пʼятницю, 29 жовтня 2021 р.

 



ЗЕМЛЯ, БЮДЖЕТ, ПІДГОТОВКА ДО ЗИМИ…

Минулого четверга відбулася чотирнадцята сесія міської ради, в роботі якої взяло участь 20 депутатів. Вів пленарне засідання міський голова Богдан Микульський. А порядок денний налічував більше 70 питань. Традиційно левову частку займали земельні.

 

Розглянули депутати також цілий ряд організаційних питань, які досі постають у зв’язку зі зміною форм власності установ, що перейшли під юрисдикцію міської ради. Так, цього разу знову затверджено зміни в складі ліквідаційної комісії щодо припинення діяльності колишньої райстоматполіклініки. Було замінено секретаря комісії та затверджено проміжний баланс установи.

У комунальну власність міської ради за рішенням депутатів переходить колишнє нежитлове  приміщення  районної організації «Червоний  Хрест» та  комунальне  підприємство  «Дубровицький районний відділ обласного об’єднання «Профдезінфекція».

Відповідно внесено й зміни у перелік комунального майна для передачі в оренду на аукціоні та без його проведення.

Також затверджено нову редакцію Статуту музичної школи, за яким вона стає підрозділом відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту.

Визначилися депутати й щодо зміцнення транспортними засобами КП «Міськводоканал». Щоправда, фактично підприємство користувалося цими агрегатами давно, однак юридично транспорт стояв на балансі комунальної служби.  Також відбулася  передача  з балансу на баланс  та господарське відання основних засобів між КП та ДП «Теплосервіс» та ухвалено проміжний баланс підприємства.

Подібно постфактом було юридично окреслено й межі старостинських округів громади в рамках тих, які були утворені ще на початку року, та затверджено Положення про старост.

Про хід виконання Програми розвитку ЖКГ міської ради в першому півріччі поточного року звітував заступник міського голови Юрій Яременко. Йшлося про благоустрій та санітарну очистку міста, водопровідно-каналізаційне та житлові господарства. Загалом депутати схвально сприйняли цей звіт і підтримали пропозицію збільшити фінансування цієї програми, адже ми вступаємо в непростий осінньо-зимовий період. І звісно підготовка до зими вимагає додаткових видатків. Проте було  зауваження від депутата Андрія Кулика: міській раді треба вже виходити за межі проблем однієї Дубровиці, адже у їхньому віданні тепер - ще й десятки сільських населених пунктів. До слова, Андрій Євтухович був на цьому пленарному засіданні чи не найактивнішим депутатом: порушуючи ряд злободенних питань, як-от наповнення бюджету, створення робочих місць, налагодження дієвого контролю за продажем підакцизних товарів, роботою нелегальних АЗС, самогоноварінням та продажем продукції цього досить поширеного нелегального промислу. «Душа болить, скільки молодих людей напросто гинуть через «зеленого змія», - говорив він на сесії. Було збільшено фінансування й на програму соціального захисту населення. Загалом видатки на неї зросли на 90 тис. грн.

Як і на кожній з попередніх, цього разу також було внесено зміни до бюджету ради та розглянуто прогноз бюджету на наступний рік. Щодо змін, то в основному вони стосувалися перекидки з однієї статті на іншу в межах вже виділених асигнувань. Хіба що 150 тис. грн. вільних залишків спрямовувалося на реалізацію спортивних програм, а 50 тис. грн. – «Міськводоканалу». Більше 100 тис. грн. передбачено на поточні ремонти доріг.  До речі, за пропозицією Юрія Лосіка, прийняли окрім цього депутати й звернення до органів влади вищого рівня, в якому йшлося про виділення коштів на ремонт тих доріг, які зазнали пошкоджень в ході «Великого будівництва». Адже вимощуючи за європейськими стандартами дороги державного значення, в той же час нівечимо комунальні – вони не спроможні впоратися з тими навантаженнями, які лягають на них в ході будівництва. Тож є  тверді запевнення, що буде виділено кошти на ремонт вулиці Миру в Дубровиці.

Щодо прогнозу бюджету на наступний рік, то він дуже й дуже невтішний. Ріст власних надходжень в ньому – в межах 3 відсотків. Це мізер, який не здатний буде покрити навіть збільшення мінімальної заробітної плати.

Внесено також зміни до плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів  та затведрджено зони санітарної охорони артезіанських свердловин водозабору.

Депутати ознайомилися з відповіддю стосовно розгляду депутатського запиту Миколи Петрушка щодо відновлення в Дубровиці роботи державного нотаріуса.  З цього приводу Західне регіональне управління Міністерства юстиції роз’яснило, що населення Дубровиччини може звертатися в державні нотаріальні контори Рокитного та Сарн, а також до приватних нотаріусів. На прохання читачів, ми розмістимо їх адреси.

З приводу розгляду депутатського запиту Станіслава Рожка щодо медичного обслуговування мешканців Порубки, головний лікар центру ПМСД Вікторія Островець  рекомендувала порубчанам звертатися за консультаціями до медиків в  новозбудовану  Колківську амбулаторію, пообіцявши, що її працівники вділятимусь максимум уваги обслуговуванню жителів й сусіднього села.

Також депутати затвердили текст звернення, яке буде направлено до Президента та уряду щодо необхідності  підвищення пенсій та навіть виплати додаткової. Було прийнято звернення й з приводу недопущення підвищення тарифів. Їх ініціаторами стала фракція «Європейської солідарності».

Основна ж частка часу була відведена на розгляд земельних питань. Їх розглянули більше півсотні. Аби більш детально розповісти про кожне, не вистачить всієї площі газетного номера. Зазначу лишень, що вчергове було відхилено  проєкт рішення щодо виділення земельних ділянок в районі колишнього аеродрому. Депутати вже було дійшли згоди в цьому питанні, однак забракло два голоси, аби рішення набрало чинності. Микола Петрушко, який «загальмував» дане питання ще на початку року, й тепер був принциповим: «Спочатку треба узаконити тип земель, а вже потім виділяти їх людям». Між тим ситуація вже виходить з-під контролю. Нагадаю, рішення про розподіл цього масиву заявникам приймала ще Селецька сільська рада, люди виготовили землевпорядні документи на свої наділи, а коли прийшов час ці документи так би мовити ратифікувати, вийшла ось така оказія. Юристи кажуть, якби хтось із заявників спробував позиватися до суду, він виграв би справу, міська рада змушена була б оплатити ще й судові витрати. Доки питання залишатиметься в підвішеному стані, невідомо… Його регулярно виносять на розгляд, проте завжди бракує голосів.

Порушували депутати й питання стосовно роботи служби невідкладної допомоги. Нарікання на неї озвучували  Валентина Степанівна Годунко та Андрій Євтухович Кулик.

     

Людмила РОДІНА

 

Немає коментарів:

Дописати коментар