пʼятницю, 29 жовтня 2021 р.

 


Щоб перезимувати комфортно треба додаткові кошти

Країна активно готується до зими. І спонукають до цього неприємні новини про ситуацію в галузі енергетики. Мовою статистики заявлено про здорожчання всіх видів палива та електроенергії. Заклади освіти, медицини, культури обігріваються коштом наших спільних бюджетних грошей. Скільки доведеться витратити на функціонування соціальної сфери у міській раді, почали рахувати не сьогодні. І вимога економити – теж не нова. Близько 20 відсотків від усього бюджету громади цьогоріч піде на оплату комунальних послуг у закладах освіти, медицини, культури.

Ситуацію з початком опалювального сезону у громаді ми попросили прокоментувати міського голову Богдана Микульського.

– Відразу підкреслю, що цьогорічний опалювальний сезон для нашої громади складний, як і для всієї України. Комунальні послуги у бюджетній сфері оплачує місцевий бюджет, з державної казни ми на це не отримуємо ні копійки. Однак, маємо перевагу в тому, що використовуємо місцеві види палива. Ми незалежні від ціни на газ, бо газом у нас опалюється лише інклюзивно-ресурний центр. Щоб у цьому закладі протягом зими було тепло, потрібно близько 50 тисяч грн.

Однак і місцеве паливо на осінь значно здорожчало, тому, аби закупити його достатню кількість на опалювальний сезон, потрібні додаткові кошти. Виросла ціна на електроенергію. На початку року на комунальні потреби бюджетних установ  ми запланували близько 12 мільйонів гривень, зараз підрахували, що треба нам додатково ще понад 3 мільйони гривень, аби забезпечити тепло і комфорт. Здорожчання електроенергії та палива – це стрибок у витратах, кожен знає це по своїх домівках, отак і у громаді. На попередній сесії додатково було виділено 1 млн. 100 тис. гривень закладам освіти на придбання палива. Ще будемо спрямовувати кошти на комунальні послуги бюджетної сфери на наступній сесії міської ради.

Найбільша сфера у нас – освітянська. У заклади освіти до початку канікул тепло не подавали. Їх опалення розпочнеться відразу після канікул. Нагадаю, що у нас діє 22 гімназії та ліцеї та 4 філії. Освітянські заклади опалюються дровами, пелетами, торфобрикетом, окрім інклюзивно-ресурсного центру. Пелети для опалення використовує Дубровицький ліцей та Берестівська ЗОШ. На початку року пелети коштували 2600 гривень за тонну, зараз – 4400 грн. На ці заклади потрібно ще 80 тонн пелетів. Якщо минулої зими дрова нам продавали 460 грн. за метр кубічний, то тепер їх вартість – 650 грн. Як би не було, дрова наразі для нас – найвигідніший вид палива. Додам, що завдяки сприянню Віктора М’ялика незабаром буде встановлено нові котли в Оcівському, Заслуцькому, Сварицевицькому навчальних закладах. На опалення спорткомплексу, який ми плануємо прийняти в цьому році, треба близько 400 тисяч гривень.

У зв’язку із пониженням температури опалення у садочках стартувало 11 жовтня. Було прийнято відповідне розпорядження. Ще раніше подали тепло у лікарню, щоб хворим і медикам було комфортно і затишно. На опалення власне лікарні заплановано 2 млн. 400 тис. грн. У нас діє також 24 ФАПи та шість лікарських амбулаторій. Майже всі ФАПи опалюються дровами, Кривицька, Бережницька, Колківська амбулаторії, ФАП с. Орв’яниця використовують електроенергію для опалення.

Майже 277 тисяч буде витрачено на комунальні послуги у сфери культури. Буде встановлено новий котел у міському будинку культури. Перед нами стоїть важливе завдання – в зимовий період забезпечити ефективну роботу всіх закладів бюджетної сфери.

Розмовляла Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар