четвер, 7 квітня 2022 р.

 


Кошти «пакету малюка» дозволили використовувати без обмежень

 

Уряд ухвалив рішення, яке дозволяє родинам під час воєнного стану використовувати кошти грошової компенсації «пакунка малюка» на будь-які необхідні товари.

 

«Війна не спиняє життя. Просто зараз в українських родинах народжуються діти, а це значить – нація живе! Ми розуміємо, що зараз родинам кошти можуть знадобитися на їжу, ліки, пальне, щоб переміститися в безпечне місце. І це – питання життя та здоров’я новонародженої дитини. Тому ми зняли обмеження на використання коштів грошової компенсації «пакунка малюка» на весь період воєнного стану плюс один місяць після його завершення», – заявила міністр Марина Лазебна.

При цьому не застосовується вимога використати кошти грошової компенсації «пакунка малюка» протягом 12 місяців.

«Якщо раніше банки повертали до бюджету невикористаний родинами залишок через 12 місяців після переказу коштів на картку, то зараз кошти залишаються в родин, і вони можуть їх використовувати протягом воєнного стану плюс один місяць без цього обмеження. Ми також розуміємо, що родинам може бути складно відкрити новий поточний рахунок із спеціальним режимом використання, щоб отримати на нього кошти компенсації. Тому ми дозволили переказувати її на будь-який рахунок родини, відкритий в «ПриватБанку», – додали у відомстві.

 

 

Пішла в маркет «Льонок», залунав сигнал тривоги. Охоронці чемно, але наполегливо попросили разом з працівниками спуститися до підвалу й всіх покупців. Хтось може скаже, судячи з фото, що не презентабельно. Так. Зате безпечно. Дякую адміністрації магазину, що дбає у воєнний час не тільки про асортимент, ціни, якість обслуговування, але й безпеку персоналу та покупців. Ми це бачимо та цінуємо.

Проте є велике запитання, як діяти у випадку «Повітряної тривоги» працівникам багатьох інших торговельних закладів та установ?! Куди бігти, приміром, поштовикам та їх клієнтам, адже послугами цієї установи здебільшого користуються літні люди?!

 

Кабінет Міністрів удосконалив правила перетину державного кордону під час війни дітьми із прийомних сімей чи дитячих будинків сімейного типу.

 

Про це повідомляється на Урядовому порталі.

«Враховуючи, що в Україні проводяться воєнні дії та з метою гарантування безпеки та збереження життя і здоров’я дітей, спрощено правила виїзду з України дітей, які виховуються в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, під опікою, піклуванням і не досягли 18-річного віку, оскільки багато громадських об’єднань, які працюють за кордоном з дітьми, готові організувати виїзд дітей групами», – ідеться у повідомленні.

1 березня прийнято постанову Кабінету Міністрів № 179, якою доповнено пункт 24 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою уряду від 27 січня 1995 року № 57.

Змінами передбачено, що виїзд з України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сімейних формах виховання і не досягли 18-річного віку, здійснюється у супроводі законного представника або іншої уповноваженої ним особи за наявності письмового погодження органу опіки та піклування чи військовою адміністрацією.

Крім того, виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима, або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків.

«Прийняті зміни дають можливість забезпечити виїзд за кордон дітей в умовах введення на території України надзвичайного або воєнного стану з метою їх збереження життя та здоров’я», – ідеться у повідомленні.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар