пʼятницю, 23 липня 2021 р.

 







НА КУПАЛА НІЧКА МАЛА

 

Це свято літнього сонцестояння, яке раніше повсюдно відзначали 24 червня за старим (7 липня – за новим) стилем: midsommar (середина літа) – у шведів, Saint Jeans (Святого Жана) – у французів, flakagajt (день полум’я) – в албанців, sobotka – у поляків, kresu den (вогняний день) – у словенців, Яновден – у болгар, Івана Купала – у східних слов’ян.

 

День символізує народження літнього сонця – Купала. А от де взялося ім’я Іван у язичницького божества Купала, може відповісти історія християнської церкви. Саме у IV столітті н. е. цей день вона проголосила святом народження Івана Хрестителя – предтечі Ісуса Христа. Внаслідок християнізації у святі язичницьке найменування «Купала» поєдналося з християнським «Івана». На території України впродовж багатьох століть купальські звичаї змінювалися, завжди мали локальні відмінності, не скрізь однаково збереглися – але у нас на Поліссі, як одній з архаїчних зон слов’янського світу, шануються й досі.

Тож на Дубровиччині теж до святкування Івана Купала долучилися місто та майже всі села.

Театралізоване дійство за участі купальских персонажів: Водяного та Мавки, а також купальської атрибутики: Марени, вогнища та квітки папороті – у Дубровиці вже традиційно проводиться біля мосту над річкою Горинь.

Цьогоріч урізноманітнили та прикрасили традиційний святковий масовий захід майстер-клас з плетіння віночків, який провела Вікторія Красновська, пісні та танці за участі народного аматорського ансамблю «Родінонька» с. Бережки, керівник –Ганна Красько, солістів-вокалістів Сергія Кота, Боженки Драган та Оксани Білик, а також хореографічного колективу «Перлина», керівник - Надія Кот, Дубровицького будинку культури.

Святкування Купала завершилося дискотекою, яку змістовно підготував Олександр Лавор – директор Дубровицького будинку культури.

Органічно вжилися в свої образи незміний Водяний – Володимир Малафей; Мавка лісова – Євгенія Швайко. А керували процесом ведуча – Вікторія Тимошок та режисер – Ірина Дубінець.

Цікаве купальське святкування організували також в Озерську. Ось як написала про нього на своїй сторінці в «Фейсбук» начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Ніна Стасюк: «Свято, яке відбувалося на березі мальовничого озера, на прекрасному пагорбі, який так доповнив своїм колоритом все дійство купальської ночі, не залишило нікого байдужим. Надалі є пропозиція раз у три роки проводити це свято у селі Озерськ на рівні нашої громади, за участю усіх центрів культури, туризму та спорту. Слова подяки старості Степану Гольцу, керівнику Центру Ірині Холодько та усім аматорським колективам».

У програмі свята в Колківському центрі культури, туризму та спорту, окрім традиційних обрядових дійств (робили Купальське дерево, водили хороводи, дівчатка пускали на воду сплетені з польових квітів вінки, визначали за конкурсом, найкращий та найкреативніший віночок), пісень та купальських танців, приємним доповненням стали веселі конкурси, переможці яких отримали невеличкі призи, спільні частування. Керівник центру Мирослава Мороз висловила  подяку односельцям, які всі потрошку долучилися до цього святкового дійства. «Адже, саме зі зібраних коштів наших мешканців та підприємців, на святі лунала жива музика у виконанні естрадного дуету та гуляла аж до ранку весела дискотека. Величезна подяка нашим неперевершеним куховарочкам, які чаклували цілий вечір, готуючи смачні куліш та юшку. Дякуємо й тим людям, від яких наші музики підключилися до світла, аби лунала музика. Спасибі за палатку, яку теж надали для них. Вдячність людям, які назбирали хмизу та привезли дров і організували наше Купальське вогнище. Дякуємо нашим усім підприємцям, які цього святкового вечора виїхали на наше дійство та були до рання разом з нами, де люди мали змогу пригощатися. Дякуємо нашим артистам, як дорослим, так і маленьким за їхні таланти, за їхні співи, за їхні танці. Дякуємо глядачам за їхні щирі посмішки та гучні оплески», – зазначила вона.

Людмила РОДІНА.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар