пʼятницю, 29 жовтня 2021 р.

 «ЧЕРВОНА» ЗОНА: ЩО ВАРТО ЗНАТИ

26 жовтня стало знаковим для Рівненщини. Область перейшла до «червоної» (найвищої) зони ризику щодо поширення COVID-19. Цього разу уряд дозволив в умовах «червоної» зони працювати освіті, культурі, транспорту, малому і середньому бізнесу, в т. числі об’єктам торгівлі і харчування, але за умови, що працівники закладу будуть 100% вакциновані, а відвідувачі будуть мати зелений COVID-сертифікат про повний курс вакцинації) або негативні результати ПЛР – чи швидкого тестів.

Червона зона, в яку із вівторка ввійшла й Дубровиччина, діятиме, як мінімум, три тижні. У випадку покращення показників (підвищення темпів вакцинації, зниження рівня захворювань та госпіталізації) обмеження червоної зони після закінчення цього терміну можуть бути скасовані. Напередодні, 25 жовтня, під очільництвом  міського голови Богдана Микульського відбулося засідання Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Дубровицької міської ради, яке й визначило, як працюватимуть різні галузі ці найближчі тижні. 

 






ТРАНСПОРТ

Громадський транспорт працюватиме у звичному режимі, за умови дотримання маскового режиму перевезення пасажирів та відповідності їх кількості до відведених місць.

Нагадуємо, з 21 жовтня набули чинності нові правила  міжрегіональних перевезень на жовтому та червоному рівнях епіднебезпеки. Стосуються вони регулярних та нерегунальних перевезень. Йдеться про всі види транспорту, послугами яких відтепер можуть користуватися пасажири виключно при наявності сертифіката про вакцинацію, негативних ПЛР-тесту, термін якого не перевищує 72 год., швидкого тесту, зробленого не пізніше 48 годин, або довідки про одужання.

ЗАКЛАДИ ОСВІТИ

Як розповіла начальник відділу освіти, культури, молоді, туризму та спорту Ніна Стасюк, всі школи в Дубровицькій громаді працюватимуть у штатному режимі, оскільки в більшості закладів персонал стовідсотково вакцинований. Працюватимуть у звичному режимі навіть ті заклади, де один чи два працівники ще не мають на сьогодні дві дози вакцинації. Ці люди на період «червоної» зони або написали заяви про відпустки без збереження заробітної плати, або допущені до роботи за результатами ПЛР-тестів, які поновлюватимуть що три дні. Єдине виключення – Бережківський заклад середньої освіти, котрий на короткий період піде на дистанційне навчання. 

Дитячі садки також продовжать свою роботу в звичному режимі за умови наявності COVID-сертифікатів вакцинації у персоналу закладу.

Освітні заклади Миляцької та Висоцької громад до першого листопада перебувають на канікулах.

КУЛЬТУРА

Працівники культури не належать до тої категорії працюючих, де передбачена обов’язкова вакцинація. Хоча в нашій громаді рівень їх вакцинації досить високий.

Правилами поводження в червоній зоні забороняється проведення масштабних масових заходів, якщо немає можливості дотриматися всіх заходів безпеки. Рівненський драматичний театр та обласна філармонія, наприклад, оголосили про відміну наступних вистав і компенсацію раніше придбаних квитків.

Проте уряд передбачає уникнення обмежень щодо проведення спортивних та культурно-масових заходів навіть в умовах «червоної» зони, якщо їх організатори, персонал закладів та відвідувачі повністю вакциновані від коронавірусу.

 

ТОРГІВЛЯ

У «червоній» зоні ринки працюватимуть з дотриманням протиепідемічних вимог: дистанція між людьми 4 м², використання масок за умови наявності «зеленого» ковідного сертифікату у всіх працюючих.

Продуктові магазини матимуть право працювати, навіть, за відсутності 100% вакцинованих працівників. Але є рекомендація щодо відсторонення таких працівників від роботи з метою запобігання розповсюдженню COVID-19 в закладі.

При запровадженні «червоного» рівня епідемічної небезпеки також забороняється робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос. Приймання відвідувачів можливе лише за наявності «зеленого» ковідсертифікату у 100 відсотків працівників закладу. Зберігається температурний скринінг, масковий режим, дотримання дистанції та наявність дезінфекторів у закладі.

Окрім сертифікатів, 72 години діють негативні ПЛР та 48 годин швидкі тести. 

СФЕРА ПОСЛУГ

Щодо салонів краси та перукарень, то вони працюватимуть за попереднім записом, аби мінімізувати скупчення людей. Обов’язкових вимог щодо вакцинації усіх працівників таких закладів немає, але наполегливо рекомендується, щоб усі працівники таких закладів були вакциновані.

 

ЩО ДОЗВОЛЕНО

У «червоній» зоні дозволяється робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів.

 

ЦЕ ВАЖЛИВО

З 26 жовтня працівники правоохоронних органів проводитимуть рейдові перевірки щодо дотримання карантинних вимог.

Відповідно до рішення Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Дубровицької міської ради головному лікарю КНП «Дубровицький центр медико-санітарної допомоги відповідно до повноважень  доручено вжити максимальних заходів щодо: організації роботи щодо збільшення кількості тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2;

стимулювати та проводити роз’яснювальну роботу щодо необхідності вакцинації серед населення територіальної громади (до речі, цей процес в нашій громаді непогано налагоджено. Високий рівень вакцинації працівників освіти Дубровицької громади відзначали й на рівні області. Загалом провакциновано, за словами головного лікаря центру ПМСД Вікторії Островець, більше 50 відсотків дорослого населення.  З 26673 чоловік станом на 26 жовтня було вакциновано 13470.На сьогодні щеплення роблять вакцинами «Короновак» та «АстраЗенека»); контролювати дотримання ізоляції хворих на COVID-19.

 

Невакцинованих почнуть

відстороняти від роботи

Постанова уряду №1236 дозволяє керівникам державних органів, підприємств, установ та закладів освіти відстороняти від роботи таких працівників. Норма почне діяти з 8 листопада.

Водночас постанова не стосується тих, хто має протипоказання до вакцинації та надали медичний висновок про це.

 

Наголосимо, що обмеження «червоної» зони триватимуть, поки перевищуватимуться відповідні індикаторні показники. Стабілізація епідситуації залежить від людей, а саме від їх вакцинації, дотримання дистанції та маскового режиму. Це має засвоїти кожен, як аксіому.

Людмила РОДІНА.

 

Пункт вакцинації відтепер працюватиме

і в приміщенні міського будинку культури

Немає коментарів:

Дописати коментар