідний, який я вже вкотре святкую, збираючи чорниці. В лісі, на диво, тихо, не дуже людно. Це, мабуть, тому, що заготівельники ще не приймають їх. Таке враження склалося, що всі причаїлися і вичікують, яку ж ціну дадуть за кілограм чорниці на старті… Дуже хочу, щоб ціна була високою і всі змогли придбати задумане на зароблені за чорницю гроші… Хто мішок цукру, хто велосипед, а, може, хто і нові джинси.

А я сьогодні постаралась на славу! Набрала чорниць мамину наберочку аж на чотири літри! А на фото вона виглядає солідніше!».  Додам, що Тетяна Скаржинець дуже гарно фотографує природу.

А якою буде заготівля чорниці? 29 підприємців подали заявки в обласне управління лісового та мисливського господарства на заготівлю чорниці в об’ємі майже 310 тонн. Найбільше ягід цьогоріч планують заготовити у держлісфонді Висоцького, Дубровицького, Сарненського лісгоспів.

Нагадуємо, що збір, заготівля (в тому числі купівля у населення) дикорослих плодів, ягід, лікарських рослин та іншого, або продуктів їх переробки для потреб комерційної та виробничої діяльності проводиться в порядку спеціального використання на основі лімітів, затверджених органом виконавчої влади та дозволів (лісових квитків), виданих постійними лісокористувачами.

Рівненська обласна рада своїм рішенням «Про погодження лімітів на спеціальне використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань, заготівлі другорядних лісових матеріалів на 2021 рік» погодила ліміти на заготівлю чорниці в об’ємі 4395,9 тонни. А для забезпечення постійного контролю в галузі охорони і збереження побічних лісових ресурсів в процесі їх заготівлі на території держлісфонду в області працюють спеціальні рейдові групи, які слідкують за дотриманням законодавства під час заготівлі дикорослих ягід.

Початок ягідно-грибного сезону відтермінували погодні умови. Однак, незалежно від метеоситуації та врожаю, заготівельники чорниці повинні сплатити всі передбачені законом податки від кількості зібраних дарів лісу. Керівники громад мають ретельно аналізувати діяльність усіх комерційних структур, які заготовлятимуть ягоди та гриби з комерційною метою на території громади, і наполягати на сплаті податків. Заготівля ягід може стати гарним надходженням до кишень збирачів, а податки, сплачені від заготівлі наповненням бюджетного кошику громад.

А ви збиратимете чорницю?

 

Люба КЛІМЧУК.

Фото Тетяни Скаржинець.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар