четвер, 7 квітня 2022 р.

 



11-річна дитина дісталася самостійно із Запоріжжя

до Словаччини, батьки залишилися допомагати ЗСУ

 

11-річний хлопчик самостійно перейшов кордон. Батьки дали один пакет, і написали інформацію на руці

 

Стало відомо про 11-річного хлопчика, який самостійно дістався із Запоріжжя до Словаччини. Батьки написали всю інформацію на руці.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, активним користувачем якої він є.

У повідомленні йдеться, що маленький українець, якому всього 11 років, самостійно дістався із Запоріжжя до Словаччини. Він перейшов кордон з одним пакетом, паспортом, а також номером телефону родичів, який батьки написали на його руці.

Приїхав він в іншу країну, оскільки його сім’я була змушена залишитися в Україні, а на кордоні його зустріли волонтери зі Словаччини. Завдяки телефону на руці він зміг зв’язатися з родичами зі Словаччини, які його потім і забрали.

 

Як українцям легалізуватися

в Польщі,

робота та соціальні

виплати

 

Уряд Республіки Польща планує прийняти закон, який відкриватиме доступ до ринку праці для громадян України, перебування яких в країні вважається легальним (перетин кордону від 24/02), повідомляє Фактам ICTV експертка з питань легалізації у Польщі Оксана Колесник.

 

Тобто, працювати можна буде без дозволу.

Українці також матимуть можливість безкоштовно отримувати медичнe допомогу.

Офіційно, на підставі приписів кожна людина, котра перетнула кордон після 24.02.2022, є забезпеченою державною медициною, а саме: візити до лікарів, консультації, знижки на деякі ліки, обов’язкова вакцинація.

Але це не стосується вузькопрофільних напрямків (наприклад, ортодонт).

Також сім’ї з дітьми будуть отримувати соціальні виплати, такі як 300, 500 злотих.

Виплата 500 злотих – це соціальна щомісячна виплата на території Польщі, спрямована на надання допомоги сім’ям, що виховують дітей.

Виплати:

Вимоги: дитина знаходиться на території Польщі. Батьки, або один з них має Посвідку на тимчасове чи постійне проживання. Однак зараз планується допомагати всім дітям, які перебувають на території Польщі.

Виплата 300 злотих – це одноразова виплата на підготовку до школи, надається з 01 вересня по 30 листопада один раз на рік на дитину, що навчається. На закупівлю канцелярії, одягу, обладнання до школи.

Школи і дитячі садки будуть безкоштовними. Якщо раніше не було чистих україномовних шкіл в Польщі, а були лише інтеграційні класи, в яких акцент робився на вивчення мови та адаптацію дітей в польському середовищі, то на даний момент організовуються класи при школах, і групи в дитсадках з україномовними викладачами. Цей процес дуже активно розповсюджується на території Польщі, адже з України приїздять вчителі, готові допомагати і продовжувати свою діяльність на користь українських дітей біженців.

Безкоштовний проїзд

Як мінімум, на 1 місяць українці мають безкоштовний проїзд в містах Польщі громадським транспортом. (Для цього потрібно показати контролеру паспорт зі штампом перетину кордону) та загальною польською залізницею PKP. Придбання квитка теж є необхідним через касу. Так само після перевірки паспорта людина отримує квиток, але не платить за нього жодних коштів.

* * *

Польські роботодавці та агенції працевлаштування переформатовують роботу у зв’язку з напливом українок, які тікають до Польщі від війни. Про це повідомляють в аналітичному центрі компанії з працевлаштування Gremi Personal.

Знайти працю для всіх зацікавлених не буде проблемою - попит на робочі руки дуже високий. За даними дослідження «Барометр професій», дефіцит працівників є в кожній галузі польської економіки та регіоні через її високе зростання і низький рівень безробіття.  У масштабах всієї країни є великий брак кадрів аж у тридцяти професіях. Жінки зможуть працювати у торгівлі, сфері обслуговування, логістиці, галузі е-commerce, на підприємствах харчової промисловості – закладах, де не вимагають важких фізичних зусиль.

Натомість проблемою може бути те, що 70% вакансій для іноземців - це робота для чоловіків. Агенція Gremi Personal звернулася до польських роботодавців та галузевих об’єднань з проханням проаналізувати можливість збільшення зайнятості для жінок з України і отримала відгуки про готовність підлаштуватися під нові обставини і працевлаштувати жінок.

«Чоловіки повертаються воювати в Україну, а жінки з дітьми приїжджають до Польщі. Роботодавці мусять пристосуватися до ситуації, не тільки з гуманітарних мотивів, але й щоб зберегти виробничі процеси», – стверджує генеральний директор компанії з працевлаштування Gremi Personal Томаш Богдевич.

Експерти повідомляють, наразі до Польщі їдуть 2 категорії жінок – дружини українців, які вже тут працюють. Вони мають намір залишитися у Польщі на довший термін і шукатимуть роботу. А також ті жінки, чоловіки яких воюють. Вони приїхали  до Польщі за безпекою і мають намір повернутися, щойно скінчиться війна. Чи підуть працювати, залежатиме від тривалості бойових дій і їхнього матеріального становища.

Однією з проблем, яку зараз намагаються розв’язати місцеві органи влади, щоби полегшити доступ до ринку праці українським жінкам – опіка над їхніми дітьми. Польські школи готові приймати учнів з України, проте з дитсадками можуть виникнути проблеми:  як і в Україні, тут бракує місць для малюків у садках. Нині місцеві влади працюють рішенням з розширення груп для прийому українських дітей.

Агенції з працевлаштування та місцеві органи влади аналізують попит на працівників в окремих містах, намагаючись створити найкращу пропозицію для українських жінок. Вони збирають інформацію про вакансії та форми підтримки, якими можуть скористатися жінки з дітьми, щоб мати можливість працювати, а також надають юридичну допомогу.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар