пʼятницю, 23 липня 2021 р.

 




«На Петра до Петра»

Липень прийшов до нас з ароматом меду, з цвітом багаторослинного цвіту, повнокровною зеленню садів і гаїв. Цьогорічний липень напрочуд спекотний, гарячий. В полі неможливо втриматися від його задухи. А ще всіх нас заманює до лісу, який з любов’ю обдаровує своїми багатющими щедротами. Поле милує стиглим колосом зернових, налитим добірним зерном, отакий-то липень – серцевина літа. Багатий своїми магічними і веселими святами, які щедрі на народні звичаї і традиції. 7 липня відсвяткували Івана Купала, 12 – апостолів Петра і Павла, 28 – надійде Володимир.

І ось діждалися Петра, як кажуть у народі. Традиційно «Журавлина» щорічно поспішає у Висоцьк під гаслом «На Петра до Петра». Скажу відверто, нас не злякала спека. З піднесеним настроєм, організаційно члени «Журавлини» прибули до Висоцька.

Гостинно, з короваєм, зустріли нас, «журавлинців», та запрошених гостей височани.

В основному наш приїзд і захід були присвячені вшануванню пам’яті нашого земляка, знаного байкаря, сатирика Петра Харитоновича Красюка. Щороку в день святих апостолів Петра і Павла, з’їжджаються сюди шанувальники творчості поета, всі, кому був не байдужий Петро Харитонович. Височани та гості з теплотою говорили про життя та творчість знаного земляка. Змістовними були виступи доньки поета Клавдії Петрівни та директора школи Валентини Креденсир, заступника сільського голови Віктора Самка. Вони щиро дякували «журавлинцям» за вшанування, повагу та пам’ять про поета, митця, краєзнавця Петра Харитоновича Красюка.

Директорка школи запросила нас до музейної кімнати ім. Петра Красюка, ознайомила з її експонатами.

Організаційно відвідали могилу Петра Харитоновича, поклали квіти, помолилися.

Побували ми й в музеї с. Висоцьк, де завідуючий Григорій Яцута. Він також щиро розповів про вагомий внесок Петра Харитоновича щодо відновлення історичної пам’яті села та його мешканців. Поділився змістом книги про топографічні і географічні одиниці села та його околиці, яку видав у 2020 році разом з В. Костюком.

Розрадою нашої поїздки був аматорський колектив «Журбина» з Людині. Віночок народних пісень у їх виконанні підняв настрій всім присутнім.

Я і мої колеги-журавлинці отримали приємні враження від зустрічі. Спасибі всім організаторам зустрічі за тепло, щирість, людяність.

Бажаю від щирого серця вам і вашим родинам здоров’я, благопулуччя, миру та процвітання в рідній країні.

Тетяна КОВАЛЬЧУК, член літературно-мистецького об’єднання «Журавлина».

 

Немає коментарів:

Дописати коментар