четвер, 30 вересня 2021 р.

 












Лісівнича справа – це стан душі

Лісівники і справді люди особливі. Щирі та привітні, попри нелегку працю без вихідних і за будь-якої погоди за вікном… Бути справжнім лісівником – швидше покликання, аніж робота.

«Кожен сам обирає професію. Якщо не любиш ліс, не вмієш спілкуватися з природою, людьми, які тут працюють, то лісничим не будеш. Свою роботу я обрав за покликом серця, – розповідає лісничий Золотинського лісництва Сергій Григорович Чудік. – Люблю ліс з дитинства, дід і батько мій у лісі трудилися, і брат Володимир Чудік лісничим працює у Людинському лісництві. Син навчається у Березнівському лісотехнічному коледжі, племінник - майстер лісу. Лісівництво –наша родинна справа. Любов до лісу у наших генах». Сергій Чудік виріс у Золотому і працювати у рідному краю для нього велике щастя.

Доля склалася так, що навіть дружину наш співрозмовник у лісі зустрів, сподобалася дівчина, яка збирала чорницю. Молодий спеціаліст знайшов причину підійти й заговорити: «А чи не гребінкою ягоди збираєте?». А вже ввечері поїхав Сергій Чудік вперше на танці в Озерськ, щоб побачити дівчину-красуню. Згодом побралися з Катериною, виховують тепер двох чудових синів.

Сергій Чудік очолює Золотинське лісництво з 2009 року. А загалом у лісгоспі трудиться цей професіонал вже 17 років, знає всі стежки-дороги свого лісництва напам’ять. Як жартує Сергій Григорович, його «Нива», як кінь, може сама їхати лісовими дорогами.

З гордістю розповідає лісничий про прекрасний колектив свого лісництва. Тут трудяться, старший майстер лісу Геннадій Григорович Серко, майстри лісу: Михайло Іванович Мельник, Василь Федорович Пляшко, Віталій Сергійович Приходько, Людмила Панасівна Серко, Володимир Володимирович Чудік, помічник лісничого Віктор Геннадійович Серко.

«Наша професія вимагає особливих знань, навичок і… людських якостей. Лісівник повинен знати технологію вирощування лісу, основи лісової патології і протипожежної профілактики, засоби і способи боротьби з лісовими пожежами, біологію шкідників і хвороб лісу. Саме він заздалегідь вживає всіх заходів, щоб запобігти лісовим пожежам, – ділиться думками Сергій Григорович, – показуючи нам своє лісництво. – Наш фах вимагає знати, що необхідно зробити для вирощування молодого лісу, як створити ділянки високопродуктивних, швидкозростаючих лісових культур. На щастя, землі нашого лісництва практично не постраждали від незаконого видобутку бурштину. Зараз на території лісництва усі охочі актвно заготовляють журавлину. Люди, які живуть поруч з лісом завжди користувалися його дарами».

Лісівнича професія – це розведенням та відновленням лісу, збирання насіння, догляд за станом дерев, лісова охорона тощо… Як багато нюансів, здавалося б, у такій простій справі. Колектив Золотинського лісництва справляється з покладеними обов’язками дуже добре. Серед колег-чоловік Людмила Панасівна Серко –  також відповідальний, цілеспрямований професіонал лісничої справи. Вона користується авторитетом серед працівників Висоцького лісгоспу і поряд з колегами-лісівниками свою роботу виконує на відмінно.

«Влітку, наприклад, нам також було не до відпочинку, адже найголовніше в цей час – зберегти ліс від пожеж, додає досвідчений Сергій Григорович. – Адже необережно кинутий недопалок чи не загашене багаття після пікніку можуть наробити значного лиха. Для лісівника літо клопітне ще й тим, що саме цей період – час вирощування сіянців і саджанців для проведення лісокультурних робіт. А от зараз переважає лісозаготівля (підприємець надає послуги) та звичайно як завжди актуальна його охорона. «За словами Сергія Григоровича, працювати у Висоцькому лісгоспі –це задоволення, бо є коло однодумців, які роблять спільну справу на благо людей та України. Лісівники забезпечні технікою, всім необхідним для роботи.

«Директор нашого лісгоспу Віталій Федорович Торчило – це взірець для всіх нас у ставленні до роботи і до підлеглих. Раді, що нам випала честь трудитися під керівництвом такої людини. Тому докладаємо максимум зусиль, щоб виправдовувати довіру нашого керівника лісгоспу та шанованого обласного начальника Віталія Миколайовича Суховича», – підкреслює наш співрозмовник. Гарними словами згадав Сергій Григорович і про Володимира Григоровича Янковського, який багато років очолював Золотинське лісництво, вкладав душу і знання у лісівничу справу, а тепер перебуває на заслуженому відпочинку. Досі можна отримати мудрі поради у цієї шанованої людини. Безперечно, любов до лісу у людей благородної лісівничої професії – це на все життя.

Що ж зичимо всіх гараздів з нагоди професійного свята колективу Золотинського лісництва, з яким практично провели майже значну частину робочого дня. Подивилися на роботу лісівників, як кажуть, зсередини. Багато побачили, поспілкувалися, отримали позитив від добрих людей. І осінь у лісі – просто чудова…

Довідково:

Лісництво розташоване в західній частині колишнього Дубровицького району. Загальна площа лісництва 5223,6 га, вкрита лісом 4693,8 га, в тому числі лісові культури 1486,0 га. Територія лісництва розділена на 5 лісових обходів, діє 1 майстерська дільниця.

З усіх лісів експлуатаційні ліси займають площу 4052,6 га, захисні ліси (ліси уздовж смуг відведення автомобільних доріг) 307,0 га, ліси природоохоронного, наукового, історико-культурного призначення 864,0 га.

На територій лісництва розташовані три об’єкти природно-заповідного фонду: заказники загальнодержавного значення «Озерський» та «Золотинський», та заповідне урочище місцевого значення «Золотинське».

Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар