пʼятницю, 23 липня 2021 р.

 

* Обережно: шахраї!

ПІД ПРИЦІЛОМ – ТЕЛЕФОННА СІМКА

Набирає обертів новий вид шахрайства, де задіяна ваша телефонна сім-карта. Нещодавно, за повідомленням поліції, його жертвою стали й мешканці Дубровиччини. На чому базується дана схема?

 

Людина раптово виявляє, що її сім-карточка заблокована, а з банківського рахунку зникла чимала сума чи на її ім’я оформлено кілька кредитів в банках, й про існування яких до цього навіть не здогадувалася. Адже «Швидкі гроші» «рулять» на всіх Інтернет-платформах. За попередньою інформацією, аферисти привласнюють кошти, зробивши дублікат сім-карточки, що й допомогає їм без труднощів зняти готівку та оформити кілька кредитів. Суть афери проста: зловмисники відновлюють або замінюють карту дистанційно, без відома власника. «Все почалося з того, що подзвонив представник не банку, а нібито з офісу мобільного зв’язку «Київстар», чемно запитавши, в зв’язку з чим я хочу деактивувати свій діючий номер, бо вони отримали буцімто від мене заявку. Оскільки ніяких заяв не подавала, мені сказали, що заявку відмінять і треба для цього назвати код з смс, який мені цей оператор відправив...», – так описує цю схему одна із жертв.  Все до банальності просто. Зателефонувавши попередньо з різних номерів декілька раз на ваш номер, згодом шахрай просто звертається до мобільного оператора з повідомленням про крадіжку телефону і проханням відновити сім-карту…

Для цього необхідно відповісти на ідентифікаційне питання про останні дзвінки. Щоб знати ці номери, зловмисник сам і  набирає жертву чи змушує її перетелефонувати. Найпопулярніші наслідки –  блокування і перевипуск сім-карт. Підробивши сімку, шахраї реєструються в мобільному додатку банку. Як тільки вони отримують доступ до рахунку жертви, відразу переказують гроші на свої рахунки в інших банках. Банк надсилає одноразові паролі та смс-повідомлення про операції вже на новий фінансовий номер, який зареєстрував шахрай.

Неприємною несподіванкою для вас може виявитися, що ви за період неактивності сімки ще й обзавелися декількома кредитами.

Аби вберегти себе від такого роду махінацій найкраще здійснити додаткову реєстрацію фінансового  мобільного номера. Чим точніше ідентифікують особу, якій належить сім-карта, тим менший ризик. Є два варіанти: перехід на «контракт» або прив’язка свого pre-paid номера до паспорта. Тоді вже щоб здійснити заміну сім-карти, необхідно переконатися, що вона дійсно належить абоненту, який звернувся у відділення оператора зв’язку. Контрактні абоненти показують паспорт, а незареєстровані pre-paid абоненти, проходять багатокрокову процедуру ідентифікації. Для цього користувач повинен назвати секретне слово, встановлене абонентом, два номери, на які він дзвонить найчастіше, серійний номер sim-карти, інші додаткові питання. Також ви можете уточнити інформацію у вашого оператора про можливу послугу: блокування самостійної заміни вашої SIM-картки сторонніми особами. І це буде дуже доречно й обачно з вашого боку. Саме завдяки цьому громадяни можуть якнайкраще убезпечити свої кошти від рук невідомих осіб.

Людмила РОДІНА.

Фінансовий номер

Фінансовий номер телефону – це номер, який прив’язаний до банківських рахунків.                                                     

На цей номер надходять: коди підтвердження операцій; паролі від банків; інформація про баланс коштів на  рахунках.

Фінансовий номер потрібен для:

використання послуги інтернет-банкінгу та для віддаленої ідентифікації клієнта під час звернення в банк.

Як шахраї можуть скористатися фінансовим номером телефону?

Викрасти гроші з рахунків, придбати товари у звичайному магазині, на інтернет-сайтах або ж взяти онлайн-кредити!

Як шахраю це вдається?

Шахрай відновлює SIM-картку, як «втрачену» без відома власника: надає мобільному оператору інформацію про історію останніх дзвінків (шахраю достатньо подзвонити жертві, змусити її передзвонити; шахрай поповнює рахунок жертви; з історією дзвінків, відновлює SIM-картку); через особистий кабінет мобільного оператора (шахрай самостійно реєструється та виманює у жертви SMS-код оператора).

Що робити?

Перейти на контракт з мобільним оператором

Не розголошувати свій фінансовий номер телефону

Відключити послугу віддаленої заміни SIM-карти у свого мобільного оператора

Встановити PIN-код на SIM-карту зі складним 8-значним паролем та пароль блокування телефону

Зареєструватися в онлайн-кабінеті мобільного оператора.

Тримати в секреті: логін на пароль до онлайн-кабінету мобільного оператора, SMS-коди операторів, PUK-код та серійний номер SIM-картки.

Бути пильними: якщо вам телефонують з незнайомих номерів та ще і поповнюють рахунок.

Якщо таке сталося: телефонуйте в банк, заблокуйте свої картки і обліковий запис інтернет-банкінгу,

повідомте свого мобільного оператора.

Зверніться до Кіберполіції онлайн

(за посиланням ticket.cyberpolice.gov.ua)

Немає коментарів:

Дописати коментар