четвер, 7 квітня 2022 р.

 


Як побороти синдром фантомної сирени: поради психологів

 

Війна та хронічний стрес мають сильний вплив на нашу психіку. З того моменту, як ми почули першу сирену повітряної тривоги, наша «внутрішня тривога» не вимикається, змушуючи дослухатись до кожного звуку й шороху. Фахівці попереджають, що за таких обставин можлива поява синдрому фантомної сирени – стану, коли у повній тиші людина чує звуки сирени, хоча насправді їх немає.

 

Чи це нормально?

Спеціалісти кажуть: абсолютно нормально. Поява цього синдрому є цілком природною реакцією нашої психіки на стрес. Головна задача – мінімізувати симптоми, щоб бути в тонусі та мати змогу схвалювати швидкі рішення і діяти ефективно в разі чого.

 

Що потрібно з цим робити?

Повернутися до реальності. Зосередьте свою увагу на маленьких діях, які допоможуть відчути реальність. Наприклад, можна вголос назвати предмети, які бачимо довкола, вимити обличчя або руки прохолодною водою, провести самомасаж, похлопати себе, ніби привести в почуття. Відчути себе тут і зараз. Сказати тому, хто поряд, про свої відчуття, переконатись в їх фантомності.

Закрити  базові потреби. У час постійного стресу це може бути складною задачею. Однак, якщо у вас є можливість, спробуйте трохи поспати, поїсти теплої їжі або випити чаю, обійняти тих, хто поруч.

Відпочити від інформації. Виключіть новини та відкладіть телефон принаймні на певний час  (заздалегідь попросіть близьких зателефонувати вам у разі тривоги).

Розробити  план. Симптом фантомної сирени може виникати від відчуття невизначеності. Поговоріть зі своїми близькими, друзями, сусідами. Складіть чіткий план, хто що робитиме в разі екстрених ситуацій. Покладіть найнеобхідніші речі, документи в тому місці, де їх буде легко знайти. Це допоможе знизити рівень тривоги та заспокоїтись, наскільки це можливо у сучасних реаліях.

І пам‘ятайте: боятись – нормально. Дати поглинути себе страху – ні. Не піддавайтесь паніці. Бережіть себе та близьких!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар