пʼятницю, 23 липня 2021 р.

 

Берестівські джури проявляли козацький дух на обласних змаганнях

 

З 8 по 12 червня вихованці гуртка «Школа джур» Берестівського ЗЗСО перебували на обласному етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Джура» («Сокіл»). Змагання відбувалися у лісовому масиві на базі Олександрійської мистецької школи-інтернат I-III ступенів та Рівненському військовому полігоні.





 

Мета гри – виховання юних патріотів України на засадах національної гідності, високої самосвідомості та активної громадянської позиції, здорового способу життя, духовно багатої та фізично розвиненої особистості. Вона заснована на традиціях козацького кола, вільного народного віче, і являє собою добровільне об’єднання дітей для виконання завдань гри у рій, сотню, курінь. З патріотичними гаслами – «В єдності – сила! В силі – перемога!» та бойовим настроєм школярі з 16 закладів  нашої області приїхали позмагатися в кращих козацько-українських традиціях. Адже патріотична гра «Сокіл» («Джура») – це не просто розвага, це постійна спільна робота учнів, педагогів, батьків, представників органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

На урочистому відкритті привітали юних патріотів  перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін, начальник управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації Петро Коржевський, ректор РІППО Алла Черній та побажали міцного козацького духу, здоров’я та віри у нездоланність.

Ці п’ять днів та ночей дівчата та юнаки жили у наметовому містечку.  У напруженій командній боротьбі наш рій «Поліська Січ» та їхні виховники С.М. Твердун і А.В. Вабіщевич демонстрували свої знання, вміння, практичні навики у конкурсах: «Впоряд», «Перетягування линви», «Смуга перешкод», «Стрільба», «Рятівник», «Пластун», «Відун», «Таборування», «Саперна підготовка», «Тактична підготовка». У конкурсі «Рятівник» наші джурівці вибороли почесне І місце, конкурс «Впоряд» рою приніс ІІ місце, два ІІІ місця здобули у конкурсах «Інтелектуальна гра-вікторина «Відун» та «Саперна підготовка».

Ще надовго запам’ятаються вечори, де на вогнищі готували українські страви та співали козацьких пісень. Діти отримали масу позитивних емоцій, завели нових друзів, перевірили себе на міцність і витривалість. З приємними враженнями повернулися додому…

Висловлюємо щирі слова вдячності за підтримку і сприяння участі юних вихованців Берестівського ЗЗСО у грі «Джура» відділу освіти, туризму, молоді та спорту Дубровицької міської ради в особі начальника Ніни Стасюк, депутату Рівненської обласної ради Віталію Суховичу, представнику ТОВ «Атомсервіс» Геннадію Конончуку, приватним підприємцям с. Берестя Івану Колотуші та Сергію Білотілу.

Берестівський ЗЗСО.

 

 

Тарифи на газ: чи можна змінити річний тариф і як це зробити

 

Газопостачальні компанії України з 1 травня перевели своїх побутових споживачів на річні тарифи на блакитне паливо. Вони передбачають фіксовану ціну, яка діятиме до 30 квітня наступного року. Ми вирішили з’ясувати, чи можуть споживачі газу перейти з річного тарифу на якийсь інший.

Усі 16 «Газзбутів» країни мають однаковий фіксований тариф на рік – «Твій газ Річний». До кінця квітня 2022 року його ціна визначена на рівні 7 грн. 99 коп. за кубометр. Проте ці компанії пропонують ще кілька інших тарифів. Дізнатися їхні умови можна або на сайті рівненської регіональної компанії або на сайті «Твій Газзбут».

Якщо коротко, то ціна блакитного палива в тарифі «Твій газ Місячний» може змінюватися щомісяця: зростати або зменшуватися, залежно від ситуації на ринку газу. Також до 31 серпня побутові споживачі можуть обрати «Твій газ Рівномірний платіж». Цей тариф передбачає щомісячні рівномірні платежі, які не залежать від обсягу спожитого блакитного палива.

Сума платежів розраховується для кожного клієнта окремо: річний обсяг споживання газу множиться на фіксовану річну ціну, тобто 7 грн 99 коп. за кубометр, та ділиться на кількість місяців, що залишилися до кінця дії тарифу – 30 квітня 2022 року.

Тоді ж буде проведений перерахунок використаного газу. Якщо клієнт використає менше, ніж планувалося, заощаджені кошти мають повернути на його банківський рахунок або залишити їх на особовому рахунку для майбутніх платежів. Якщо ж буде використано більше, то доведеться доплатити.

Змінити тариф можна кількома способами: заповнити анкету на сайті «Рівне Газзбуту», вибравши категорію «Змінити тариф», написати заяву в найближчому відділенні компанії або зателефонувати в контакт-центр.

Переходити з річного на місячний тариф і навпаки можна впродовж року. Проте обрати «Твій газ Рівномірний платіж» можна лише до 31 серпня. Загалом тариф можна змінювати не частіше, ніж раз на місяць, адже він набуває чинності з наступного місяця.

Ціна річного тарифу «Фіксований» «Нафтогазу України» є однією з найнижчих в країні. Вона становить 7 грн 96 коп. за кубометр.  Цей тариф діятиме до 30 квітня наступного року. Також він передбачає одновідсоткову знижку в наступному місяці, якщо сплатити за спожитий газ до 15 числа.

Є ще тарифний план «Місячний», за яким людина сплачує за газ відповідно до ринкової ціни і свого споживання за місяць. Наразі ціна – 11,94 за кубометр.

«Нафтогаз України» працює над тим, щоб у червні презентувати більше пропозицій: сезонні тарифні плани та газові пакети.

Невдовзі тариф можна буде швидко і зручно змінити в особистому кабінеті на my.gas.ua або у чат-боті, зателефонувавши у контакт-центр, та в центрах обслуговування компанії.

 

Відкласти собі на пенсію

 

Накопичувальну пенсійну систему в Україні планують запустити вже цього року. Дізнавались, як це буде діяти.

 

Як відбувається сьогодні?

Зараз люди, які працюють, «скидаються» грошима, а держава їх виплачує у вигляді пенсії пенсіонерам. Сплачуючи соціальні внески, люди набувають страховий стаж, який впливає на розмір їхньої майбутньої пенсії, але у свою власність нічого не отримують. Їхня майбутня пенсія залежатиме від того, скільки внесків сплачуватимуть потім інші люди, та від того, скільки буде таких людей.

 

Частина податків – власність людини

У Міністерство соціальної політики України пояснили, як має працювати накопичувальна система. Законодавці пропонують, щоб частина внесків одразу надходила у власність людини, тобто на її особистий рахунок в накопичувальному фонді. Причому особа сама обиратиме, в якому фонді накопичувати, й може змінити його у будь-який час. Ці накопичення можна залишити у спадок і навіть скористатися ними у критичних випадках, наприклад, для лікування. Передбачається, що держава перенаправлятиме частину сплачених податків та зборів на особистий рахунок людини в тому фонді, який вона визначить.

Так, з податків, сплачених людиною, пропонується спрямовувати на накопичення 2% від зарплати. Додатково 2% від зарплати перенаправлятимуться людині із сум єдиного соціального внеску, які за неї сплатив роботодавець.

У подальшому внески планують збільшувати, щоб разом солідарна та накопичувальна пенсії забезпечували гідний рівень життя.

Накопичувальний пенсійний фонд можна буде обрати з переліку, який оприлюднить Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. А для тих, хто на початку роботи системи не визначиться з вибором, уряд створить фонд «за замовчуванням», який працюватиме за однаковими правилами з усіма іншими.

Накопичувальна пенсія виплачуватиметься додатково до солідарної. За власним бажанням почати отримувати накопичувальну пенсію можна пізніше. Виплати з накопичувальної системи можуть бути довічними, одноразовими та на визначений строк. Якщо коштів накопичиться мало, їх можна буде забрати одноразово або докласти необхідну суму для довічної пенсії.

В окремих ситуаціях пенсійні накопичення можна буде використати ще до виходу на пенсію.

 

Зберігаємо молодий щавель

на зиму

 

Його можна консервувати з сіллю і без, заморожувати, маринувати й квасити.

 

Заморожування.

Є кілька варіантів заморожування. Найпростіший – зберігання в зіп-пакетах. Щавель миємо, відрізаємо стебла, листя шаткуємо і фасуємо в пакети.

Зелений набір для борщу.

Знадобиться 200 г щавлю, пучок кропу, петрушки та зеленої цибулі. Всі інгредієнти нарізаємо, перемішуємо, фасуємо в пакети й залишаємо в морозильній камері.

Заморожування з водою.

Для цього його дрібно нарізаємо й розкладаємо у форми для льоду. Якщо такої немає, підійде лоток для яєць. Потім заливаємо водою й на кілька годин ставимо у морозилку. Дістаємо й фасуємо у пакети.

Зберігання в банках без солі.

Цей спосіб хороший тим, що такий щавель можна додавати до борщів, рагу та солодкої випічки. Листя промити й нарізати. Банки мають бути сухі й чисті. Щавель щільно втрамбовуємо в місткість. Це потрібно, щоб позбутися зайвого повітря, яке може зіпсувати консервацію. Далі заливаємо кип’яченою водою кімнатної температури.

Рідини повинно бути стільки, скільки щавлю. Банку щільно закриваємо кришкою. Найкраще обирати місткість об’ємом 200-300 мл, адже відкритий щавель швидко зіпсується.

З сіллю.

Щавель заливаємо холодною водою й залишаємо на пів години. Банки й кришки стерилізуємо. Потім нарізаємо листя й складаємо в місткість, пересипаючи кожен шар сіллю. Герметично закриваємо кришкою.

Квашення.

У літрі води розводимо 10 ст. л. солі й кип’ятимо. В отриманому розчині на кілька хвилин залишаємо щавель. Потім нарізаємо й фасуємо в банку з розсолом. Ставимо під гніт й поступово додаємо воду. Закриваємо кришкою.

 

Народні методи:

як позбутися мурах на городі

 

Розмножуються ці комахи дуже швидко, й поряд з одним мурашником через кілька днів може з’явитися ще кілька. Існує чимало хімічних препаратів, які ефективно борються з цими паразитами. Але існують й народні методи.

 

Гаряча вода. Якщо мурашників небагато, можна залити їх окропом. Спочатку слід трохи зруйнувати «домівки» комах, потім поряд розкласти фанеру, облиту гноєм. Через два-три дні стане добре видно ходи шкідників. Їх потрібно залити окропом.

Бензин. Слід облити рідиною мурашник, намагаючись потрапити в мурашині доріжки. Від випаровування комахи загинуть, а ті, що залишаться, втечуть з грядки через їдкий запах.

Біологічні методи. Гуманний спосіб відлякування мурах – рослини з неприємним запахом. Непрохані гості «бояться» пижма, петрушки, полину, гірчиці, бадилля помідорів, часнику, анісу і календули. З рослин слід приготувати настої й обробити ними місця скупчення комах. Суху гірчицю можна розсипати мурашиними ходами. Засіб забиватиме дихання шкідникам, і вони втечуть. Поблизу гнізд можна розкласти листя петрушки та подрібнений часник.

Вапно та сажа. Слід розсипати негашене вапно на мурашник і залити гарячою водою. Те ж зробити із пічною сажею.

Кориця, гострий перець. Сильні запахи цих спецій відлякують мурах. Потрібно засипати ними мурашник і залити водою.

Оцтово-мильний розчин. У 10-ти літрах води розчинити 200 г господарського мила й налити 0,5 мл оцту. Зробити палицею проколи в мурашнику й залити туди розчин.

Борна кислота. 10 г порошку борної кислоти розвести у 200 мл гарячої води. Ретельно перемішати й додати кілька ложок меду або цукру. Влити це в 200 мл води й отриманим розчином полити домівку мурах.

 

Чому не можна їсти

багато полуниці?

 

Якщо для здоров’я немає протипоказань, рекомендована щоденна норма ягід на день повинна становити 250-300 грамів. Для кого улюблена літня ягода може бути небезпечною?

 

Вагітні жінки.

Незважаючи на великий вміст фолієвої кислоти, корисної для вагітних, полуниця все ж може викликати негативні наслідки. Йдеться про зловживання ласощами, наслідком якого може стати виникнення алергії у майбутньої дитини.

Алергіки.

Людям з підвищеною чутливістю полуницю варто вживати обережно. При виникненні будь-якого з цих симптомів: печіння в горлі, висипи, свербіння варто звернутися до лікаря.

Люди, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Через високий вміст фруктової кислоти полуницю не радять людям, що страждають на виразкову хворобу, гастрит, колітом і ін. У великих кількостях ягода здатна дратувати стінки шлунка і кишечника, що іноді призводить до загострень хронічних станів.

Гіпертоніки.

Мало хто знає, але деяким людям, які страждають від гіпертонії, не варто вводити в раціон полуницю. А саме тим, хто проходить лікування за допомогою еналапрілу. Цей препарат в поєднанні з літньою ягодою здатний створювати посилене навантаження на нирки.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар