вівторок, 5 квітня 2022 р.

 












15 лютого   вшанували учасників бойових дій на територіях інших держав

 

Дубровиця

Відзначення цієї дати свідчить про глибоку повагу українського суспільства до людей, яким довелося в мирні повоєнні роки виконувати нелегкий інтернаціональний обов’язок в «гарячих точках»: Афганістані, Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Єфіопії та інших країнах світу.

Цього дня повсюдно відбуваються мітинги біля пам’ятних знаків та солдатських могил. Не стала виключенням і Дубровиця.

Минуло 33 роки з того довгоочікуваного дня – 15 лютого 1989 року, коли останній радянський солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. Відтоді ця дата увійшла в новітню історію України як день вшанування учасників бойових  дій на території інших держав. Так зване «надання інтернаціональної допомоги братньому народу» безжально забрало тисячі молодих життів, позбавило щастя цілі родини, в яких осиротіли діти, дружини, батьки. Дев’ятьох синів не дочекалася й Дубровиччина.

Ми добре пам’ятаємо, як 2014-го – «Афганська сотня» просто з Майдану вирушила на Схід протистояти російській агресії. Солдати та офіцери – вже маючи за плечима Афганістан, єгипет, Косово та інші гарячі точки й локальні військові конфлікти, не вагаючись стали на захист України від російського окупанта

І нині, у складні для України часи, воїни-афганці першими серед інших, проявили героїзм і мужність на Донбасі, де в боях з окупантами їх загинуло понад 200. Загалом у зоні АТО (ООС) воювали і воюють близько 12 тис. воїнів-афганців.

Тож у цей день до воїнів-афганців звернулися зі словами вдячності за мужність та героїзм представники влади Сарненської райдержадміністрації та Дубровицької міської ради, спілки ветеранів Афганістану побажали, щоб життя було мирним та сповненим щастям, окремим вручили пам’ятні медалі, подяки.

 

Миляч

З кожним роком все далі історія віддаляє нас від вогняних років Афганської війни, але час непідвладний викреслити з нашої пам’яті приклади мужності і вірності синів України, які з честю виконали свій військовий обов’язок, стали гідним прикладом людської мужності та героїзму.

Доброю традицією у Миляцькій сільській раді стала організація зустрічей з воїнами-афганцями, мешканцями нашої громади.

І цього разу на зустріч зібралися воїни-афганці з населених пунктів сільської ради, знаючи, що на них чекає тепла та привітна атмосфера, взаєморозуміння та повага, спогади про роки Афганської війни та просто дружні стосунки.

Всі разом відвідали могили загиблих побратимів та вшанували їх світлу пам’ять: Пігаля Михайла Олександровича (с. Удрицьк), який загинув на чужині; Пригона Василя Григоровича (с. Удрицьк) та Матвієвича Григорія Миколайовича ( с. Хочин), які померли від ран та хвороб уже вдома.

Воїни-інтернаціоналісти, жителі Миляцької сільської ради, які проходили строкову службу на території Афганістану та повернулися на рідну землю: Швець Володимир Леонідович, Савич Володимир Миколайович, Веренич Сергій Григорович з с. Миляч; Савич Петро Олександрович з с. Жадень; Петровець Іван Павлович, Хомич Михайло Герасимович з с. Переброди; Олексійовець Адам Борисович з с. Смородськ, Вовкодав Олег Дмитрович з с. Хочин.

Саме ці люди, які пройшли війну, як ніхто знають справжню ціну миру, і як ніхто усвідомлюють свою відповідальність за долю прийдешніх поколінь. Вони є взірцем служіння народу та державі у наші дні.

(За матеріалами сайту Миляцької ОТГ).

 

Немає коментарів:

Дописати коментар