Харчі дорожчають.
Для раціону вони вкрай важливі
Кальцій – і дорослим, і малим
Минулого
тижня проаналізувала чергове здорожчання харчів у Дубровиці. Велике зростання
прослідковується на молочній продукції. За літр молока на базарі в понеділок
вже просили 25 гривень. На моє здивування, одна з продавчинь зробила для мене
велику знижку і тихеньким голосом повідомила, що віддасть літр молока за 20.
Сметану можна було придбати за 45 грн. (півлітра). Сир – 85 грн. за кг.
Напередодні зими молочна продукція дорожчає традиційно, адже восени корови
дають менше молока. І надалі скорочується поголів’я худоби. Буваючи у селах
Дубровиччини, не раз пересвідчуємося, що корів стало в рази менше. У перші дні
встановлення червоної зони в Дубровиці молочну продукцію на ринку продавали
лише одиниці людей. Як сказала мені одна з постійних реалізаторів, на той час
не мала сертифіката про щеплення, отож боялася штрафу. Зараз дехто з продавців
пройшов вакцинацію. Загалом мало жінок продавали у понеділок молоко. Чимало
дубровичан домовляються безпосередньо з власниками худоби, купити молоко
адресно з рук можна й за 15 грн. за літр. Аналізуючи ринок молока у місті,
зазначу, що ціна за літр цього продукту практично зрівнялася з вартістю молока
у торговельній мережі. Я часто купую продукцію марки «Радимо». Вона відповідає
хорошим смаковим якостям. Натепер ціна на це молоко мало відрізнається від ціни
домашнього на ринку.
Чому нам важливо вживати
молоко? У склянці молока (200 г) міститься близько 30% кальцію від добової
потреби дорослої людини. Тобто, щоб задовольнити денну потребу, потрібно випити
3 склянки молока. За рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я України, на
день потрібно споживати 2,5-3 порції молочних продуктів низької та помірної
жирності. Для прикладу, склянка незбираного коров’ячого молока містить 236 мг
кальцію, козиного – 380 мг.
Базова жирність молока в
Україні становить 3,4%. Тоді як на полицях магазинів можна побачити молоко з
жирністю 1,5%, 2,5% та 3,2%. Для цього молоко із базовою жирністю розводять
знежиреним молоком. Тоді у більшому об’ємі частка жиру відповідно зменшується.
Під час виготовлення сметани цільне молоко розділяють на фракції – вершки та
знежирене молоко. «Розбавлення» жирного молока знежиреним називається
нормалізацією.
Нагадаю, що заводське
молоко піддається одному з трьох способів термічної обробки – пастеризації,
ультрапастеризації або стерилізації. Під час пастеризації молоко гріють за
температури 65 градусів протягом 30 хвилин, або при 75 градусах 15-40 хвилин,
чи за 85 градусів 8-10 хвилин. При цьому практично всі хвороботворні бактерії
гинуть, тоді як термостійкі молочнокислі залишаються. У холодильнику відкрите
пастеризоване молоко може зберігатись протягом двох діб. Ультрапастеризація
передбачає теплову обробку за 135 градусів протягом 3-4 хвилин та повільне
охолодження до 4-5 градусів. Термін придатності такого молока в упаковці сягає
2-х місяців, а у відкритому вигляді – тижня. Щоб отримати стерилізоване молоко,
вхідну сировину нагрівають за температури від 120 до 150 градусів протягом 30
хвилин.
Чимало людей саме тепер
перейшли на придбання молока у торгових мережах. У час ковіду таким чином люди
остерігаються потрапляння в організм різних інфекцій.
Зрозуміло, що в
домашньому господарстві корів, швидше за все, доять руками. Це збільшує
вірогідність потрапляння у молоко патогенних бактерій. Тому його слід
обов’язково прокип’ятити перед вживанням.
Сало корисніше від оливкової олії
Минулого понеділка
поцікавилася вартістю ще одного стратегічного продукту – сала. У м’ясному
магазинчику біля «Пасажу» якісне сало можна було купити по 100 гривень за
кілограм. В інших продуктових магазинах міста на прилавках зустріла і дешевше
сало: по 75, 65 грн. за кілограм. Проте товщина цього продукту, як і ціна, була
значно меншою. Загалом сала у Дубровиці на початку тижня було мало, кажуть,
дефіцит цього продукту дуже позначився на його ціну в Україні загалом.
У багатьох областях
України ціни на сало в Україні подорожчали так, що у деяких торговельних точках
перевищують вартість м’яса. У нашому регіоні ціна на сало та м’ясо ось-ось
зрівняється. Бочок можна було купити за 110-120 грн. за кілограм.
Як розповіла знайома, у
Києві на ринках за кілограм сала також просять 100 гривень, а за «генеральське»
– з м’ясним прошарком – покупцям доводиться платити до 300 гривень.
Чим пояснюють різке
подорожчання сала? В Україні в домогосподарствах дуже багато поголів’я було
вирізано через неприбутковість такого виду бізнесу.
Серед причин називають:
зростання собівартості вирощування свиней, підвищення цін на зернові для їх
корму, високі тарифи на електроенергію і газ, подорожчання перевезення. У
мережі Інтернет зустріла оголошення про те, що трилітрову банку сала на
Дубровиччині можна придбати за 200 гривень. Для домашнього продукту – це дуже
гарна ціна, бо як правило засолюють у банку 2,5 кг сала.
Великим попит має цей
продукт серед заробітчан, які працюють в межах України. Якщо чоловіки їдуть на
будівництво, то взяти з собою банку сала – це оптимальний варіант для
перекусів.
Ще з давнини сало
займало почесне місце в раціоні українців, та й сьогодні воно вважається нашим
національним продуктом. Сало – джерело цінних жирних кислот, зокрема –
рідкісної арахідонової кислоти.
Холодна пора року – це
період панування грипу та ГРВІ, а тепер – ковіду. Саме в сезон сильних холодів
лікарі радять приділяти особливу увагу повноцінності раціону і його достатньої
калорійності. Зокрема, налягати на продукти, які можуть вплинути на
резистентність організму хворобам. Сало – один з таких продуктів.
Сало бере активну участь
в очищенні організму, оскільки виводить із нього шкідливий холестерин і
токсини. Організм стає більш здоровим і стійким до вірусів. А щоб отримати ще
потужніший ефект, варто вживати сало разом із часником.
До речі, після 20 років
досліджень британські вчені дійшли до висновку, що свиняче сало є найкращим з
жирів. Зокрема, воно перевершує за корисність навіть «розкручену» та
«престижну» оливкову олію. Британці однозначні: найкраще за все готувати їжу не
на рослинній олії, а на салі та смальцю з нього. Після сала почесне друге місце
посідає вершкове масло.
Отож зараз настав час у
селах, як кажуть на Поліссі, колоти свиней. Якщо не вирощуєте їх у
господарстві, то скористайтеся можливістю і придбайте у знайомих чи сусідів
страгегічний український продукт – сало. Додавайте його обов’язково у свій
зимовий раціон.
Люба КЛІМЧУК.
Немає коментарів:
Дописати коментар