вівторок, 5 квітня 2022 р.

 


Щеплення від паралічу:

батьків закликають вакцинувати дітей від поліомієліту

 

Вакцинація – це єдиний спосіб для людини не залишитися паралізованою або навіть не померти через захворювання на поліомієліт. Ліків від цієї хвороби у світі не існує.

Нагадаємо, минулого року на Рівненщині підтвердили випадок паралічу у 1,5 річної дитини. У неї виявили поліомієліт. Дівчинка, як і дев’ять її братів та сестер, не була вакциновані. Ця історія – це перший випадок поліо в Україні за останні 6 років. Після цього про поліомієліт повідомили і на Закарпатті. За умов низької вакцинації, навіть одна інфікована дитина може спричинити новий спалах і швидко заразити інших дітей.

 

Чому поліо це так небезпечно?

«Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, інфіковану їжу та воду. У 70% випадків поліомієліт протікає безсимптомно, що робить хворобу особливо небезпечною. Інфіковані люди передають хворобу далі, навіть не знаючи про неї», –  коментує головний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до п’яти років. Тому перше щеплення отримують у перші місяці життя. Єдиний шлях убезпечити себе та своїх дітей від наслідків цієї хвороби – це вакцинація, оскільки специфічного лікування не існує.

 

Де, коли та кому варто вакцинуватися проти поліомієліту?

Вакцинувати від поліомієліту потрібно з народження малюка. Щеплення обов’язково необхідно проводити комплексно, не пропускаючи жодного для збільшення відповіді імунної системи.

1 доза – 2 місяць життя дитини

2 доза – 4 місяць.

3 доза – 6 місяць.

4 доза – 18 місяць.

5 доза – 6 років.

6 доза – 14 років.

Обидві вакцини, ІПВ й ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ вводиться за допомогою ін’єкції. Вона запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу.

ОПВ випускається у формі крапель, які крапають у ротову порожнину дитини. Ця вакцина формує імунітет в кишківнику, й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.

Безкоштовна вакцинація проти поліомієліту проводиться у вашого сімейного лікаря чи педіатра в державних медичних закладах, а також приватних, що уклали договори із Національною службою здоров’я України.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар