вівторок, 5 квітня 2022 р.

 






Культура – то мова сердець

 

У сьогоднішньому номері – розповідь про гарних та небайдужих людей із Сварицевицького старостинського округу.

Село Сварицевичі – одне з найвіддаленіших у Дубровицькій громаді. Воно славне своїми жителями та багатовіковими культурними традиціями. Трудолюбство та творчість – основні риси мешканців цього куточка Дубровиччини. Такими словами можна сказати й про інші села, які входять до Сварицевицького старостинського округу. А це – Зелень, Озерськ, Лісове.

Завжди із задоволенням спостерігаю за роботою Сварицевицького центру культури, туризму та спорту. Фахівці цього підрозділу галузі культури громади завжди організовують чудові свята, концертні програми, відеопрезентації, фестивалі для своїх земляків. Велике сприяння у цих заходах надають культпрацівникам колективи місцевих освітянських закладів та аматори сцени. Очолює Сварицевицький центр культури, туризму та спорту шанована, творча Ірина Степанівна Холодько. Вона – талановита випускниця Сварицевицької школи, яка з відзнакою закінчила й Дубенське училище культури та мистецтв. Роботу у галузі культури Ірина Холодько розпочала у 1990 році. Свої навички та вміння вона дарувала жителям Зелені, працюючи у бібліотеці цього села. З 2011 - Ірина Холодько працювала бібліотекарем Сварицевицької публічно-шкільної бібліотеки. А у 2021 році очолила центр культури, туризму та спорту.

Розпитую в Ірини Степанівни власне про її культурне коріння. Моя співрозмовниця зазначає, що виросла у гарній, дружній сім’ї, де мама мала чудовий голос. Цей талант передався й Ірині (дівоче прізвище Швайко). Багато років вона славить Бога у церковному хорі. У галузі культури понад 30 років трудиться й рідний брат Ірини Степанівни – Володимир Швайко, він завідує клубом у Сварицевичах. А Євгенія Швайко – донька іншого (на жаль, покійного брата) радує нас своїми талантами, працюючи у міському будинку культури. Вона проявляє свій непересічний талант у різних жанрах мистецтва.

Ірина Степанівна найтеплішими словами розповідає про всіх своїх колег зі Сварицевицького центру культури, туризму та спорту.

Віра Василівна Зиль керує знаним у нашому краї та у всій Європі народно-аматорським колективом Чудіновичів. Зеленський сільський клуб очолює Любов Сергіївна Вишневська, керівник ансамблю «Волошки». У Озерському сільському клубі керує Людмила Василівна Серко, вона веде тут і гурткову роботу, Лісівський будинок культури очолює Руслана Василівна Грицюк, також керівник гуртка.

Ірина Степанівна задоволена роботою своєї команди, бо відповідальність і дисциплінованість посідають у її роботі головне місце. Звичайно, творчість та небайдужість – це також головні критерії у роботі працівників центру. Ірина Степанівна додає: «Ми тісно співпрацюємо з Оленою Федорівною Корейчук – бібліотекарем Сварицевицької публічно-шкільної бібліотеки, маємо багато спільних напрацювань по краєзнавству. Молода та талановита Наталія Леонідівна Смаглюк – бібліотекар із Зелені також завжди сприяє нам у роботі. Успіх полягає в тому, щоб кожен був, як кажуть, на своєму місці, і з задоволенням виконував свою роботу, вболіваючи за результат. Ми завжди отримуємо сприяння у роботі з боку нашого шанованого старости Степана Гольца, людини небайдужої та відповідальної.   Користуючись нагодою, хочу щиро подякувати всім аматорам сцени, без яких ми не проводили б повноцінні свята: це – Микола Войтович, Валентина Королькова, Лідія Юшкевич, члени родини Чудіновичів, учасники ансамблю «Волошки» із Зелені, Павло Чудінович, Дмитро Холодько та багато інших творчих, небайдужих людей, які талановито несуть людям слово, пісню чи танець… Щиро вірю, що й надалі ми спільно даруватимемо землякам свою творчість, душевність, гарний настрій та емоції.

Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар