середу, 17 листопада 2021 р.

 






Маленька планета на вершині краси і достатку

Цей невеликий острівець працелюбності, експериментів і достатку знаходиться на землі моєї батьківщини – великої держави Україна.

Господарем цього пишного екзотичного куточка є людина, небайдужа до всього, що відбувається не лише навколо нього, а й далеко за межами області.

Коли б не ступила на це незвичайне обійстя, отримую віночок позитивних емоцій, вражень від побаченого і почутого.

Данило Шабак сповнений оптимізму, керує і господарює цією, ним створеною планетою працелюбності, експериментів, де кожний клаптик відвойованої у природи землі перетворюється на острівець краси і достатку, створюючи гармонію у душі господаря.

Кінець жовтня, здається, що зібрані врожаї, закінчені польові роботи. Коли запитала цього чарівника, чим займається, відповів, що на полі і готує землю до зимового відпочинку.

А я знову вкотре навідую цю чудову родину, де все надихає на гарний настрій і домашній затишок. Як годиться, запрошують наразі до чаю, де перше спілкування налаштовує на розмову невимушену і цікаву. Нещодавно придбали добру корівку-годувальницю, тому традиційно готують продукти власноруч.

Господар захоплюється виготовленням твердого сиру, тому пропонує скуштувати його у різних видах. Смак неповторний, на вигляд якісний і апетитний. Пишався на столі торт, який готували дівчата. Пані Марія запропонувала одну із закарпатських страв: квасоля зварена з молоком. Смак неповторний, як і у всьому, що пропонували спробувати. особливо соки: гарбузово-апельсиновий, виноградний, адже господар вирощує десятки сортів винограду.

Пан Данило запрошує вже до знайомих мені його саджанців, тут є багато поновлення: до чого доторкнеться рука працелюба – все росте, розвивається, цвіте, плодоносить.

У горщиках і ящиках, на соломі і траві, на відвойованій від болота родючій ділянці – все вабить око від ранньої весни до глибокої осені, зачаровує квітами і плодами.

Розрісся молодий фруктовий сад, висять грона різних сортів винограду, полуниці, фундук. Багато місця приділено лохині, яка розкошує скрізь: у горщиках і ящиках: родина не лише збирає ягоди, а й залишки реалізує на продаж.

Данило Олександрович пригощає фруктами із саду, до речі, він сам прищеплює дерева, а грунт підготував на місці, де було болото і завжди все підтоплювало. Возив землю тачкою, доки вже земля стала придатною для садіння.

Господар ніжно торкається стебла рослин, кущів, дерев. Він прислухається, про що гомонить земля, як пульсує життєдайна сила по корінню і стеблах дерев, рослин, кущів.

Закінчився збір фруктів і овочів. Але город не сумує, бо на ньому розкошують хризантеми. Милуюся красою не лише я і наші земляки, милуються люди з усієї України, а також навідуються гості з-за кордону.

І не лише краса приваблює гостей, а й чимале господарство: багато видів домашньої птиці, рідкісні екзотичні птахи. Водночас пан Данило підгодовував гарбузами коней, підходимо – і лошатко, яке брало їжу з рук господаря.

Але казка на цьому не закінчується. Пан Данило лікує опіки та різні шкіряні захворювання продуктами бджільництва. Має сертифікат лікаря-апітерапевта, займається бджільництвом.

Найменших робітників господар не задіює у своєму господарстві. Працюють всі дієздатні члени родини із берегинею домашнього вогнища пані Марією.

Багатогранність захоплень господаря стимулює його до шліфування майстерності та досвіду. Навчився гончарної справи найменший Максимко. Сам майстер, художник, різьбяр по дереву, експериментатор показує свої вироби, картини, предмети домашнього вжитку, які свідчать про наполегливу працю, багатий духовний світ, любов до життя, до навколишнього світу, талант від Бога.

Неймовірно, але мій співрозмовник пан Данило постійно займається волонтерством, особливо перед великими святами готує продукти власного виробництва і відправляє бійцям на схід у зону воєнних дій.

Звичайна людина, але з багатим життєвим досвідом, сильною харизмою, найкращими людськими цінностями, який вірить у Бога і в Україну, завжди підставить дружнє плече, відгукнеться на людський біль і простягне руку допомоги у потрібний час, у важку хвилину.

Надія СВИЩЕВСЬКА,

с. Кураш.

Немає коментарів:

Дописати коментар