вівторок, 5 квітня 2022 р.

 


Магічне здирництво грошей у пенсіонерів. Рецепт від Марії Дюваль

 

Якось в редакцію завітав наш давній читач. Із собою приніс кілька папірців з «солодкими» обіцянками багатства від так званої провидиці Марії Дюваль. Обіцяла вона чоловіку кругленьку суму. А той і понадіявся на ці гроші. Здоров’я підводить, пережив не одну операцію. Та й дуже хотілось допомогти онуку. Скільки вже  «подарував» грошей шахрайці, не наважився зізнатись. Показав лиш придбаний у неї «магічний» амулет. Зрештою довелось розчарувати пенсіонера – від подібних  «листів щастя» можна очікувати тільки нещастя (перепрошуємо за тавтологію). І це вкотре доводить історія пані Ганни, в якої аферисти видурили кревні із невеличкої пенсії. Розповідаємо її, щоб попередити інших довірливих літніх людей. Бо знаємо, що такі ж листи надходять багатьом.

Усе почалося з того, що одного не дуже прекрасного дня Ганна Андріївна побачила рекламу: «Ми розшукуємо головного переможця призової акції, щоб вручити йому суперприз – 145 тисяч гривень». Як з’ясувалося згодом, до читачів зверталася медіум і астрологиня Марія Дюваль. Жінка, яка живе на таблетках й потребує дороговартісної операції на очах, вирішила, що саме ця людина їй допоможе  – дасть кілька тисяч гривень. Тож подзвонила за вказаним номером, назвала свою дату народження. З нею пообіцяли зв’язатися. І незабаром це зробили.

Через тиждень надійшов лист із повідомленням, що Ганна Андріївна – головний переможець акції. Лист виглядав солідно: з печатками, підписами, надрукований на білосніжному цупкому папері. Було сказано, що відповідальна комісія визнала пенсіонерку  лідером, вітає з перемогою і просить готуватися отримати великі гроші. Дату вручення коштів обіцяли назвати згодом. Окрилена жінка одразу повірила своєму щастю. Тому коли після першого листа,  прийшов другий, не вагаючись, виконала його умову. У ньому було сказано, що для підтвердження участі у «чесному» змаганні потрібно купити щось із товарів фірми. Ганна Андріївна припустила, що це логічно, і вибрала невеличкий будильник. Вирішила: річ потрібна та й коштувати повинна недорого.

Однак в каталозі він виявився не таким й дешевим – 200 гривень. А для  жінки зрештою обійшовся в ще більшу суму – 450 гривень. І яким було розчарування старенької, коли та отримали за ці гроші шматок пластику. Їй надіслали абсолютно порожню пластикову коробочку замість годинника. Ні часового механізму, ні батарейок всередині не було.

Про це шахрайство обурена пенсіонерка написала Марії Дюваль. У відповідь астрологиня попросила вибачення найщирішими словами і в якості компенсації пообіцяла 30 000 гривень. Але для цього треба було заплатити 350 гривень за переказ коштів. Жінка, трохи подумавши, знову вирішила, що справа вигідна.

А далі почалася катавасія. «Виграні» гроші то обіцяли надіслати поштою з приміткою «Особливо цінний товар», то писали, що пошта дуже завантажена, тому Марія Дюваль буцімто організувала власну службу доставки, якою от-от передадуть кошти. Ще пізніше повідомили, що проста пенсіонерка вийшла на новий рівень везіння і виграла вже не 145 тисяч гривень, а 145 тисяч євро. Це засвідчували представники фондів із різних країн – Великобританії, Франції, Німеччини. Всі вони вітали пані Ганну з перемогою. Листи надходили й надходили. Отримувала їх по десять на тиждень. Втім на всіх так званих документах, які спочатку так вразили Ганну Андріївну, внизу було написано дрібним шрифтом: «Зразок. Не вважати документом». А тому ніякої юридичної сили вони не мали.

Коли пенсіонерка зрозуміла нарешті, що має справу з шахраями, стала писати їм. З надією думала, що словесно достукається до аферистів. Просила, вимагала повернути їй 800 гривень. Для когось може це невеликі гроші. А для неї – чимала сума, бо ж отримує мізерну пенсію. Але у відповідь лише надходили нові пачки непотрібних листів. Як змогла настільки втратити пильність і двічі повірити шахраям, досі пояснити не може.

Мораль цієї історії проста: не вірте, що хтось просто так захоче дати вам великі гроші, не дзвоніть на номери всіляких акцій, не поспішайте відповідати на листи невідомих. Ці люди вам не допоможуть – вони допомагають тільки собі. Ігноруйте будь-які прохання підозрілих провидців тримати у таємниці їхні листи – вони часто маніпулюють забобоном: «не розповідай, бо не збудеться». Якщо у вас виникне бажання відгукнутись на отриманий лист, обов’язково розкажіть про це рідним або друзям, і порадьтеся з ними. А найкраще – подібні заманливі пропозиції обходьте десятою дорогою.

Це лише один з шахрайських сценаріїв. В мережі можна знайти багато схожих розповідей. Найчастіше в тенета «провидиці» потрапляють саме пенсіонери. У її листах використовуються відомі психологічні прийоми і типові бажання кожного – вдача, здоров’я, гроші. Шахраї звертаються до почуття самотності, переживань за майбутнє, що притаманне людям похилого віку, особливо якщо діти живуть окремо. Злодії вигадують все нові й нові методи ошукати довірливих стареньких. Щойно схема стає відома загалу, вони переходять до іншого, хитрішого плану. Це робота не двох-трьох осіб. Над підступними ідеями працюють цілі команди психологів, маркетологів і «злих геніїв». Та й зиск від таких афер вони отримують чималий.

Спробували дізнатись, кому ж належить ім’я, яке примушує людей добровільно віддавати злодіям сотні і навіть тисячі гривень? Марія Дюваль існує насправді. Це псевдонім Кароліни Марії Гамбія, яка народилася в 1938 році в Мілані. Вона володіла компанією «Astroforce», що займалася астрологічними прогнозами та гороскопами. У 1997 році жінка продала фірму компанії з Гонконгу. З того часу «Astroforce» діє від імені Марії Дюваль, при цьому стверджуючи, що використовує «здібності» провидиці для допомоги людям у виконанні їхніх бажань чи вирішенні проблем. Таким чином нові власники компанії офіційно використовують ім’я жінки для незаконного заробітку. Тому будьте обачні!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар