пʼятницю, 23 липня 2021 р.
































 

У КОЛКАХ СТАЛА ДО ЛАДУ НОВА ЛІКАРСЬКА АМБУЛАТОРІЯ

7 липня у Колках урочисто відкрили лікарську амбулаторію, яку побудовано в рамках президентської програми «Велике будівництво», як один із тисячі будівельних об’єктів, що передбачені нею. Привітати місцевих жителів з такою визначною подією завітали заступник голови Рівненської облдержадміністрації Людмила Шатковська, голова Сарненської райдержадміністрації Олександр Кохан, Дубровицький міський голова Богдан Микульський. Вони й перерізали символічну стрічку перед дверима новозведеного об’єкту.

 

Стане ця амбулаторія в нагоді для населення кількох прилеглих сіл, всього близько чотирьох тисяч жителів. Обслуговуватиме її два лікаря: сімейний та лікар-педіатр. Працюватиме кілька працівників середнього та молодшого медичного персоналу. Справедливо зазначив Олександр Кохан: «Подібні соціальні заклади не просто ступінь нашого комфорту, це ще й додаткові робочі місця, а відповідно наповнення бюджетів громад».

І як зазначив представник підрядної фірми-забудовника, що зводила цей об’єкт, Ярослав Мазярчук: ця амбулаторія є унікальною з декількох причин. «По-перше, будувала її бригада місцевих будівельників  і претензій до їх роботи нема.  По-друге, схвальна позиція головного лікаря ПМСД Вікторії Островець, яка наполягла, щоб об’єкт був взірцевим не тільки з естетичного боку, а й в плані забезпечення необхідною апаратурою. По-третє, це єдиний об’єкт, де в ході будівництва не вкрали жодного матеріалу».

Оснащена амбулаторія за останніми вимогами часу. Як сказав на відкритті Богдан Микульський: «Велика вдячність обласній адміністрації, що маємо не просто прекрасне приміщення, але й все функціональне начиння в ньому – сучасні меблі та оснащення».

Тож коли вам заманеться в Європу, поїдьте на екскурсію в Колківську амбулаторію. При вході – зручна та доступна рецепція, де можна записатися на прийом до свого сімейного лікаря, отримати скерування до вузького спеціаліста чи на подальші обстеження. Зона очікування обладнана чудовим телевізором, а до послуг відвідувачів з обмеженими можливостями – візок для пересування закладом, спеціально облаштований для потреб таких людей окремий санвузол. Навпроти – яскраво розмальована кімната для дітей. І тут – величезна плазма на стіні.

В закладі можна не просто пройти огляд у лікаря, а й зробити кілька видів аналізів на гематологічному та біохімічному аналізаторах, кардіограму, вакцинуватися тощо. Адже обладнано тут і прекрасний щеплювальний кабінет. Є тут взагалі унікальний монітор для діагностування серцевих станів. «Лікар підключає хворого до такого монітора. Тут фіксується частота дихання, серцевих скорочень, температура тіла, артеріальний тиск, санація крові. Поки лікар проводить маніпуляцію, вводить дози медикаментів, він дивиться на цей монітор, аби бачити, як реагує пацієнт на ту чи іншу дозу, чи її збільшити, чи зменшити. Це дозволить швидко реагувати й усувати, наприклад, гострий коронарний синдром. Поки приїде швидка, пацієнта вдасться стабілізувати», – пояснює Вікторія Островець.

Оснащена амбулаторія й ще одним новітнім діагностичним апаратом – спірометром з пульсоксиметричним модулем, завдяки якому за показами рівня кисню можна визначити: проблема з диханням пов’язана з захворюванням легень, чи з сердечною недостатністю. Є багато іншого спеціалізованого медичного начиння. До слова, аналогів такого обладнання поки що не має жодна інша сільська амбулаторія. Виділено для потреб цієї медустанови відповідно до розпорядження голови ОДА й автомобіль «Renault Duster». Словом, дійсно гарний подарунок отримало село в це видатне релігійне свято Іоанна Хрестителя.

Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар