четвер, 30 вересня 2021 р.

 





ЛІСІВНИЧІ ЗДОБУТКИ

Реформування лісового господарства, застосування сучасних методів вирощування лісу, відеонагляд за лісами, електронний контроль за рухом деревини, її реалізація на електронних майданчиках, реагування на природні та кліматичні зміни – це те, чим нині живе лісове господарство Рівненщини. Консервативна, на перший погляд, галузь, щороку змінюється і розвивається. Незмінною залишається лише одне відданість своїй справі тих, хто обрав собі лісівничу долю. Наприкінці серпня Україна святкувала 30 річницю Незалежності, за кілька днів професійне святом – День працівника лісу, – це гарні приводи, щоб підсумувати роботу лісового господарства та окреслити  майбутні перспективи у розмові з начальником обласного управління лісового та мисливського господарства Віталієм Суховичем. 

 

Підсумовуючи останні десятиліття, як змінилося лісове господарство в Рівненській області?

Вважаю, що найбільше досягнення лісівників, це збільшення більш як на 50 тис. га загальної площі земель державного лісового фонду. На сьогодні цей показник становить майже 720 тис га. Звісно, що у першу чергу це здобуток ще наших попередників. За роки Незалежності в області створено 138,5 тис. га лісу, висаджено більше мільярда дерев.

За ці роки значних змін зазнала лісокультурна справа. Для прикладу, якщо ще 30 років тому сіянці вирощували на тимчасових лісових розсадниках, то сьогодні ми перейшли на вирощування посадкового матеріалу у контрольованому середовищі в коробах, теплицях тощо. У нас ефективно працюють тепличні відділення у Соснівському та Сарненському лісгоспах, введені в експлуатація сучасні комплекси з переробки та зберігання лісового насіння. Нині активно практикуємо вирощування посадкового матеріалу із закритою кореневою системою, що дає змогу продовжувати терміни його висадки. Через глобальні кліматичні зміни наші лісівники запроваджують нові технології – використовують вологонакопичувачі, встановлюють автоматизовані системи поливу та інше.

За ці роки саме наші лісгоспи одними з перших в Україні почали практикувати суцільні вузьколісосічні методи заготівлі деревини, що сприяє в подальшому якісному природному відновленню. У такий спосіб наші лісівники намагаються робити лісовідновлення більш наближеним до природного, тоді ліси виростають стійкішими до кліматичних змін, хвороб і шкідників.

Також вперше в Україні на наших підприємствах відведення і таксація лісосік були передані спеціалізованим ланкам. А вони у своїй роботі почали використовувати не традиційні дерев’яні мірні вилки, бусолі і мірні стрічки, а електронні мірні вилки, дальноміри, GPS, електронні висотоміри, також відбувається автоматична обробка даних. Звісно, що це все дозволяє більш точно та швидко проводити роботи. Тож лісове господарство розвивається, впроваджуючи сучасні технології та використовуючи наукові надбання.

Щороку питання охорони лісів від пожеж особливо актуальне в цей час. Як проходить цьогорічний пожежонебезпечний період?

На сьогодні лісових пожеж у держлісфонді Рівненської області не зафіксовано. Сподіваюся, що не буде і до кінця пожежонебезпечного періоду. До речі, сучасні технології ми активно використовуємо і для захисту лісу. Для прикладу, 20 років тому першу камеру відеоспостереження Костопільському лісгоспу подарували польські колеги. А сьогодні на озброєнні лісівників 67 відеокамер. Держлісфонд області повністю знаходиться під відеонаглядом. Це надзвичайно допомагає у боротьбі з лісовими пожежами, бо дозволяє оперативно виявляти і реагувати на осередки пожеж. Звісно, що від колишніх методів – спостережних веж ми теж не повністю відмовилися. Але сучасні засоби значно допомагають і спрощують життя. Квадракоптери теж додають оперативності у нашій роботі. На сьогодні їх у нас є 10 шт.

Сучасні технології всюди. Що змінилося у лісозаготівлі за цей час?

Свого часу Рівненська області стала пілотним майданчиком для запровадження системи електронного обліку деревини. Досвід Дубенського та Сарненського лісгоспів успішно був поширений на всю Україну. Саме це дозволили розмежувати господарські та контролюючі функції лісогосподарських підприємств, і в режимі реального часу відслідковувати весь рух деревини: з лісу до споживача.

На сьогодні всі наші підприємства реалізовують необроблену деревину лише на електронних торгах, що дає можливість участь у аукціоні споживачам з різних куточків країни на засадах чесної конкуренції.

За роки Незалежності ми активно розбудовували лісову інфраструктуру. В області силами лісгоспів збудовано понад 500 км лісових доріг. Розвиток лісової інфраструктури дозволи оновити і транспортний парк лісогосподарських підприємств. За 30 років ми значно відійшли від використання ручної праці, навантаження здійснюємо сучасними гідроманіпулятора, на вивозці використовуються великогабаритні автомобілі. Це все дозволяє економити людські та фінансові ресурси.

Розвиток лісової інфраструктури дозволяє ефективніше вести лісове господарство, боротися з пожежами, крадіжками лісу. Більше того, наші дороги значно покращили транспортне сполучення між семами в області.

Традиційно День працівника лісу – це завершення власне «лісівничого року». А які завдання на майбутнє ставите?

Рівненське обласне управління лісового та мисливського господарства нині активно працює над реалізацією екологічної ініціативи Президента України «Заліснення України», яка передбачає за 10 років збільшення площі лісів в країні на 1 млн. гектарів. Лісівники Рівненщини мають достатньо ресурсів, щоб виконати завдання Президента. А зараз відбувається визначення та обстеження земельних ділянок, які можуть бути придатні для заліснення. Тут ми сподіваємося на підтримку та взаєморозуміння з боку територіальних громад.

Це щодо робочих планів. А у переддень свята з великою радістю та гордістю вітаю всіх з нашим професійним святом – Днем працівника лісу! Пишаюся, що у лісовій галузі Рівненщини працюють справжні професіонали, патріоти своєї справи, які щоденно сприяють примноженню та збереженню природних багатств рідного краю.

Щиро бажаю усім міцного здоров’я, добра, достатку, успіху в усіх справах та починаннях задля процвітання України, впевненості у її мирному і щасливому майбутньому!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар