пʼятницю, 23 липня 2021 р.

 







Бережіть своє серце

 

6 липня відзначили Всесвітній день кардіолога – лікаря, який рятує життя людей, змушуючи їх серця працювати злагоджено і правильно. Кардіолог – людина, з якою рано чи пізно стикаються всі, адже близько 90% захворювань у сучасному світі пов’язано зі станом і роботою серцево-судинної системи. На сторожі здоров’я сердець населення Дубровиччини вже багато років стоїть фахова, мудра, досвідчена Ірина Михайлівна Ляшенко. Часто розпитую в Ірини Михайлівни про головні правила у ставлення до свого здоров’я, до свого серця, яке у нас працює, як двигун. Головне – вести правильний спосіб життя.

Отож, бережіть своє серце і відмовтеся від шкідливих звичок раз і назавжди. Дотримуйтесь нормального режиму дня. Спіть не менше 7 годин на добу, уникайте перевтоми. Контролюйте масу тіла, постарайтеся позбутися від зайвих кілограмів. Уникайте надмірного вживання вуглеводів, обмежте вживання солі, тваринних жирів. Ведіть активний спосіб життя, більше рухайтеся. Регулярно вимірюйте артеріальний тиск, виконуйте рекомендації вашого лікаря. Контролюйте свій психоемоційний стан, будьте позитивними, частіше посміхайтеся – це додасть вам здоров’я!

І ще, про це наголошують нам всі лікарі – не займайтеся самолікуванням, не шукайте рекомендацій в мережі Інтернет. Звертайтеся до кардіолога 1-2 рази в рік.

Наостанок додам, що наше серце – це неймовірно працьовитий орган. Упродовж п’яти хвилин воно прокачує п’ять літрів крові. За годину серце робить в середньому 4200 ударів і перекачує 300 літрів крові. Протягом одного року воно перекачує достатньо крові, щоб наповнити олімпійський басейн – понад 2,5 мільйона.

Коли нам доводиться приймати складне рішення, ми нерідко кажемо, що «зробили цей вибір серцем». Цей вислів може мати буквальне значення? Серцевий ритм впливає на наші відчуття, емоції й навіть інтуїцію. І саме серце – наш найкращий порадник.

Люба КЛІМЧУК.

 

увага – літо

 

Наталія Такун – лікар-педір, лікар УЗД Дубровицької лікарні, фахівець, яка дає слушні поради своїм пацієнтам і при особистому спілкуванні, і у мережі «Фейсбук». Сьогодні до вашої уваги слушні рекомендації від фахівця, які стосуються здоров’я у теплу пору року. ЛІто – період зцілення і зміцнення здоров’я, загартування, пора яскравих і незабутніх вражень. Але і ця пора року має не тільки свої плюси, а й мінуси.

 

Смакуйте вітамінною ягодою

В Україні розпочався сезон ще одних смачних ягід – чорниць. Ними полюбляють ласувати як дорослі, так і діти, які потім хизуються своїми потемнілими від соку ягід язиками. Ця ягода дуже багата своїм вітамінним змістом – в ній багато калію, натрію і магнію, є фосфор, залізо, мідь, марганець, кобальт і нікель, а також вітаміни С, Р і РР, В1 і В6, пантотенова кислота і дубильні речовини.

До слова, в минулих століттях лікарі використовували чорницю в лікуванні своїх пацієнтів.

Шановні пацієнти, пам’ятаєте, лікарі недаремно в дитинстві радили їсти багато чорниці, оскільки це справжній «скарб» для тих, хто погано бачить: вона прискорює оновлення сітківки, покращує очний кровообіг і знижує втому очей.

Однак, навіть тим, у кого зір хороший, цю ягоду теж потрібно їсти – вона підвищує гостроту зору.

Чорниця ще й знижує вміст цукру в крові, тому її рекомендують їсти тим, хто страждає на діабет.

Смакуйте і будьте здорові.

 

Рекомендації у сезон кишкових розладів

Кишкові розлади є незмінними супутниками літнього сезону. Їх недарма називають «хворобами брудних рук і немитих овочів», адже саме недотримання правил гігієни найбільш часто призводить до диспепсичних порушень. У зоні ризику опиняються маленькі діти, батьки яких не стежать за чистотою рук як своїх, так і дитячих, не миють дитячі іграшки.

Серед безлічі причин розвитку кишкових розладів у дитячому віці велике значення мають віруси.

Симптоми кишкових розладів добре відомі, й у батьків не виникає сумнівів у тому, що дитина підхопила інфекцію, якщо з’явилися: біль у животі, метеоризм (здуття), нудота, блювання, пронос, зниження або відсутність апетиту.

Але досить важко визначити, вірус чи бактерія стали причиною погіршення стану дитини. Підказкою в такому випадку може служити те, що вірусні діареї починаються з раптового та швидкого погіршення стану дитини. Для ротавірусної інфекції характерні поява на початку захворювання таких симптомів, як діарея, лихоманка і блювання. А при реовірусній інфекції, поряд з діареєю, на обличчі й тілі дитини нерідко з’являється дрібний висип, який швидко минає.

Всі спроби розрізнити вірусні діареї за симптомами досить умовні, це може зробити тільки лікар.

Поряд із загальновідомими симптомами кишкових порушень у дітей можуть виникати типові для гострого респіраторного захворювання прояви: кашель, нежить, біль у горлі, підвищення температури тіла. Найбільш часто такі прояви розвиваються при зараженні аденовірусом, коронавірусом, реовірусом і ентеровірусом. І якщо лихоманка вказує на потрапляння в організм інфекційного агента, то катаральні прояви погано зв’язуються з ураженням травної системи.

Згідно з рекомендаціями  ВООЗ, основним методом лікування діареї є оральна регідратація – ВІДПОЮВАННЯ!

Чим саме відпоювати?! ВООЗ рекомендує використовувати розчини для регідратаціі!

Домашній розчин: 1 л. чистої води + 1 ч. л солі + 1 ст. ложка цукру! Дешево, швидко і практично завжди ефективно!

Скільки пити? Старше 1 року і школярі – 2-8 прийомів по 200 мл/добу; дорослі – 6-15 прийомів по 200 мл/добу.

Орієнтовний разовий об’єм розчину становить:

для дітей до 2-х років – 50-100 мл;

для дітей 2-10 років – 100-200 мл або 10 мл/ кг маси тіла після кожного рідкого стільця; для дітей старше 10 років і дорослих - стільки, скільки хоче випити.

При зригуванні або блювоті рекомендується часте вживання невеликими порціями по 1-2 чайній (для дітей) або столовій (для дорослих) ложці кожні 5-10 хвилин. При блювоті розчин обов’язково повинен бути теплим (30-37°С).

 

Дбайте про свою безпеку в лісі

«Збирала чорницю. Як прийшла додому, то миючись відчула під рукою припухлість. Глянула в дзеркало, зрозуміла, що підхопила кліща. Чоловік намагався витягнути, лише частково йому це вдалося. Через кілька  днів знайома медик порекомендувала їхати в лікарню,  наголошуючи про небезпеку. Вже там лікар зробив невеличкий розріз й повністю дістав кліща...».

Про таку ситуацію, яку мені повідала сорокарічна дубровичанка, ми чули у своєму житті не раз. Чим небезпечні кліщі, як діяти у тому разі, коли ви зіштовхнулися з подібною ситуацією? Про це розмовляємо із сімейним лікарем Інною Воробей.

Ми всі чули, що укус  кліща може викликати хворобу Лайма або Лайм-бореліоз.

Так, хворобу передають кліщі, які живуть у лісових місцевостях, міських лісопосадках, насадженнях декоративних кущів. У лісі кліщі скупчуються переважно на узбіччі, уздовж доріг та стежок чатуючи на свою жертву. Існує міф, що кліщі живуть на дубах, тому багато хто оминає ці дерева. Насправді кліщі живуть в землі, лазять по траві та чекають там своїх жертв. Вони частіше атакують тварин, птахів та людей з гілок, які ростуть не вище ніж 1,5 м від поверхні землі. Захворюваності на хворобу Лайма притаманна сезонність, яка зумовлена біологією кліщів, їхньою активністю у період з травня по жовтень з найбільшим рівнем захворюваності в червні-липні. Від хворої людини до здорової хвороба не передається.

Які головні симптоми хвороби Лайма?

На місці укусу – еритема, що мігрує, головний біль, ломота у тілі, млявість. Еритема – це почервоніння різних відтінків, будь-якої форми завбільшки з 5-гривневу монету. Воно поступово збільшується у розмірах, не свербить, не буває гарячим, не болить. Всі інші почервоніння не виключають хворобу Лайма, але потребують лабораторного підтвердження.

Якщо вчасно не почати лікування, це може призвести до ураження шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи, і як наслідок – інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100 %.

Що робити, якщо вкусив кліщ?

Не панікуйте! Якщо поруч немає лікаря, видаліть кліща з поверхні тіла самостійно. Наприклад, за допомогою пінцета.

* Прикладіть пінцет до шкіри, захопіть кліща у щілину, обережно розхитайте з боку в бік і викрутіть у зручний бік без ривка. Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо він відірвався, то можна видалити залишки стерильною голкою, як скілку, але також вважається, що хоботок може вийти сам. Після видалення кліща ранку потрібно обробити антисептиком, а руки вимити з милом і теж обробити. За подальшими вказівками зверніться до лікаря. Не потрібно самостійно здавати аналізи чи приймати антибіотики.

* Спостерігайте за місцем укусу на появу еритеми. Пляма з’являється через 2-30 днів не лише у місці укусу, але й в іншому місці. При її появі негайно звернутися до лікаря.

Чи треба нести кліща в лабораторію?

Медична допомога кліщу не потрібна. Аналіз в лабораторії в наших реаліях неінформативний. Виявлені борелії не означають, що ви вже інфіковані хворобою Лайма. Так само й відсутність борелій не значить, що ви не захворієте. Але ви можете цим допомогти виявити осередок хвороби Лайма і завдяки вам місцева медицина буде в насторозі до цієї інфекції.

Як себе захистити?

Обирайте в парк  чи ліс одяг з довгим рукавом, закрите взуття, шкарпетки.

Під час прогулянки старайтесь не заходити у траву. Ретельно оглядайте себе та своїх близьких щодвігодини прогулянки. Відчути укус кліща неможливо: він рухається невідчутно, кусаючи виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус. Обов’язково після повернення додому проведіть ретельний огляд тих, хто з вами гуляв. Особливу увагу приділіть дітям та домашнім улюбленцям. Найкраще це зробити в білій ванні з хорошим освітленням. Ретельно обстежте своє тіло за схемою: край шкарпеток, підколінна впадина, лінія трусів знизу і зверху, лінія бюстгальтеру знизу і зверху, лінія волосяної частини голови, за вухами та проведіть по волоссі наостанок. Кліщ повзе знизу вверх і відпадає, якщо не знайде місце для прикріплення. Виперіть і попрасуйте одяг. Не лишайте такий одяг біля ліжка і не лягайте спати в ньому. Перевірте речі, які брали на прогулянку: підстилки, сумки. Існує також вакцина від кліщового енцефаліту. Для захисту потрібно мінімум дві дози.

Щеплення потрібно робити тим, хто живе в ендемічних регіонах або планує їх відвідати. Перевірити, чи входить ваш населений пункт в такий регіон, можна на сайті органів місцевого самоврядування. Після укусу кліща вакцина неефективна. Тож відпочивайте активно та безпечно!

 

Розмовляла Люба Клімчук.

Немає коментарів:

Дописати коментар