четвер, 7 квітня 2022 р.

 

Як поводитись під час обстрілів: на вулиці, в транспорті та вдома

Жителям Дубровиччини варто зберігати спокій. Водночас важливо бути підготовленим до будь-якого розвитку подій. Особливо зважаючи на наше сусідство з білорусією. Як діяти під час обстрілів та бомбардувань, аби вберегти себе та рідних, про це поспілкувались з Олександром Михайловичем Смолянцем, заступником начальника загону з оперативного реагування 5 ДПРЗ ГУ ДСНС в Рівненській області.

 

Що робити, якщо обстріли чи бомбардування застали посеред вулиці?

Залп реактивної установки здалеку добре видно візуально: вдень – це димні сліди, вночі – яскравий спалах на обрії. Вже те, що ви чуєте сам звук польоту снаряда (він дещо схожий на шурхотіння), означає, що він пролетів досить далеко від вас, а його вибух через 2-3 секунди після свисту означає, що ви на достатньо безпечній відстані. Проте наступний снаряд може прилетіти ближче до вас, тому треба швидко шукати укриття. Підійде хоча б якийсь виступ (навіть тротуар, бордюр), канава, заглиблення в землі. Можна лягти поруч з бетонною конструкцією. Все це, звісно, не допоможе, якщо буде пряме потрапляння у вас. Але зайнявши лежаче положення біля захисних об’єктів, ви збільшуєте шанси не зазнати травм від осколків під час падіння боєприпасу десь поряд. Адже осколки летять вгору і по дотичній. Тримайтесь подалі від скляних вітрин та вікон.

Не забувайте, коли падаєте на землю, прикривати вуха руками й відкривати рот, щоб не полопали барабанні перетинки. Якщо на вулиці стрілянина, займайте позу ембріона й ногами розвертайтесь у сторону вогню. Не піднімайтесь одразу, вичекайте деякий час, тому що можуть бути повторні обстріли.

А як діяти, якщо ми саме в дорозі на власному чи громадському транспорті і чуємо вибухи?

Не розраховуйте, що на авто чи в маршрутці вдасться швидко втекти від обстрілу. Адже ви ніколи не будете знати, в який бік перенесеться вогонь, і чи не почнеться далі обстріл, скажімо, з мінометів. Крім того, бензобак додає ризику обгоріти. Тому знову таки: негайно зупиняйте транспорт і оперативно шукайте укриття подалі від автомобілів та кіосків. По них цілитимуть насамперед, вони можуть вибухнути чи нанести травми битим склом. Повзком відходьте від транспорту у протилежний бік від обстрілів або перебігайте короткими швидкими кидками після кожного наступного вибуху.

А як бути тим, хто в момент бомбардувань перебуває вдома?

Якщо ви живете у багатоповерхівці й там є придатний підвал – спуститися туди або хоча б на перший поверх. Шукаємо найбільш внутрішню кімнату, щоб чим побільше стін вас відгороджувало від небезпеки. Дотримуйтеся правила двох стін. Це означає, що між вами та вулицею має бути як мінімум дві стіни! Перша бере на себе силу вибуху (залежно від потужності снаряду вона може зруйнуватися), а друга – захищає від уламків та наслідків руйнувань, але лишається вцілілою. Ні в якому разі не варто знаходитися навпроти вікон!

В обраному місці треба сісти на підлогу біля стіни – чим нижче людина перебуває під час попадання снаряду чи куль, тим більше шансів, що її не зачепить.

В ідеалі вікна варто щільно забарикадувати мішками з піском, але якщо війна застала зненацька й нема змоги це зробити, тоді закриваємо їх диванними подушками, масивними меблями, але не порожніми. Дехто додатково скріплює скло клейкими стрічками. Усе залежить від обставин й скільки у вас часу на це.

У звичайних приватних будівлях в льох краще не лізти. Вас там може завалити. Або хоча б вказуйте десь великим надписом «під час бомбардувань ми в погребі» і покажіть, де саме він знаходиться. Так хоча б є шанси, що вас вчасно знайдуть й звільнять з пастки. Комунікуйте із сусідами й заздалегідь домовтеся бігти один одного рятувати у таких випадках.

Майте на увазі, що боєприпаси можуть вибухнути не одразу. Тому, виходячи з укриття, не варто чіпати будь-що руками й треба пильно дивитися під ноги.

Приготуйте також заздалегідь сумку для виходу з дому чи переміщення в укриття, поставте її біля дверей. У неї треба покласти питну воду, їжу, яка не тече і не псується (снеки, батончики, деякі фрукти), ліхтарики, зарядні пристрої, документи, набір необхідних ліків, ключі від дому та машини. Завжди беріть із собою телефон.

Що зовсім не підходить в якості укриття?

Зі страху дехто стрибає в річку, в ставок і т.д. Вибух бомби або снаряду у воді навіть на значній відстані створює сильний гідроудар і – як наслідок – важка контузія. Тому такого ніколи не робіть.

Для укриття під час бомбардування не підходять під’їзди, захаращені підвали – все це може обвалитися. Також не ховайтеся під машинами, автобусами, під стінами магазинів чи офісів. Через вибухову хвилю зверху летітиме скло. Різні контейнери, ящики, будматеріали можуть легко спалахувати, туди теж не треба лізти.

Найбезпечніше, звісно, ховатися у бомбосховищі, тому що там є вентиляція, потужне перекриття та кілька виходів, на відміну від звичайних підвалів. Але не всюди воно є й не всі можуть до нього вчасно дістатися. У нас метро та підземних переходів немає, тож як альтернативу можна використати траншею, канаву,  оглядові ями відкритого (на повітрі) гаражах чи СТО, силосні ями, широкі труби водостоку під дорогами. Отже, загальне правило: ваше укриття повинно бути хоч мінімально поглибленим і, разом з тим, повинне перебувати подалі від споруд, які можуть обрушитися на вас зверху при прямому влученні, або можуть спалахнути.

Головне – не піддавайтесь паніці. Вона – найгірший ворог. В критичних обставинах важливо діяти з холодною головою. Так ви швидше зможете оцінити ситуацію і зрозумієте, як краще діяти під час тої чи іншої надзвичайної ситуації.

Підготувала Леся КУЗЬМИЧ.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар