вівторок, 5 квітня 2022 р.

 





















КІЛЬКА ВРАЖЕНЬ

 

ОДНОГО ДНЯ

 

Медицина стає справді доступною

Дві лікарські амбулаторії відкрили минулого тижня у селах Берестя та Селець. Ці заклади сукупно обслуговуватимуть близько десяти тисяч жителів із шести населених пунктів.

Незважаючи на карантинні обмеження, розділити з місцевими радість від новосілля прибули голова обласної державної адміністрації Віталій Коваль, його заступниця Людмила Шатковська, очільник департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Олег Вівсянник, голова Сарненської райдержадміністрації Олександр Кохан та голова нашої міської ради Богдан Микульський тощо.

«Амбулаторіі у таких селах, як Берестя та Селець – це чергова маленька перемога в рамках програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво». Загалом у 2021 році ми лише у сфері медицини побудували 8 сучасних, хороших об’єктів. Крім того, закупили велику кількість потужного медобладнання: КТ, МРТ, ангіографи, рентгени, УЗД-апарати. Все це для того, щоб послуги ставали ближчими для населення», – зазначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль під час відкриття амбулаторії.

Будівлі мають аналогічне планування і площу 223 квадратних метрів. Наразі тут можна отримати всі безкоштовні послуги первинної медичної допомоги в рамках програми медичних гарантій. В амбулаторії є кабінети лікарів, маніпуляційна, лабораторія з новітнім обладнанням, дитяча кімната, кілька санвузлів, в тому числі для людей з обмеженими можливостями. Обладнали також кабінет щеплень із окремим входом – аби розділити потоки хворих пацієнтів та тих, хто хоче вакцинуватись.

«Серед безпосередньо діагностичного обладнання – УЗД-апарат, який має 3 датчики, цифровий стетофонендоскоп, отоофтальмоскоп, 6- та 3-канальні кардіографи, гематологічний та біохімічний аналізатори, молекулярний мікроскоп тощо. Ці апарати значно полегшать роботу лікарів в амбулаторії. Не треба буде їхати в інше місце на обстеження. Заклади підключені до мережі Інтернет й  спеціалісти працюватимуть через медичну інформаційну  систему «ХЕЛСІ». Тобто тут, безпосередньо на місці, можна укласти декларацію з сімейним лікарем, отримати рецепти за програмою «Доступні ліки», направлення до вторинного спеціаліста і т.п.», – розповіла керівниця центру ПМСД Вікторія Островець.

Будівництво кожного закладу обійшлося у понад 8 млн. гривень. У цій сумі – левова частка державних коштів, також долучилися до співфінансування і місцеві громади.

За словами заступниці голови ОДА Людмили Шатковської, амбулаторії збудували за сучасними технологіями та з урахуванням принципу безбар’єрності: «Це, напевно, найкращі амбулаторії в області як за зовнішнім виглядом, так і за наповненням. І за це особлива подяка як будівельній організації, так і керівниці ПМСД Вікторії Островець та всім медикам, які тут працюють».

Міський голова Богдан Микульський подякував керівництву області та району за таку плідну співпрацю. «Ми спільно робимо одну справу на благо наших людей».

Як годиться, гості завітали на свято із подарунками. Так, Віталій Коваль подарував у новозбудовані амбулаторії по кисневому концентратору. «Нехай вони вам ніколи не знадобляться, але ми переживаємо страшну недугу й протистояти їй маємо у всеозброєнні», – побажав Віталій Станіславович.

Обидві амбулаторії розраховані на 2 сімейних лікарів, 2 їх помічників та молодшу медичну сестру.

 

«Побачив більше, ніж очікував»

Того ж дня голова облдержадміністрації побував ще на одному об’єкті, реконструкція якого реалізується в рамках «Великого будівництва». Йдеться про форварда місцевої освіти – Дубровицький ліцей.

Тут своєю чергою було чим пишатися очільнику закладу Володимиру Кушніру. Як справжній педагог-новатор Володимир Володимирович  доклав максимум зусиль, аби Дубровицький навчально-виховний комплекс «Ліцей-школа» Дубровицької міської ради став конкурентно спроможним і давав вихованцям найкращі знання.

Цей освітній заклад передбачає профільне навчання, забезпечуючи науково-теоретичну, природничо-математичну, гуманітарну підготовку дітей та створює умови для реалізації індивідуальних творчих здібностей і обдарувань.

В останні роки заклад динамічно оновлюється та постійно розвивається. Два роки тому тут було облаштовано сучасний харчоблок та обідню залу.

Минулоріч у рамках субвенції «Спроможна школа» у Дубровицькому НВК «Ліцей-ЗОШ І-ІІ ступенів» влаштували шатровий дах, провели зовнішнє опорядження фасадів, замінили вікна та зовнішні двері, реконструювали систему опалення. Загалом виконано робіт на майже 18 мільйонів гривень за кошти державного бюджету та співфінансування з місцевого. Завдяки такій термомодернізації вдалося зекономити понад 50% витрат на опалення.

На даний час ліцей включено до програми Президента Володимира Зеленського «Велике Будівництво-2022», якою передбачено облаштування спортивних майданчиків закладу. Тож планується на території ліцею ціле спортивне містечко: футбольне, волейбольне, баскетбольне поля, тенісний корт, ігровий майданчик для наймолодших.

«Переконаний, Дубровицький ліцей стане прикладом не лише для навчальних закладів області, а й України загалом. Нам важливо, аби діти навчалися в комфортних, якісних умовах і мали можливість фізично розвиватися й бути здоровими», – зазначив директор освітнього департаменту області Петро Коржевський.

«Я побачив навіть більше, ніж очікував», – резюмував свою екскурсію ліцеєм Віталій Коваль.

Тисячу осіб вміщає протирадіаційне укриття в Дубровицькому ліцеї

 

У ліцеї навчається 667 дітей і працює більше 100 вчителів та обслуговуючого персоналу. Тому в укритті можна забезпечити перебування ще мінімум 300 людей із навколишніх осель. Такої думки прийшов голова облдержадміністрації, проінспектувавши в рамках візиту на Дубровиччину й даний об’єкт.

«Приємно вражений, що підвальне приміщення в дуже хорошому стані. В укритті є діючі санвузли, душеві кімнати в достатній кількості. Передбачене і окреме складське приміщення для зберігання питної води, аптечок, засобів особистої гігієни і т.д.

Приміщення знаходиться в стані готовності №1. Крім того, проводяться постійні цивільні навчання для школярів та педагогів. Це хороший приклад для керівників навчальних закладів.

Загалом в області є близько 1400 таких укриттів. Продовжуватиму моніторинг цих об’єктів. Адже вони – одні з важливих елементів територіальної оборони», – зазначив згодом очільник області на своїй сторінці у «Фейсбук».

 

Про харчування школярів

Страви з фініками та горіхами, оладки, запіканки чи салати. Таке меню побачив очільник області у Дубровицькому ліцеї. Для його вихованців у гастрономічному плані є чималий вибір. Особисто перевіривши, як впроваджується реформа шкільного харчування в Дубровицькому НВК, Віталій Коваль відмітив, що «приємно вражений змінами».

Кухарі закладу працюють за книгою рецептів Євгена Клопотенка. М’ясні та рибні страви на пару, свіжа випічка, молочне. Раціон вихованців збалансований, поживний та різноплановий. А готувати смачну їжу стало можливим завдяки новому обладнанню: пароконвектомату, духовим шафам, холодильникам для роздільного зберігання продуктів.

В межах реформи для Дубровицького НВК з освітньої субвенції виділили більше 687 тис. грн. Понад 76 тис. гривень додала громада. Нагадаємо, реформу шкільного харчування взяла під особисту опіку перша леді країни Олена Зеленська. Зміни у шкільних їдальнях – елемент боротьби за здоров’я нації. Дуже важливо, аби наші діти винесли із освітнього закладу разом зі знаннями й культуру харчування – вживали корисну та поживну їжу. Для цього віднедавна й запущено глобальний Інтернет-портал «Знаїмо».

До речі, в цьому році сучасний харчоблок з’явиться ще в одному опорному освітньому закладі громади – Залузькому. Принаймні, в області цей заклад вже пройшов всі необхідні погодження.

Людмила РОДІНА.

 

 

«Фронтовиками» любовно назвав працівників медицини на відкритті амбулаторій Віталій Коваль. Адже наші медики справді на передньому краї протистоянь важкій та підступній недузі. Попри ризики, постійну напругу та шалену відповідальність. Багато гарних слів прозвучало на адресу головного лікаря Дубровицького центру ПМСД Вікторії Островець як основного рушія оновлення мережі закладів первинки. Комфортно працюватиметься в нових умовах колективам Берестівської та Селецької амбулаторій на чолі з сімейними лікарями відповідно Лілією Блащук та Лідією Демидовою.

 

Не залишилися без подарунків і гості. Цілющі ляльки-мотанки «Здравниці» піднесла їм наша іменита майстриня Оксана Довжик. «Всередині такої ляльки – духмяні заспокійливі поліські трави», – розповіла пані Оксана.

 

Радуватиме маленьких відвідувачів Берестівської амбулаторії дивосвіт казок, розмальований місцевим художником-самоучкою Вадимом Краськом.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар