пʼятницю, 26 листопада 2021 р.

 



Харчі дорожчають.

Для раціону вони вкрай важливі

 

Кальцій – і дорослим, і малим

Минулого тижня проаналізувала чергове здорожчання харчів у Дубровиці. Велике зростання прослідковується на молочній продукції. За літр молока на базарі в понеділок вже просили 25 гривень. На моє здивування, одна з продавчинь зробила для мене велику знижку і тихеньким голосом повідомила, що віддасть літр молока за 20. Сметану можна було придбати за 45 грн. (півлітра). Сир – 85 грн. за кг. Напередодні зими молочна продукція дорожчає традиційно, адже восени корови дають менше молока. І надалі скорочується поголів’я худоби. Буваючи у селах Дубровиччини, не раз пересвідчуємося, що корів стало в рази менше. У перші дні встановлення червоної зони в Дубровиці молочну продукцію на ринку продавали лише одиниці людей. Як сказала мені одна з постійних реалізаторів, на той час не мала сертифіката про щеплення, отож боялася штрафу. Зараз дехто з продавців пройшов вакцинацію. Загалом мало жінок продавали у понеділок молоко. Чимало дубровичан домовляються безпосередньо з власниками худоби, купити молоко адресно з рук можна й за 15 грн. за літр. Аналізуючи ринок молока у місті, зазначу, що ціна за літр цього продукту практично зрівнялася з вартістю молока у торговельній мережі. Я часто купую продукцію марки «Радимо». Вона відповідає хорошим смаковим якостям. Натепер ціна на це молоко мало відрізнається від ціни домашнього на ринку.

Чому нам важливо вживати молоко? У склянці молока (200 г) міститься близько 30% кальцію від добової потреби дорослої людини. Тобто, щоб задовольнити денну потребу, потрібно випити 3 склянки молока. За рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я України, на день потрібно споживати 2,5-3 порції молочних продуктів низької та помірної жирності. Для прикладу, склянка незбираного коров’ячого молока містить 236 мг кальцію, козиного – 380 мг.

Базова жирність молока в Україні становить 3,4%. Тоді як на полицях магазинів можна побачити молоко з жирністю 1,5%, 2,5% та 3,2%. Для цього молоко із базовою жирністю розводять знежиреним молоком. Тоді у більшому об’ємі частка жиру відповідно зменшується. Під час виготовлення сметани цільне молоко розділяють на фракції – вершки та знежирене молоко. «Розбавлення» жирного молока знежиреним називається нормалізацією.

Нагадаю, що заводське молоко піддається одному з трьох способів термічної обробки – пастеризації, ультрапастеризації або стерилізації. Під час пастеризації молоко гріють за температури 65 градусів протягом 30 хвилин, або при 75 градусах 15-40 хвилин, чи за 85 градусів 8-10 хвилин. При цьому практично всі хвороботворні бактерії гинуть, тоді як термостійкі молочнокислі залишаються. У холодильнику відкрите пастеризоване молоко може зберігатись протягом двох діб. Ультрапастеризація передбачає теплову обробку за 135 градусів протягом 3-4 хвилин та повільне охолодження до 4-5 градусів. Термін придатності такого молока в упаковці сягає 2-х місяців, а у відкритому вигляді – тижня. Щоб отримати стерилізоване молоко, вхідну сировину нагрівають за температури від 120 до 150 градусів протягом 30 хвилин.

Чимало людей саме тепер перейшли на придбання молока у торгових мережах. У час ковіду таким чином люди остерігаються потрапляння в організм різних інфекцій.

Зрозуміло, що в домашньому господарстві корів, швидше за все, доять руками. Це збільшує вірогідність потрапляння у молоко патогенних бактерій. Тому його слід обов’язково прокип’ятити перед вживанням.

 

Сало корисніше від оливкової олії

Минулого понеділка поцікавилася вартістю ще одного стратегічного продукту – сала. У м’ясному магазинчику біля «Пасажу» якісне сало можна було купити по 100 гривень за кілограм. В інших продуктових магазинах міста на прилавках зустріла і дешевше сало: по 75, 65 грн. за кілограм. Проте товщина цього продукту, як і ціна, була значно меншою. Загалом сала у Дубровиці на початку тижня було мало, кажуть, дефіцит цього продукту дуже позначився на його ціну в Україні загалом.

У багатьох областях України ціни на сало в Україні подорожчали так, що у деяких торговельних точках перевищують вартість м’яса. У нашому регіоні ціна на сало та м’ясо ось-ось зрівняється. Бочок можна було купити за 110-120 грн. за кілограм.

Як розповіла знайома, у Києві на ринках за кілограм сала також просять 100 гривень, а за «генеральське» – з м’ясним прошарком – покупцям доводиться платити до 300 гривень.

Чим пояснюють різке подорожчання сала? В Україні в домогосподарствах дуже багато поголів’я було вирізано через неприбутковість такого виду бізнесу.

Серед причин називають: зростання собівартості вирощування свиней, підвищення цін на зернові для їх корму, високі тарифи на електроенергію і газ, подорожчання перевезення. У мережі Інтернет зустріла оголошення про те, що трилітрову банку сала на Дубровиччині можна придбати за 200 гривень. Для домашнього продукту – це дуже гарна ціна, бо як правило засолюють у банку 2,5 кг сала.

Великим попит має цей продукт серед заробітчан, які працюють в межах України. Якщо чоловіки їдуть на будівництво, то взяти з собою банку сала – це оптимальний варіант для перекусів.

Ще з давнини сало займало почесне місце в раціоні українців, та й сьогодні воно вважається нашим національним продуктом. Сало – джерело цінних жирних кислот, зокрема – рідкісної арахідонової кислоти.

Холодна пора року – це період панування грипу та ГРВІ, а тепер – ковіду. Саме в сезон сильних холодів лікарі радять приділяти особливу увагу повноцінності раціону і його достатньої калорійності. Зокрема, налягати на продукти, які можуть вплинути на резистентність організму хворобам. Сало – один з таких продуктів.

Сало бере активну участь в очищенні організму, оскільки виводить із нього шкідливий холестерин і токсини. Організм стає більш здоровим і стійким до вірусів. А щоб отримати ще потужніший ефект, варто вживати сало разом із часником.

До речі, після 20 років досліджень британські вчені дійшли до висновку, що свиняче сало є найкращим з жирів. Зокрема, воно перевершує за корисність навіть «розкручену» та «престижну» оливкову олію. Британці однозначні: найкраще за все готувати їжу не на рослинній олії, а на салі та смальцю з нього. Після сала почесне друге місце посідає вершкове масло.

Отож зараз настав час у селах, як кажуть на Поліссі, колоти свиней. Якщо не вирощуєте їх у господарстві, то скористайтеся можливістю і придбайте у знайомих чи сусідів страгегічний український продукт – сало. Додавайте його обов’язково у свій зимовий раціон.

Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар