пʼятницю, 29 жовтня 2021 р.

 


Всеукраїнська акція протесту

Підписавши Програму Гідної праці, Уряд, роботодавці та профспілки підтвердили свою готовність до забезпечення гідної праці задля покращення життя українського народу. Однак розпочаті Урядом  реформи поки не дають  бажаних результатів у покращенні життя і добробуту людей. Соціально-економічна криза, спричинена пандемією COVID-19, генерувала зростання нерівності і поширення  бідності  в суспільстві, зростання цін  на енергоресурси та найнеобхідніші товари  і послуги.

Як наслідок, в Україні рівень безробіття зріс  до 10,5%, заборгованість з виплати заробітної плати збільшилась до 4,0 млрд. грн. рівень бідності населення, зокрема серед працюючих, сягнув 15,8% (доходи нижче фактичного прожиткового мінімуму) та 41,3% (витрати нижче фактично прожиткового мінімуму), відбувається суттєве погіршення умов і рівня безпеки праці, що призвело  у 2020 році до збільшення кількості нещасних випадків на виробництві маже на 60%.

Незважаючи на рішучий протест національних профспілок і експертні висновки міжнародних профспілкових структур, українська влада не полишила намірів ухвалити закони, що звужують трудові права та гарантії працівників, позбавляючи їх  права на гідну працю в Україні, а профспілки – права представляти та захищати ці права.

Тому у  Всесвітній день дій за гідну працю 7 жовтня 2021 року  у м. Київ  пройшла широкомасштабна попереджувальна  Всеукраїнська  акція протесту професійних спілок проти просування  антисоціальних, антиурядових та антипрофспілкових законодавчих ініціатив.

Акція проходила під лозунгом «Захистимо свої трудові права», «Жодних урізань трудових прав», «Ні диктату корпорацій - Україні гідну працю», «Робочі місця і гідна зарплата - працюємо в Україні».

Текст заяви  Президії Федерації профспілок України до Всесвітнього дня дій за гідну працю, Дня профспілок та Міжнародного дня боротьби з бідністю у 2021 році було  направлено до органів державної влади та СПО роботодавців.

У Всеукраїнській акції протесту профспілок Дубровиччину  представляли голова профкому КНП «Дубровицький центр первинної медико-санітарної допомоги» Володимир Миколайович   ВЛАСЮК та голова районної ради профспілки працівників освіти Віра Миколаївна  ТВЕРДЮК.

Учасники акції протесту відмічають, що все те, що  відбувається нині в медицині і освіті, весь трагізм минулого і сучасного полягає у відсутності ідеології творення державної системи охорони здоров’я і освіти.

                 Сьогодні у кожного представника медичної та освітньої галузі є два шляхи.  Перший – це служіння медицині  та освіті – це не мало; і другий – шлях суспільної боротьби. Тільки в боротьбі  ми зможемо перемогти, ствердитись і отримати своє щастя, для  якого потрібно не так уже й багато – нормальна робота, зарплатня, затишок.

 

Володимир  ВЛАСЮК, голова профкому                                     

 

Немає коментарів:

Дописати коментар