четвер, 29 липня 2021 р.

 























ДВА ДНІ СВЯТКУВАЛА ДУБРОВИЦЯ СВОЇ УРОДИНИ

Мало в Україні знайдеться містечок, що можуть своєю «біографією» потягатися з нашою Дубровицею. Ось вже 1016 літ стоїть це древнє поселення на берегах Горині, дарує Україні славних своїх нащадків, береже й утверджує одвічні батьківські цінності.

 

 

Звання Почесного громадянина міста Дубровиця присвоєно уродженцю міста, доктору історичних наук, відміннику народної освіти, заслуженому працівнику освіти України, професору, завідувачу кафедри нової та новітньої історії та методики викладання історії Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка – Алексієвцю Миколі Мироновичу. Такої високої відзнаки земляк удостоївся за особливий внесок для становлення новітньої історичної науки, освіти і культури України, дослідження історії рідного міста, багаторічну сумлінну працю, підготовку висококваліфікованих спеціалістів, провадження науково-педагогічної діяльності серед молоді Дубровиччини та високий професіоналізм.

 

 

Не кожне місто, не кожна земля може пишатися тим, що має своїх святих, фундаторів віри чи науки. Нашій Дубровиці у цьому плані пощастило – вона дала світові щонайменше три постаті, які свого часу прислужилися і Богу, і людям, і українській та й світовій культурі й науці та стали відомими на весь світ.

Перша – праведна діва Уліянія Гольшанська, яка удостоїлася визнання і на небі, і на землі, явивши світу диво нетління. Про життя Улянії ми знаємо надто мало – вона рано померла, а її мощі були знайдені нетлінними аж через сто років після смерті. Але той факт, що її канонізував як святу сам Петро Могила, один із фундаторів української освіти, значить багато.

Друга – фундаторка створення Пересопницького Євангелія Анастасія Гольшанська-Заславська, яка сприяла появі духовної книги, що мала непересічний вплив на становлення усієї української культури.  І що найбільше дивує і вражає – це те, що обидві вони були рідними сестрами і походили з одного славного княжого роду Гольшанських-Дубровицьких, одного із найславніших і найшанованіших у Великому Князівстві Литовському.

Третя – Георгій Шарпак, один з небагатьох Нобелівських лауреатів українського походження, виходець з простої єврейської родини, котрий в 1924 році побачив світ саме в Дубровиці. Свою Нобелівську премію з фізики (1992) здобув за розвиток нових детекторів елементарних частинок, винахід так званих «камер Шарпака». Крім Нобелівської премії, Георгій Шарпак був 1971 року відзначений нагородою Європейського фізичного товариства – премією Рікарда (заснована 1971 для заохочення медиків та тих, хто сприяє розвитку медицини).

Минулої неділі, 18 липня, напередодні храмовового свята Уліянії, наша прекрасна Дубровиця відсвяткувала черговий день народження. З самісінького ранку вбралася вона в різнобарв’я дитячих атракціонів, заполонила всі центральні вулички рядами кольорових, звабливих, а подекуди й ароматних торговельних яток.

Багато діточок зібрали захоплююче-цікаві вогняне та шоу з мильних бульбашок. Неперевершеними цього дня були наші аніматори, в яких перевтілилися місцеві працівники культури, вони на славу розважали маленьких дубровичан та гостей кумедними квестами з танцями та конкурсами.

Вперше на майдані Злагоди для нашої малечі відбувся марафон «Швидкі коліщата», де всі учасники отримали пам’ятні подарунки.  А тим часом в міському сквері розгорнувся показ аварійно-рятувальної техніки Сарненського районного управління ДСНС України у Рівненській області. На цьому показі всі бажаючі мали можливість спробувати себе в ролі рятувальника.

Чимало глядачів та й безпосередніх учасників біля Будинку культури зібрав майстер-клас робітничих професій від Рівненського ЦПТО ДСЗ, де безкоштовно можна було отримати послуги перукаря, макіяжу, візажу та спробувати смачні страви.

Своїх шанувальників зібрала в міському сквері і фотовиставка «Дубровиччина в роки панування графів Плятерів», підготовлена місцевим історико-етнографічним музеєм.

Любителі живопису знайшли для себе багато цікавого на виставці-продажу картин місцевих художників. Чудові пейзажі з-під пензля Василя Деревенка передавали самобутню красу нашого Полісся.

Азарт, воля до перемоги, спорт та краса – ось ті характеристики, які будуть доречні для опису видовищних поєдинків між учасниками відкритого чемпіонату  з футболу, що пройшов за підтримки міської ради та місцевої федерації футболу. Перемогу здобула команда «Сокіл» (с. Осова), 2-ге місце «Будівельник-2» (с. Сварицевичі), 3-тє місце «Случ» (с. Колки).

Не менш атмосферними були й тенісні рандеву з нагоди дня міста. Призерами тенісного турніру стали серед жінок: 1 – Бовгиря Людмила, 2 – Дубінець Любов, 3 – Чирон Юлія; серед чоловіків: 1 – Дем’янець Ігор (Сарни), 2 – Богдашенко Руслан (Рокитне), 3 – Ничипорчук Віктор (Рокитне). Переможці та призери були відзначені грамотами та медалями. Керівник тенісного клубу Валерій Клюйко висловив подяку тенісистам з Рокитнівщини за подарунок для клубу тенісної рахівниці.

А для всіх спортсменів краю загалом чудовим подарунком у день міста стало відкриття спортивно-оздоровчого комплексу. Символічну стрічку перерізали всі причетні до такої гарної події, хто будь-яким чином долучився до будівництва. Безперечно чільне місце знайшлося народному депутатові восьмого скликання, а нині обласному депутату Василю Яніцькому як одному із ініціаторів спорудження спорткомплексу. Голова облдержадміністрації Віталій Коваль та його заступниця Людмила Шатковська, заступник голови обласної ради Сергій Свисталюк, голова Сарненської райдержадміністрації Олександр Кохан, голова Сарненської районної ради Ярослав Яковчук, депутат обласної ради Віталій Сухович, депутати Сарненської районної ради Віталій Торчило, Віталій Петренко, Олег Лехкобит…

Далеко не повний перелік всіх присутніх. Здається, весь бомонд цього вечора завітав до Дубровиці. Однак все це люди, які внесли свою посильну лепту, аби спортивний комплекс відбувся і запрацював. Саме за це дякував їм усім міський голова Богдан Микульський.

Споруда розрахована на понад 350 глядацьких місць.

За словами голови Рівненської ОДА Віталія Коваля, це лише перша черга об’єкту - великий зал для ігрових видів спорту, ринг для боксу та тренерські кімнати. Наразі кожен бажаючий може пограти тут в баскетбол, футбол, зайнятися боксом чи просто фізичними вправами.

«Як спортсмен із багаторічним досвідом, я розумію наскільки важливо, аби в кожному куточку області були усі необхідні умови для занять фізичною культурою. Наше завдання: будувати здорову країну. Саме «Здорова країна» – нова програма Президента Володимира Зеленського, яка включає розвиток масового спорту і фізкультури. А це – нові професіонали, переможці, здорова нація. Переконаний, у Дубровицькому спорткомплексі виросте майбутній олімпійський чемпіон», – звернувся до громади Віталій Коваль.

У планах – облаштування стадіону на вулиці з п’ятьма легкоатлетичними доріжками. Нагадаємо, спорткомплекс розпочато будувати ще в 2017 році за активного сприяння тодішнього народного депутата від нашого округу Василя Яніцького, згодом цей об’єкт був включений до програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво».

«Я за останні десять днів вже вдруге в Дубровиці беру участь у відкритті важливих соціальних об’єктів: спочатку приміщення лікарської амбулаторії в Колках, зараз ось спортивно-оздоровчий комплекс. Попереду ще – новосілля в кількох амбулаторіях, десятки відремонтованих доріг, капітальний ремонт ліцею. Все це свідчення того, наскільки дієві Президенська програма «Великого будівництва» і процес децентралізації, які дають змогу розвиватися найвіддаленішим куточкам нашої України», – зазначив голова Сарненської райдержадміністрації Олександр Кохан.

Незабутні враження залишив у глядачів концерт місцевих аматорів сцени. А от виступу Сашка Невже та гурту «ТоШоНаДо» у неділю завадила негода. Шквальний поривистий вітер та рясний дощ прогнали гостей свята. Однак дощ, після тритижневої палючої спеки, сприймався нами як ще один подарунок до дня міста. То вже, певно, сама Свята Уліянія випросила для рідного краю живильної вологи з небес.

* * *

19 липня. Отож, напевно, самому Господу в угоду святкування дня міста захопило ще й понеділок. Як годиться, величальні літургії пройшли в міських храмах. У церкву на Борку, яка носить ім’я Святої Діви Уліянії, завітав навіть владика Сарненський та Поліський митрополит Анатолій, який й очолив службу. Отак з самого ранку звеличивши в молитвах нашу небесну покровительку,  вже ввечері на майдані Злагоди провели урочисту церемонію нагородження дубровичан, які своїми досягненнями прославляють наше місто, чи з дня у день намагаються зробити його кращим.

Все було продумано до дрібниць: і хореографічна композиція школяриків, і молитва у виконанні тріо «Мелодія», і саме вітальне слово міського голови, і віншування земляків. Богдан Микульський побажав дубровичанам доброго здоров’я, злагоди, миру у нашій прекрасній єдиній Україні. Зичив згуртованості та злагоди у втіленні спільних бажань та планів.

Подякою Дубровицької міської ради  цього разу відзначили: Баклана Олександра Володимировича – депутата міської ради, учасника АТО, лікаря загальної практики; Віннічука Михайла Миколайовича – лікаря-анастезіолога КНП «Дубровицька міська лікарня»; Мунько Ганну Йосипівну – голову правління Дубровицької районної спілки споживчих товарів; Мунько Світлану Миколаївну – лікаря-педіатра дільничного Дубровицької лікарської амбулаторії №2; Смолянець Валентину Петрівну – приватного підприємця; Смолянця Олександра Михайловича – начальника 14 ДПРЧ 5 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Рівненській області, підполковника служби цивільного захисту; Малафея Володимира Миколайовича, пенсіонера; Слободзян Оксану Семенівну, журналістку та громадську діячку.

Грамотами Рівненської обласної ради та нагородами (годинниками чи нагрудними знаками) відзначили: Краглевич Оксану Вікторівну – керуючу справами виконавчого комітету Дубровицької міської ради; Пінчука Григорія Петровича –начальника виробничого відділу ДП «Теплосервіс»; Клімчук Любов Володимирівну – журналістку газети «Дубровицький вісник».

Відповідно грамотою Рівненської облдержадміністрації та нагородами – Яременка Юрія Аркадійовича – заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради; Шевела Юрія Васильовича – завідувача акушерським відділенням КНП «Дубровицька міська лікарня»; Сидоришина Олега Йосиповича – заступника начальника відділення поліції № 1 Сарненського РВП ГУНП в Рівненській області з превентивної діяльності, підполковника поліції; Ромаш Марію Іванівну – директора централізованої бібліотечної системи; Стрибулевича Романа Івановича – тренера-викладача ДЮСШ; Родіну Людмилу Володимирівну – головного редактора газети «Дубровицький вісник».

Грамотою Сарненської районної ради нагородили Деркач Ірину Семенівну – викладача-методиста музичної школи Дубровицької міської ради; Чернишкова Валерія Валерійовича – тракториста комунальної служби міста; Ярмошевич Божену Сергіївну – учасницю шкільних та районних заходів, випускницю музичної школи Дубровицької міської ради, переможницю міжнародних та всеукраїнських фестивалів та конкурсів.

Тепло вітав містян від імені народного депутата Віктора М’ялика його помічник Віктор Кузін. «Усього вам найкращого, мирного неба, достатку. Хай на вашій життєвій дорозі завжди світить сонечко, хай народжуються діти, хай продовжується рід людський», – зичив Віктор Павлович. Премії від Віктора М’ялика він вручив наймолодшій парі Дарині та Олександру Середам, побажавши молодятам, щоб, як і Віктор Ничипорович, нажили спільно в любові шестеро дітей, та хореографу Надії Кот.  

Василь Яніцький доручив своїй помічниці Оксані Слободзян передати дубровичнам подяку за підтримку, довіру до нього, побажав усім гараздів та виповнення бажань. Подарунком від Василя Яніцького стало його сприяння у виділенні з обласного бюджету 600 тис. грн. на ремонт місцевих доріг. Такий от дарунок практичний та матеріальний. Проте, як на мене, найбільш цінним став дар духовний, який не можна виміряти жодними грошовими одиницями, – репринтна копія старовинного Нобельського Євангеліє, що з віком перевершує й Пересопницьке. Цю безцінну в своєму роді книгу передала Оксана Семенівна в місцевий музей.

Чудовим завершенням свята став незабутній вечір разом з Сашком Невже та гуртом «ТоШоНаДо». Цю приємну зустріч із естрадними зірками для земляків організував депутат обласної ради Віталій Сухович.

 Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар