вівторок, 7 вересня 2021 р.

 


Першовересень: вдячні всім, хто сприяє освіті

На запитання про старт навчального року відповідає начальник відділу освіти, культури, молоді, туризму та спорту Дубровицької міської ради Ніна Іванівна Стасюк.

 

Ніно Іванівно, який він – початок нового навчального року у Дубровицькій громаді, мовою цифр і статистики?

Свято 1 вересня – це свято кожної родини! Першовересень 2021-2022 навчального року гостинно відчиняє двері  для двадцяти двох закладів освіти, для 4657 учнів, 887 вчителів, 475 інших працівників великої освітянської родини Дубровицької громади. Найбільшу кількість першокласників у сільській місцевості прийме Залузький ОЗЗСО – 31 учень та Колківський ЗЗСО – 24 учні. Серед міських закладів – Дубровицький НВК – 74 учні, Дубровицька ЗОШ №2 – 40 учнів. Не набере жодного першокласника Нивецький НВК, а у Крупівському та Велюнському – по п’ять учнів, по шість першокласників – у Великоозерянському НВК, Озерській  та  Великочеремельській філіях.

Сучасна освіта вимагає неабияких капіталовкладень. Яку лепту внесла держава, громада у цей процес у 2021 році, не враховуючи заробітної плати та витрат на комунальні послуги?

Фінансування освіти – один із важливих факторів, аби діти здобували якісну освіту. У 2021 році з міського бюджету для закладів загальної середньої освіти додатково  було виділено 650 тисяч гривень. На сайті відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту можна побачити, як ці кошти були розподілені і як були використані керівниками закладів. Вперше ми отримали ці кошти у січні, й кожен керівник закладу освіти мав спланувати, на що їх спрямувати. Як на мене, оцінюю ефективність використання цих коштів на «задовільно», бо маю своє бачення щодо цього питання, але, мабуть, керівникам на місці видніше було, куди ці гроші спрямовувати. На Нову Українську Школу, як і щорічно, виділялися кошти з державного бюджету, але цьогоріч їх було закладено  значно менше: на придбання меблів було виділено всього-на-всього 370 тисяч гривень. Ми додали ще 185 тисяч з міського бюджету, плюс було співфінансування – 41 тисяча. За ці кошти ми закупили стільці й парти для кожного першокласника (430 комплектів меблів). Щорічно ми використовували залишки освітньої субвенції й купували стільці й столи для вчителів та дошки в класи. Зараз відділ освіти звернувся з клопотанням до міської ради, щоб виділили кошти на придбання цих меблів, проте було додатково виділено тільки на парти. Поясню чому: у цьому році на нашу громаду для вчителів із державного бюджету планується закупівля 226 комп’ютерів. Це вимагає співфінансування з міського бюджету у розмірі 10 відсотків. Один ноутбук орієнтовно закуплятиме держава за 20 тисяч гривень, то нам треба виділити близько півмільйона гривень співфінансування з бюджету громади. Зрозуміло, що міський бюджет тепер не може задовольнити всі потреби. Ми пріоритетом визначили придбання комп’ютерів. Адже і столи, й стільці для вчителів у школах є, можливо, не такого ґатунку, як тепер хотілося б. Міський голова обіцяє, що при виконанні бюджету, буде закуплено і ці меблі. Для дидактики з держбюджету виділено 331 тисячу гривень, 36 тисяч – було наше співфінансування. Дидактичні матеріали вже всі завезені, замовляли їх вчителі. Сума затверджувалася на кожну школу Міністерством освіти. Комп’ютерну техніку, Led-панелі ми закупили, тендер проведено, все це обладнання є у закладах.

Коли наші першокласники будуть мати нові, зручні, індивідуальні парти?

Парти для кожного першокласника будуть завезені впродовж двох тижнів. Ми вчасно оголосили тендер, але він не відбувся. Два рази мусили оголошувати його знову, трішки затягнулася сама процедура закупівлі. Вже договір підписаний. Парти скоро будуть.

А яка ситуація щодо закладів дошкільної освіти?

На утримання закладів дошкільної освіти було виділено 200 тисяч гривень. 50 тисяч ми розподілили на закупівлю деззасобів. Решту коштів розподілено на ті заклади дошкільної освіти, які мають нагальні потреби. Звіт про розподіл і використання коштів опубліковано на сайті відділу освіти, це прозоро. Приємно, що наш сайт читає багато людей. Значить питання освіти їм небайдужі.

Від багатьох батьків, особливо від мам першокласників чула про збір коштів на потреби класу. Це сотні гривень – 500, 600, а то й 700…

Стоїть багато питань щодо додаткових зборів коштів. Хочу запевнити, що жоден керівник не дає вказівки на збір коштів, жоден вчитель не є ініціатором  такого процесу. Голови батьківських комітетів сьогодні ініціюють дуже багато, бо живемо в такий час, коли хочемо створити власними силами гідні умови для навчання дітей. Комусь із батьків це не до вподоби, бо дехто й не може долучитися, не має фінансової змоги чи з інших причин. Якщо сім’я не має можливості долучитися до збору коштів у класі, ніхто не має права змусити її це робити. Тим, хто не стоїть осторонь потреб класу, закладу освіти, всім, хто причетний до створення яскравого, затишного освітнього середовища, ми, звісно, вдячні. Сьогодні у розвинутих країнах благодійність для закладів освіти ніхто не скасовував. Чому ми маємо бути проти доброчинності, якщо на це є воля і можливість у батьків? Все ми робимо задля блага дітей. Ще раз наголошу: якщо батьки не хочуть і не можуть у сімейному бюджеті викласти певну суму для потреб класу, то ніхто не має права їх це заставити робити.

Як на мене, жодне дистанційне навчання не замінить традиційних уроків у класі...

Зараз говорити про ймовірність дистанційного навчання у новому навчальному році дуже складно. Все залежатиме від ситуації поширення коронавірусної хвороби в регіоні в цілому та в кожному закладі освіти зокрема. Адже, відповідно до чинного законодавства, на дистанційне навчання відправляється клас після виявлення хворого на Covid учня. Також діти не можуть відвідувати заклад освіти, якщо на самоізоляції перебувають понад 50 % здобувачів освіти та персоналу закладу освіти. В такому разі теж організовується дистанційна форма навчання. Відповідно до протоколу № 24 від 12 серпня 2021 року позачергово засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Сарненського району, ЗАБОРОНЕНО відвідування закладів освіти здобувачами освіти у разі відсутності у більш як 20% персоналу закладу освіти документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації у жовтій та помаранчевій зонах. У разі встановлення червоного рівня протиепідемічної безпеки забороняється відвідування закладів освіти, крім здобувачів закладів дошкільної освіти та учнів 1-4 класів. Тож, будемо спостерігати за ситуацією і за необхідності приймати рішення про організацію дистанційного навчання.

Хочу подякувати керівникам закладів освіти та усім працівникам закладів, які з відповідальністю поставилися до процесу вакцинації. На сьогодні ми маємо понад 70% вакцинованих педагогічних працівників та більш як 40 % вакцинованих інших працівників закладів освіти.

Що побажаєте всім учасникам освітнього процесу з нагоди значимої дати в календарі?

Зичу, щоб промінчики сонця в новому навчальному році торкнулися кожного учня та вчителя, всіх батьків. Хай сонячне тепло буде присутнє впродовж навчального року. Бажаю, щоб ми робили спільну справу та бачили результат, щоб ми всі були зацікавлені, аби школа працювала якісно. В громаді ми почали працювати по-новому. Я закликаю всіх учасників освітнього процесу до співпраці. Бажаю, щоб ми цей рік прожили в очному режимі навчання, а не дистанційному. Я завжди відкрита до спілкування. Рада всіх вислухати, зрозуміти та підтримати.

 

Розмовляла Люба Клімчук.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар