вівторок, 5 квітня 2022 р.

 




Живемо. Працюємо. Хочемо миру!

 

Третій місяць поспіль загроза нападу Росії на Україну не зникає з перших шпальт світових видань та з порядку денного політиків. Говорять багато про війну й у нашому краї. Живемо неподалік кордону з Білоруссю, тому у щоденних розмовах чуємо багато правдивої інформації й чимало домислів. Тривога у душі літніх людей, тривога у матерів, що мають дорослих синів, тривога у тих, хто має немічних батьків. Всіх не перелічиш. Днями йшла вулицями тихого, спокійного містечка і думала: «Якою великою цінністю поліського містечка є мир. Зараз ми це дуже цінуємо».

Всі маємо головну мрію, щоб і надалі жити у мирі та спокої на своєму Поліссі. Рівненщина має 218 кілометрів спільного кордону з Білоруссю. Як розповів начальник прес-служби 9 прикордонного загону імені Січових Стрільців Юрій Шахрайчук, наразі кордон посилено охороняють, для моніторингу лінії державного кордону використовують пілотовану та безпілотну авіацію (дрони):

«Загалом все спокійно. Ніяких ворожих військ та скупчень військової техніки не спостерігається. Білоруські прикордонники виконують свої завдання так само, як і виконували раніше. Звісно, що прикордонники враховують всю наявну інформацію та ті військові навчання, які Білорусь почала спільно з Росією 10 лютого.

Якщо буде якась загроза зі сторони Білорусі, то прикордонники з цим першими стикнуться. У нас є спеціально натреновані бойові підрозділи. Їх завдання – це стримування ворога на державному кордоні до підходу основних сил армії».

Цікаво, що українці спільно з білорусами займаються демаркацією кордону. Тобто визначають, де проходить лінія кордону на місцевості. До цього процесу з української сторони залучені працівники держгеокадастру. Демаркація кордону має завершитися до 2024 року. На Рівненщині закриті усі пункти пропуску з Білоруссю через ситуацію з коронавірусом.

Нацполіція з 14 до 19 лютого перейшла на посилений режим несення служби на тлі загрози нового вторгнення Росії.

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський розповів про те, як діє поліція під час посиленого режиму роботи до 19 лютого через загрозу вторгнення РФ.

В ефірі ток-шоу «Право на владу» він закликав водіїв бути готовими до частих перевірок автомобілів, але запевнив, що поліція не порушуватиме конституційних прав громадян. У цей період на вулиці буде більше патрулів, створять додаткові ситуаційні центри для цілодобового моніторингу ситуації в країні, а об’єкти критичної інфраструктури, органи держвлади та місцевого самоврядування візьмуть під охорону.

Канал «Суспільне. Рівне» випустив в ефір сюжет про ситуацію у селах, що розташовані на кордоні з Білоруссю. Журналісти, які побували у цьому селі, побачили життя місцевих жителів таким:

«У селі Городище Висоцької громади, яке розташоване за півтора кілометра від однойменного міжнародного пункту пропуску з Білоруссю, вторгнення ворожих військ не бояться. Місцеві кажуть, що в разі необхідності будуть боронити свої домівки. Водночас сподіваються, що цього робити таки не доведеться. На самому міжнародному пункті пропуску, через який пролягає лінія кордону з Білоруссю, прикордонники несуть службу в посиленому режимі.

Село Городище Висоцької тергромади розташоване найближче до кордону з Білоруссю. Про те, що на території сусідньої держави поблизу українського кордону розміщуються російські війська, опитані журналістами «Суспільного» місцеві знають. Водночас не панікують.

«Усе нормально в нас. Напруга є. Але він сюди не піде. Ми його не пустим. Нехай він каже, що в нас дерев’яні автомати. Але у нас є всякі», – каже житель села Городище Іван Хомицький.

«Я думаю, що вони тут стріляти не будуть. Будуть по великих містах стріляти. Вони сюди не будуть іти. Вони літаки, ракети пустять – та й все», – додає його односелець Іван Богельський.

Федора Хомицька у Городищі прожила усе життя. І наміру покидати рідне село не має.

«Біда солдатам, біда вам, біда нам усім. Не дай, Боже. Молюся вранці й ввечері. А куди їхати? В мене одна дочка у Висоцьку живе. Інша – в Херсоні», – каже жінка.

У селі проживає майже 500 жителів. Голова Висоцької громади, до якої входить Городище, каже, що люди живуть звичним життям: будинки не продають, з села не тікають.

«Ситуація в нашій громаді, в наших селах стабільна. Люди готуються до весняно-польових робіт. Ніхто ні до якої війни не готується. Тихо, стабільно. Отримують пенсію. Ніхто про війну не думає», – стверджує голова Висоцької тергромади Алік Новик.

Додаткових заходів з охорони прикордонних сіл наразі не запроваджували. Водночас місцевим пояснили, щоб ті реагували на чужинців у селі.

«Люди звикли вже до такої ситуації. Як дивишся телевізор, то трохи страшно. Як не дивишся, то нормально. Інструкції розклеєні, якщо бачать когось стороннього, то реагують. Поки сторонніх людей немає. Все тихо і спокійно», – пояснює староста округу Валентина Мазанович.

Ось такий відеосюжет вийшов на каналі «Рівне. Суспільне». Що ж всі ми хочемо миру і віримо, що й надалі будемо жити й працювати у спокої. Дай, Боже.

Підготувала Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар