четвер, 30 вересня 2021 р.

 







Дарує учням енергію здоров’я

Праця вчителя фізичної культури складається з багатьох компонентів. Щоб усі вони стали єдиною системою фізичного виховання школярів, педагогу необхідно багато знати, вміти й, що особливо важливо, постійно підвищувати свій творчий потенціал, не відставати від вимог часу, прогресу, науки, запитів своїх учнів. Учитель усе повинен безперервно поповнювати власні знання та уміння, пам’ятати, що педагог доти залишається вчителем, доки продовжує самоосвіту.

Знайомтеся: Юлія Жакун - вчитель фізкультури Залузького ЗЗСО, класний керівник 8-Б класу. Творчий і талановитий педагог, спортсменка, людина, яка ділиться своїм досвідом.

Юлія Михайлівна (одна з Рівненщини) потрапила у ТОП-50 кращих вчителів фізкультури України за версією премії Global Teacher Prize Ukraine, JuniorZ та IOSJ Ukraine.

Вона веде власний сайт вчителя фізичної культури, сторінки в «YouTube», «Фейсбук», «Тік Ток». Вчителька розповідає читачам «Дубровицького вісника» про себе, любов до спорту та педагогічний досвід.

 

Спорт – у генах

З дитинства, завдяки татові Михайлу Олексієвцю, який теж працював учителем фізичної культури, моя співрозмовниця жила у спорті. Любила спорт у всіх проявах, із задоволенням брала участь у всіх можливих змаганнях і конкурсах. Їй хотілося спробувати все. У тому, що в майбутньому стане вчителькою фізкультури, Юлія Жакун не сумнівалася ні на мить. Але життя таке непередбачуване. 10 років знадобилося дівчині для втілення дитячих планів. Вона досі переконана, що мрії починають збуватися, коли стають сильнішими від наших страхів. Щоб досягти бажаного, потрібно з чогось почати: зробити перший крок. Дівчина вступила до вишу на омріяний факультет «Фізичне виховання» й закінчила його з відзнакою.

2011 рік став першою сторінкою у трудовій діяльності Юлії Михайлівни Жакун – вчителя фізичної культури Залузького навчального закладу. Своїм учням педагогиня завжди каже: «Перш ніж говорити собі «НІ» – СПРОБУЙ! Адже будь-яке досягнення починається саме зі спроби, у будь-якому віці».

 

Фізкультура – шлях до здоров’я

«Ким би не ставали мої учні у житті, їм стануть у нагоді уроки фізичної культури, – ділиться думками Юлія Михайлівна. – Я переконана, що всім потрібне здоров’я, легкість, впевненість. Роблю все можливе, щоб мої уроки були незабутніми, додаю в них особливі «інгредієнти»: теплоту, доброту, глибину та позитив. Адже, мій успіх залежить від щасливих дітей! Я дякую кожному учню за віру в себе і в мене, за розуміння і повагу. Багато моїх вихованців обрали фах вчителя фізичної культури, і я цим пишаюся».

 

До учнів – індивідуальний підхід

Щодо програми з фізичної культури, то Юлія Михайлівна та її чоловік, вчитель фізкультури Юрій Миколайович працюють над такими класичними видами спорту, як легка атлетика, гімнастика, волейбол та футбол. Як каже вчителька, тепер у дітей є вибір: разом з учнями педагог може надавати перевагу тим модулям, тим види спорту, якими хочуть займатися на уроках. Можна обрати чи-то бадмінтон, чи петанк… Зараз є дуже багато нових видів спорту для занять на уроках (близько сорока). Тепер нема нормативів, вони орієнтовні й не є визначальними під час оцінювання. Є особистісно орієнтована модель освіти: оцінювання індивідуальне. Сьогодні учень підтягнувся 3 рази, а через місяць – 6. Це називається «прогрес», і за нього дитина отримує високий бал, адже вона старанно працювала. Навантаження – також індивідуальне: якщо для когось 2 км – це небагато, для іншого – це вже складно. Індивідуальний підхід до учня – це важливо.

 

Допомагають інформаційно-комунікаційні технології

«Невичерпним джерелом корисної інформації для самоосвіти, саморозвитку і самореалізації для мене є інформаційно-комунікаційні технології, – каже Юлія Михайлівна. – Вони є неоціненними помічниками та ресурсом матеріалів для підготовки до уроків, виступів, семінарів. Сучасний учитель має бути обізнаним у сфері інформаційних комунікацій, адже наші діти набагато краще сприймають і засвоюють все сучасне та цікаве. Саме тому я намагаюся готувати та проводити свої уроки так, щоб кожен з моїх учнів зміг отримати необхідні їм знання, адже предмет «Фізична культура» та позаурочні фізкультурно-оздоровчі заходи є важливим ключиком, який допоможе відчинити двері у щасливе та здорове майбутнє. А ще учні завжди впевнені, що на моїх заняттях вони отримають підтримку, розуміння та практичні поради, які сприятимуть розвитку творчого, продуктивного мислення, формуватимуть життєві, предметні та здоров’я збережувальні компетентності. Я вчу їх не боятись робити помилки: той, хто не помиляється, нічого не навчиться.

Доказом того, що я на правильному шляху, є вогники тепла та людяності в очах моїх учнів, їхні успіхи та знання у навчанні, їхні щасливі посмішки, коли вони заслужено отримують гарні бали.

 

Конкурси – це досвід та праця

«У 2019 р. я стала учасником конкурсу «Посилка успіху» від фундації Володимира Кличка. Також цікаво було позмагатися у Всеукраїнській спортивній грі Спорт Крафт Геймз. Битва з Тінню, яку організовують компанія Run Ukraine спільно з Комітетом з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, Українською федерацією учнівського спорту та Спортивною студентською спілкою України», - додає Юлія Михайлівна.

Вчителька стала переможцем у спортивному челенджі «Діджітал фізра челендж». Разом з учнями здобула призові місця у Всеукраїнській онлайн-акції «Допомога спорту», (ВЦФЗН «Спорт для всіх»), «Спортивні рекорди. Волейбол» (Рівненське відділення НОК України). Разом з чоловіком Миколою Жакуном та сином Валерієм вона неодноразово була призерами та переможцем районних і обласних змагань «Сімейні перегони», «Тато, мама і я – спортивна сім’я». До скарбнички її успіхів разом з чудовими вихованцями належить участь в естафеті «Олімпійський день-2020 в Україні», різних флешмобах, конкурсах від «Juniorzgames»).

Елементи уроку Юлії Михайлівни ввійшли до онлайн-курсу «Уроки фізичної культури онлайн» (урок № 8 з елементами волейболу). Педагог взяла учать у премії «Найкращий вчитель фізкультури» від Global Teacher Prize 2021. Провела три семінари-практикуми для вчителів фізичної культури. Юлія Жакун – автор посібника «Робота з обдарованими дітьми в умовах сільської школи», проєкту «Школа сприяння здоров’я».

Як каже Юлія Михайлівна, вона радіє, адже на прикладі себе доводить учням: навіть невелика школа може конкурувати з київськими ліцеями. У Залузькому закладі освіти і є гарна спортивна зала, майданчик зі штучним покриттям. Умови для занять фізкультурою у школі створені гарні. «А головне –любити фізкультуру і спорт, – додає вчителька. – Завжди можна знайти час і місце, щоб вести активний спосіб життя. Потрібно вірити в себе і у свою мету».

 

Про любов до волейболу

Серед всіх видів спорту Юлія Михайлівна перевагу надає волейболу. Вона – гравець вчительської команди, разом із сином встановила волейбольний рекорд у змаганнях «Спорт для Рівненщини», фрагменти уроку Юлії Михайлівни з волейболу використовували для дистанційного навчання. Педагог – гравець з пляжного волейболу. Вихованці вчительки – учасники районних і обласних змагань з волейболу.

 

Вдячна рідним та учням за підтримку

Жодних досягнень, за словами Юлії Жакун, не було б без підтримки родини. Вчителька особливо вдячна своєму чоловікові, колезі Юрію Миколайовичу, який разом з нею працює в Залузькому ОЗЗСО. «Він постійно наголошує: «Спробуй!», і я пробую. Пробую для того, щоб діти мали додатковий спортивний інвентар на уроках – продовжує Юлія Михайлівна. – У нас династія вчителів фізкультури: мій тато Михайло Іванович, мій чоловік, старший син Валерій. Менший син Микола – реабілітолог (фізичний).

«Я безмежно вдячна своїм учням за їх любов до спорту, за те, що спільними зусиллями ми досягаємо бажаних результатів і радіємо нашим успіхам. Кожен мій учень – це невід’ємна частина моїх здобутків, це – наші спільні кроки вперед!» –наголосила Юлія Михайлівна Жакун. Вчителька каже, що батьки завжди повинні давати синам і донечкам приклад здорового способу життя, адже всі цінності у житті витікають передусім із сім’ї.

Спілкувалася Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар