пʼятницю, 23 липня 2021 р.

 














День села – це свято єднання

 

 

Трійця є одним із головних свят у християнстві і його відзначають як у православних, так і у католицьких храмах. Це свято прославляє Пресвяту Трійцю – Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого. За Євангелієм, саме цього дня Святий Дух, що символізує єдність Пресвятої Трійці, зійшов на Ісуса Христа та Діву Марію.

 

У народі День Святої Трійці ще називають Зеленими святами, П’ятидесятницею, Зеленою Неділею або Зісланням Святого Духа. Це той час, коли до рідної оселі поспішає кожен, як далеко їх не закинула б доля.

Саме в такі моменти пробуджується у серцях любов до своєї малої батьківщини, ми сповнюємося відчуттям єдиної родини. А тим паче, якщо в цей день ще й храмове свято. День села пов’язує минуле, сьогодення та майбутнє. Історія кожного населеного пункту є часточкою історії нашої громади. А цю історію люди творять щоденною тяжкою працею. Адже життя на селі щодня ставить перед ними багато непростих питань, які потребують вирішення. І щоденна праця, відданість та любов до рідної землі заслуговують на глибоку повагу.

Сонячного погожого дня, 21 червня, завітало свято в Орв’яницю.

Із теплими словами до своїх земляків звернувся староста сіл Берестя, Орв’яниця, Соломіївка та Кураш Микола Дашук. Вітаючи зі святом, Микола Павлович зичив: «Бажаю вам миру, міцного здоров’я, родинного щастя, благополуччя і здійснення найзаповітніших мрій. Ми разом з вами будемо прикладати максимум зусиль, щоб ваше село розвивалося, оновлювалося і змінювалося на краще, зростав його економічний і культурний потенціал». Він подякував тим людям, які небайдужі до проблем громади та беруть активну участь у житті села. Зокрема, тим, хто допомагав під час підготовки свята, був спонсором в багатьох заходах. Подяками старости були відзначені найстаріша мешканка села Уляна Клюйко, наймолодшенька орв’яничаночка, що тільки-но з’явилася в родині Борщів, випускниця місцевої школи, номінантка обласного та республіканського етапів МАН Вікторія Красько, поетеса, краєзнавець, активістка Тетяна Галушко, сільська футбольна команда «Старт», яка святкує свій тридцятирічний ювілей, в минулому п’ятиразовий чемпіон та чотиразовий володар кубка області ФСТ «Колос».

Завітали на свято й шановані гості. Від імені депутатського корпусу міської ради всіх присутніх вітали секретар ради Микола Годунко та керуюча справами Оксана Краглевич. Вони також вручили грамоти кращим з кращих. Відзнак міської ради були удостоєні керівниця хору Свято-Троїцької церкви села Оксана Довжик та місцевий активіст Василь Фурсович.

Тепло звернувся до присутніх й настоятель храму Ростислав Олексин.

Керівник СПП «Промінь», депутат міської ради Андрій Кулик також привітав жителів села з храмовим святом, подякував за звитяжну працю колишнім та нинішнім членам СПП. «Тридцять дев’ять років я живу серед цих людей і можу запевнити, кращих від них немає», –  зазначив Андрій Євтухович. Він також вручив грамоти та подарунки для працівників господарства: головного ветлікаря В’ячеслава Васька та головного інженера Юрія Коростеля.

До речі, не залишився без подарунка і сам Андрій Євтухович – отримав разом з футболістами «Старта» гарну іменну чашку з фото команди.

Усе дійство було пересипане концертними номерами, де музичні вітання жителям села чергувалися з танцювальними виступами.

Приємний настрій всім глядачам протягом кількох годин дарували народні аматорські ансамблі української пісні «Серпанок» із села Берестя (керівник Іван Буткевич), Кураського сільського клубу (керівник Валентина Стельмах), солісти Олена Чернецька та Олексій Гладкий, вихованці шкіл округу, місцевого дитячого садочка і всіма улюблене та мегапопулярне в Орв’яниці та всій Дубровиччині вокальне тріо «Мелодія» тощо.

Були організовані виставка, фотозона та атракціони для малечі. А головне – гарний настрій для кожного, хто завітав на свято.

Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар