пʼятниця, 23 липня 2021 р.

 

У неділю, на Трійцю, традиційно людно в Сварицевичах. Бо  тут цього дня водять Куста. Цей дохристиянський обряд древлян, яким накликають хороший врожай, не переривали навіть під час воєн та радянського періоду – так кажуть старожили. Дослідники стверджують, що саме Сварицевичі – єдине село в Україні, де ще бережуть цю традицію. Тож, не дивно, що на Трійцю до Сварицевич з’їжджається маса людей. Цього року завітали на свято й заступник голови обласної адміністрації Сергій Гемберг, голова Сарненської РДА Олександр Кохан, міський голова Богдан Микульський, обласні депутати Василь Яніцький, Віталій Сухович тощо.

 













За принципом водіння Куста схоже на прихід колядників, але сам обряд має інше значення. Ходять як юні дівчата, так і старші жінки. В сиву давнину Кустом наряджали виключно дівчинку-сироту, в якої помер батько. Нині така традиція не обов’язкова.

«Існує повір’я: як більше Кустів зайде у хату – то буде більший врожай у полі. Поклонялись природі, щоб добре родили жито, пшениця, щоб не було ніяких стихій», – розповідала у документальному фільмі журналіста Суспільного Олексія Бухала місцева жителька Віра Зиль.

Дівчатам, які водять Куста, господарі виносять пироги, цукерки, гроші та дякують за те, що відвідали. Сенс цього обряду в принципі – це намовляння на дощ, закликання на врожай. Кустівських пісень загалом є до десятка: їх мелодія однакова, відрізняється тільки текст.

До слова, не уквітчати хату зеленню до цього свята в Сварицевичах вважається гріхом. А водіння Куста у 2018-му році наказом Міністерства культури внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Ще раніше в Сварицевичах започаткували з такої нагоди обласний однойменний фестиваль, де кращі аматорські колективи краю показують своє вміння.

Цьогоріч в цьому фестивалі взяли участь більше 20 колективів. Як зазначила його учасниця, керівник народно аматорського ансамблю «Родінонька» КЗ «Дубровицький будинок культури» Ганна Красько, чий колектив  захищав цього дня це високе звання: все цьогоріч під егідою Дубровицького відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту було організовано на високому рівні. До дрібниць продумано концертну та дозвіллєву програми. Ганна Семенівна подякувала організаторам за креативний підхід до проведення фестивалю й висловила побажання, аби такі творчі зустрічі колективів проводили якомога частіше. «Хочеться вірити, що минулий рік, коли через пандемію всі були надовго відірвані від культурного та спортивного життя, назавжди залишиться в минулому. Люди спрагли і концертів, і турнірів. Особливо важко було переживати цей період працівникам культури. Можна організовувати безліч заходів онлайн. Однак артистові дуже важливо відчувати реакцію публіки, зв’язок з нею. Це надихає», – говорить вона.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар