пʼятницю, 23 липня 2021 р.

 







Шановні колеги, ветерани праці медичної галузі!

Прийміть найщиріші вітання з професійним святом – Днем медичного працівника!

Професія медика в усі часи була чи не найпотрібнішою, адже саме від нас залежить збереження здоров’я нації, розвиток гармонійного суспільства та держави. Особливо важливою є роль медиків у період війни та надзвичайних ситуацій, коли професійна діяльність межує із самопожертвою. Ми живемо у дуже непростий для держави і кожного з нас час. Але саме в ці переломні моменти історії проявляються висоти людського духу, національної гідності, людяності, відданості клятві лікаря України. І наші медики з честю витримують всі випробування сьогодення.

Бажаю вам міцного здоров’я, натхнення та вагомих здобутків на ниві охорони здоров’я Дубровиччини! Хай ваш високий професіоналізм, доброта, чуйність, відданість найгуманнішій у світі професії вселяє надію на впевненість у завтрашньому дні, дарує заслужені шану й авторитет! Глибоко вдячний вам за сумлінну працю, витримку і вміння дарувати людям радість життя! Родинного вам тепла, достатку, любові та сімейного благополуччя!

З повагою, Руслан Бовгиря, директор Дубровицької міської лікарні.

 

 

повсякчас готові допомагати людям

Напередодні професійного свята медичних працівників пропонуємо вам  розмову з директором Дубровицької міської лікарні Русланом Бовгирею та заступником з медичної частини Наталією Мединською.

 

Лікарня – у власності громади

Як відомо, в Україні з 1 січня 2021 року, завдяки реформі децентралізації, змінився адміністративний устрій. Повноваження, які раніше були на районному рівні, перейшли до громад. Одним з пріоритетів для новостворених ОТГ, і Дубровицької громади, безсумнівно, стає розвиток медичної інфраструктури. Ситуація з пандемією COVID-19 показала, до прикладу, наскільки важлива для нас медицина.

Хоч район ліквідовано, створено громаду, на щастя, наш головний заклад охорони здоров’я продовжує працювати і надавати медичні послуги. Дбати про умови, в яких ці послуги надаються, - завдання громади.

До повноважень нового власника лікарні (громади) належать фінансування комунальних послуг та підтримка матеріальної бази медичних закладів. Міська рада цьогоріч профінансувала і окремі спеціальні медичні програми. На бюджетній сесії міської ради було сповна виділено кошти на комунальні витрати лікарні. Отож життєдіяльність дубровицької лікарні залежить наразі від двох джерел фінансування – Національної служби охорони здоров’я та місцевого бюджету.

Нагадаємо, що рік тому дубровицька лікарня, уклавши договір з НСЗУ, почала працювати за Програмою медичних гарантій, тобто отримувати гроші за послугу, яку надали пацієнту, а не просто за наявність ліжок. У 2021 році дубровицька лікарня уклала договір на надання послуг по десяти медичних пакетах. Попередньо у медзакладі були виконані всі необхідні вимоги задля отримання цих пакетів.

 

«На душі є певні хвилювання», –

так каже про настрій напередодні професійного свята медиків директор комунального некомерційного підприємства «Дубровицька міська лікарня» Дубровицької міської ради Руслан Бовгиря. Головна проблема, що виникла несподівано, – фінансування пакетів медичних послуг від НСЗУ зменшилося, у порівнянні з минулим роком. Це негативно впливає на фінансовий стан медустанови. Розповідаючи про зменшення фінансування пакетів послуг Національною службою здоров’я, Руслан Богиря наводить приклад амбулаторно-поліклінічного пакету. «У 2020 році він оплачувався у сумі 900 тисяч гривень, а тепер – буде лише 600 тисяч на цей напрямок допомоги. Якщо у подальшому фінансування пакетів буде на тому ж рівні, як анонсувала цьогоріч Національна служба здоров’я, то це потягне за собою проблеми для переважної більшості лікарень України. Зменшення фінансування від НСЗУ – це зменшення зарплат медикам, а, відповідно, як наслідок скорочення штату або ж оптимізація. Дуже хочеться, щоб цих проблем вдалося все ж таки уникнути.

 

«Хірургічне відділення лікарні працює як служба рятувальників, – ділиться думками завідувач відділення Леонід Вадимович Чернюк. – Адже ніхто не знає, що може трапитися через кілька хвилин чи через годину, якому хворому потрібна буде наша допомога. Бувають у нас більш спокійні дні, а часто навантаження велике. Вже кілька місяців у відділенні з лікарів я працюю сам. Під час операцій мені допомагають гінекологи-акушери, за що я їм дуже вдячний. Оскільки, тепер на господарстві з лікарів, образно кажучи, сам, то й у вихідні дні я на роботі, бо хворим щоденно потрібна допомога, увага. Це як квітка, яку посадив чи пересадив, треба за нею наглядати.

Вдячний колективу, з яким працюю, колективу гарних фахівців та однодумців. Разом – ми команда, яка справляється з покладеними на неї обов’язками. У разі потреби звертаємося за допомогою до хірургів з обласної лікарні. Вони нам ніколи не відмовляють і їдуть до Дубровиці, щоб рятувати людей. Кожен, хто трудився у відділенні хірургії, вніс свою лепту в охорону здоров’я жителів Дубровиччини. Всі знають і поважають шанованого Миколу Павловича Маковецького – ветерана праці хірургічної ниви, який 42 роки свої знання і свій досвід дарував жителям Дубровиччини, дбаючи про їх здоров’я. Шана – цій Людині. Працював я і з молодими колегами, які згодом продовжили себе у професії за межами Дубровиччини, а дехто й області. Всі вони набиралися досвіду у нашому відділенні і відповідно свої уміння вкладали у щоденну працю».

Про Леоніда Чернюка неодноразово чуємо схвальні відгуки від його пацієнтів. Наприклад, Володимир Клімчук, який нещодавно лікувався у Леоніда Вадимовича, каже, що вражений фаховими і людськими якостями хірурга, його великою працездатністю. «Навіть у вихідні дні приїзджав на перев’язки і бачив, як безвідмовно надає завідувач відділення допомогу всім, хто потребує». Додамо, що Леонід Вадимович ще й скромна людина і просив написати більше про колектив, аніж особисто про нього. Що ж, який капітан, так і пливе корабель. У відділенні - затишно, охайно, стерильно. Маємо сучане хірургічне відділення, на щастя!

Колись ще школярем Леонід Чернюк залюбки разом з другом Олександром Грищенком переглядали медичну літературу, яка була у бібліотеці бабусі нашого співрозмовника, шанованого лікаря-хірурга. «Було цікаво дивитися на ілюстрації», – каже Леонід Вадимович. Тепер про медицину Леонід Чернюк, як і Олександр Грищенко, знають не лише з книжок. Доля дала обом життєву гідну стежку – лікувати і бути дуже потрібними землякам.

 

На фото: колектив хірургічного відділення лікарні. Завідувач відділення – лікар-хірург Леонід Чернюк, старша медична сестра – Оксана Прохоренко, сестра медична операційна – Світлана Придюк, сестра медична маніпуляційна – Людмила Степаненко, молодші медичні сестри – Людмила Петрушко та Алла Павлик.

 Бракує близько 5 мільйонів на томограф

За словами Руслана Бовгирі, лікарня має можливість купити комп’ютерний томограф. Його вартість – 9,2 мільйона гривень. У закладі на придбання томографа не вистачає близько 5 млн. гривень.

Наталія Мединська, заступник директора з медичної частини додає, що придбання томографа – це прекрасна справа для Дубровиччини і не тільки. На томографічне обстеження зможуть приїзджати до нас і зарічненські хворі. Зрештою, лікарня (за наявності томографа) отримала б пакет на лікування інсульту. Без цього обладнання такий пакет отримати неможливо. У Дубровиці і зараз лікують хворих з інсультом, але отримують в рази менше коштів за пролікований випадок, аніж це було б при інсультному пакеті.

У неврологічному відділенні нині облаштовуються кисневі точки. Виготовлена проектно-кошторисна документація на відділення невідкладної допомоги (колишня гінекологія), на це було спрямовано кошти з міського бюджету. Є сподівання, що фінансування власне на відділення, можливо, буде виділено в програмі «Велике будівництво» на наступний рік чи з обласного бюджету. Проектно-кошторисна документація дійсна три роки. У лікарню закуплено чимало нового медобладнання. Про це розповідав неодноразово «Дубровицький вісник». Воно служить для потреб жителів громади. А придбання комп’ютерного томографа стало ще б одною важливою сходинкою розвитку дубровицької лікарні. Керівники лікарні проситимуть допомоги у цьому питанні у нашого народного депутата Віктора М’ялика, який неодноразово сприяв дубровицькій лікарні.

 

Про кадри та співпрацю з міською радою

Нині у колективі Дубровицької лікарні трудиться близько трьохсот працівників, з них – 56 лікарів. Щодо лікарів, то бракує у нас хірургів.

Директор закладу щиро вдячний колективу, який гідно справився з лікуванням ковіду, перелаштувався на нові вимоги часу, надаючи медичну допомогу не лише жителям Дубровиччини. Разом з Наталією Григорівною Мединською головний лікар щиро дякує всім колегам за вірність обраній професії, за професіоналізм та людськість. Як запевняє Руслан Володимирович, жителі Дубровицької, Миляцької та Висоцької громад і надалі можуть розраховувати на отримання якісної медичної допомоги у нашій лікарні.

Руслан Бовгиря зазначає, що медзаклад має підтримку і з боку міської ради, розуміння депутатського корпусу. «З Богданом Микульським ми співпрацюємо і знаходимо порозуміння, також приємно, що дбають про лікування  жителів своїх громад голови Миляцької і Висоцької сільських рад. Тільки разом ми зможемо зберегти нашу лікарню і дбати про її розвиток» –підсумував Руслан Володимирович.

 

Люба Клімчук.

 

Шановні медичні працівники та ветерани медичної галузі!

З нагоди вашого професійного свята Дня медичного працівника, прийміть сердечну подяку за вашу віддану працю, безмежне милосердя, професійність, високу моральність та лікарську честь.

Це свято разом з вами відзначають тисячі людей, яким ви подарували радість перемоги над недугами, які вірять у ваш талант, вміння, професіоналізм, у вашу постійну готовність прийти на допомогу.

Від усього серця бажаємо вам міцного здоров’я, успіхів, наснаги, достатку та доброго настрою.

Хай усе хороше, зроблене з душею та натхненням, повертається до вас сторицею!

Нехай кожна мить життя радує своєю неповторністю! Зі святом вас! Щастя вам і добра!

З повагою, колектив та профспілковий комітет КНП «Дубровицький центр ПМСД».

 

завжди на вахті здоров’я

Зараз в Україні активно триває кампанія вакцинації проти COVID-19. Тож основний ухил в роботі місцевого центру первинної медико-санітарної допомоги, за словами головного лікаря Вікторії Островець, – на вакцинації проти коронавірусу. З самого початку в цьому напрямку працює лікар Олена Мисько. Вона першою пройшла спеціалізоване навчання і працює на пункті вакцинації в амбулаторії №2, має особливий підхід до пацієнтів, завжди уважна, переконлива, тактовна. З нею у парі працює медсестра Анна Колода, дублером є лікар Ніна Гончар, працює на вакцинації й медсестра Катя Ярмошевич. У їх є відповідні сертифікати, вони пройшли в Рівному спеціалізоване навчання, як яку вакцину вводити. Вводили у нас три види вакцин, кожна з цих маніпуляцій має свої особливості. Сімейний лікар Інна Воробей пройшла таке онлайн-навчання, в парі з медсестрою Марією Вишневською вони також можуть бути задіяні в процесі вакцинації.

Всього на Дубровиччині розгорнуто чотири пункти щеплення: в Бережниці, Сварицевичах, міських амбулаторіях №2 та №1. Центром є амбулаторія №2, проте за певних обставин люди можуть звернутися й до будь-якого іншого вищеназваного пункту щеплення.

Працюють лікарі й на виїзді. Газета в одному з попередніх номерів вже писала, як наші медики вакцинували жителів найвіддаленіших населених пунктів Великому Черемелі безпосередньо за місцем їх проживання.

Залучені наші медики й до загальнообласної мобільної бригади з вакцинації. Задіяні в ній і лікарі Олена Мисько та Ніна Гончар.  Нещодавно вакцинували вони, наприклад, освітян Зарічненщини.

Як розповіла Вікторія Михайлівна, наш міський центр ПМСД уклав відповідну угоду з Національною службою здоров’я України, отримав додатковий пакет на проведення вакцинації. Вже надійшли перші кошти за ці послуги від НЗСУ. Перша доза коштує 25 грн., друга – 60 грн. Віднедавна вже розпочалася ревакцинація – вже на ці цілі отримано 320 доз.

Хто отримав дві дози, може через свого сімейного лікаря оформити свідоцтво про вакцинацію міжнародного зразка. Всього, за інформацією Вікторії Островець, за станом на 14 червня вакциновано 1400 жителів Дубровиччини.

«Користуючись нагодою, хочу привітати весь персонал ПМСД та колег з міської лікарні з прийдешнім професійним святом, дякую за їхні почуття колективізму, професійність та самовідданість. У цей непростий час вони першими прийняли удар на себе й стали заслоном перед страшною недугою. Й досі медики ПМСД несуть повсякденну вахту, приймаючи ковідних хворих. Самі наражаючись на небезпеку, своїми професійними діями дарують пацієнтам надію на зцілення», – зазначила Вікторія Михайлівна. Головний лікар ПМСД побажала всім колегам та жителям краю насамперед здоров’я та стабільності в кожному прийдешньому дні.

 

На фото: головний лікар міського центру ПМСД Вікторія Островець, чергова бригада медиків в «ковідному» кабінеті Лілія Лещук та Валентина Яременко, мобільна бригада з вакцинації на виїзді.

 

 

Жодна лікарня не може вважатися повноцінною без пологового будинку чи акушерського відділення. Незважаючи на те, що робота медика тут цікава та сповнена позитивних емоцій, вона ще надзвичайно стресова. Адже на тобі лежить відповідальність одразу за два життя. Недаремно в таких відділеннях працюють справді кращі з кращих, і увесь їх персонал націлений на єдину мету – здорова жінка та здорова дитина.

І не завжди можна спрогнозувати, як будуть проходити пологи.

Акушери і лікарі повинні бути готовими абсолютно до усього і вміти прийняти правильне рішення за лічені хвилини, тоді як у інших професіях (навіть у медицині) є години та навіть дні для прийняття важливих рішень.

Про роботу акушерського відділення Дубровицької міської лікарні чули чимало схвальних відгуків. Люди часто кажуть, що важко виділити когось одного з персоналу. А й справді на пологах важлива робота кожного із них, від лікаря і до санітарних працівників, які готують приміщення, де на  світ з’явиться малюк. У колективі панують довіра та гармонія, вимогливість та відповідальність. «Так вимагає наш завідуючий Юрій Васильович Шевело, так навчали нас, колись молодих сестричок, старші колеги, так тепер працюємо ми», – розповідає старша медична сестра відділення Наталія Орленко. Підкреслює, найважливішим аспектом роботи є професіоналізм кожного члена колективу, злагодженість його дій, повага до пацієнток та принциповість до себе. Це відділення одним із перших в лікарні здобуло звання «чистого», а минулого року підтвердило цей високий статус.

На жаль, під час наших відвідин ми не мали змоги поспілкуватися з черговим лікарем Володимиром Бобиком. За браком хірургів, він саме асистентував на операції завідуючому хірургічним відділенням Леоніду Чернюку. Це, до речі, роблять всі чергові акушери-гінекологи. Всього цілодобово у відділенні несуть почергово вахту чотири лікаря. Вдячні пацієнтки іноді навіть дають своїм діткам імена когось з персоналу. Катерина Морева, Олександр Грищенко, Людмила Кліценко, Володимир Бобик, Юрій Шевело – в деяких дубровицьких родинах також підростають їхні маленькі тезки.

Тільки минулого року ці прекрасні лікарі допомогли з’явитися на світ 346 малюкам.

На фото: Чергова зміна акушерського відділення лікар-неонатолог Руслана Войтович, старша медична сестра Наталія Орленко, акушерка Любов Кузьмич, сестра медична неонатального догляду Наталія Правник, сестра медична маніпуляційна Ольга Кулакевич, молодша медична сестра Олена Ольховик.

 

 

Травматологічне відділення Дубровицької міської лікарні є її структурним підрозділом, де надається стаціонарна та ургентна ортопедична медична допомога пацієнтам.

Очолює відділення лікар вищої категорії – Сергій Андрійович Гаврилюк. Кваліфіковану ортопедичну допомогу надають також лікарі-травматологи Володимир Антонович Дерачиць та Ігор Георгійович Ващишин. Це шановані, фахові спеціалісти. У відділенні підібрано відповідно й високопрофесійний персонал сестер медичних. Нещодавно там проведено прекрасний ремонт і відділення в 2019 році здобуло відзнаку «Чисте відділення безпечне для пацієнта». Постійно впроваджуються нові технології лікування хворих, цілодобово надається ургентна допомога. Щорічно у відділенні лікується в середньому до 600 хворих, проводяться внутрішньолікарняні консультації, оперативні втручання різної складності. Навіть 2020-го, коли діяли жорсткі карантинні обмеження, тут пройшли стаціонарне лікування близько триста пацієнтів, здійснено близько 200 оперативних втручань. Адже як би нам того не хотілося б, ми не можемо повністю уникнути травматизму чи звести до нуля надзвичайні ситуації, які призводять до нього. Тому навіть в надзвичайних «ковідних» умовах травматологи без роботи не сиділи, хоча в цей період акценти більше були зміщені на надання поліклінічної допомоги.

 

Наталія Іванівна Никонець завідує ФАПом в селі Підлісне вже не один рік. Оскільки транспортне сполучення з селом не найкраще, вона тут – незаперечний авторитет. Поки ж то доберешся до лікарні, а сільський медик завжди на місці. Тому під її опікою і старі, і малі. При чому завжди у медички знайдеться для кожного і добре слово, і вчасна слушна порада. Вона тут й за лікаря, й за медсестру. З будь-якою проблемою звертаються до Наталії Іванівни селяни. Знає проблему кожного, й сама загляне до хати поцікавитися, чи добре почуваються її підопічні, котрі страждають хронічними недугами. Саме вони й попросили написати про їхню медичку до професійного свята. Кажуть, своїм підходом до роботи та людей Наталія Іванівна заслуговує на подяку та на гарні слова.

Жителька села Ніна Іванівна додає, що людяність і фаховість Наталії Іванівни  може слугувати прикладом для всіх, хто йде працювати у медицину. Хай Господь воздає шанованій сільській медичці за добро сторицею!

 

Сучасну медицину важко уявити без лабораторних досліджень. Вони неабияк допомагають в правильній діагностиці хвороби, дозволяють вчасно й точно призначити лікування чи додаткові обстеження. Тому роль лаборанта в лікувальному процесі не варто недооцінювати. В нашому ПМСД працюють справді фахові й дуже уважні до людей працівники лабораторії. Адже хворому важливі як хороші знання, так й душевні якості медика. А сестри медичні Ганна Гриневич та Лідія Мосійчук сповна наділені цими якостями.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар