середу, 17 листопада 2021 р.

 




Ляльки мандрують світом

 

Нещодавно у Черкасах в обласному краєзнавчому музеї стартував міжнародний виставковий проєкт «Українські ляльки мандрують світом», який включає понад півсотні авторських робіт на основі української вузлової ляльки.

На виставці були представлені роботи майстринь не тільки з України, але й з Франції, Португалії, Німеччини, Норвегії, й навіть Бразилії. Українська лялька була показана через національні костюми інших народів світу. Зокрема, на виставці українські ляльки були представлені в образах Угорщини, Хорватії, Сербії, Греції, Шотландії, Ісландії, Болгарії, Литви, Латвії, Естонії, Бельгії, Франції, Польщі, Італії, Іспанії, Норвегії, Швеції, Фінляндії, Німеччини, Португалії та інших країн.

«Я також долучилася до проєкту, – розповідає наша землячка, майстриня, керівник Селецького центру культури, туризму та спорту Оксана Довжик, – хотілося не лише представити культуру нашого краю, продемонструвати свої вміння, а й разом з іншими майстринями відчути прекрасну атмосферу творчого єднання. Культура завжди нас об’єднує і закликає до любові, взаємоповаги, взаєморозуміння. Кожна нація самобутня, й однією з головних її рис є національні костюми. Через костюми можна дуже багато чого зрозуміти й про країну, і про час, і про традиції. В усі часи й епохи жінки любили прикрашати себе і робили це всіма можливими способами. І звісно, одяг відігравав величезну роль у будь-якому суспільстві. Я виготовила ляльки в костюмах Польщі, Литви та Ірландії. Польський костюм подібний до нашого. І тепер життя наших народів також дуже переплетене. А у литовському костюмі головний убір дуже схожий на нашу українську намітку. Ці дві ляльки я відправила на проєкт відразу. Потім з’ясувалося, що не вистачає ляльки Ірландії для виставки. Я залюбки її зробила. Колись захоплювалася серіалом «Скарлетт», життя ірландського народу мені дуже цікаве. Трішки зупинюся на цій ляльці. Про красу ірландських дівчат складали пісні. Поети розповідали про них у своїх віршах, як про ніжні квіти, зростаючі наперекір вітрам. У національному костюмі ірландки мали вигляд ще більш жіночно і привабливо. Жіночий ірландський національний костюм і його фасон були такими, що усі принади дівчат, краса їх фігури не залишалися без уваги. У той же час, скромність і цнотливість юних красунь не піддавалася сумніву. Щільний, обтягуючий верх сукні і його довга розкльошена нижня частина створювали образ казкової принцеси. Колір вбрання міг бути  скомбінованим з іншими, наприклад, з білим. Самобутність ірландського національного костюма на фото видно дуже добре.

Виготовляючи ляльки, хвилювалася, щоб якомога атмосферніше передати жіночі національні образи цих народів. Ретельно вивчила складові їх національних костюмів і підшукала потрібну тканину. І звичайно, як могла виставка обійтися без ляльок різних регіонів України?! Моя «Берегиня» у серпанковому одязі представляє Полісся. Рада, що чотири мої роботи побачать люди в різних куточках України й не тільки».

Літературно-мистецьку виставку «Українські ляльки мандрують світом» 5 листопада презентують у Києві.

 

Люба Клімчук.

Немає коментарів:

Дописати коментар