середу, 17 листопада 2021 р.

 




Проїзд, найімовірніше, здорожчає зовсім скоро

 

З перевізником Миколою Хомичем ми спілкуємося 8 листопада, у центрі на автобусній зупинці.

Напередодні інтернетом прокотилася інформація про те, що у Дубровиці здорожчає проїзд у міському транспорті. Прошу підприємця прокоментувати цю ситуацію, поділитися думками, як працює його бізнес у цей нелегкий час пандемії.

 

Миколо Миколайовичу, які маршрути зараз обслуговуєте у Дубровиці?

Ми працюємо власне на міських перевезеннях (три маршрутки), а також на двох приміських – «Дубровиця-Колки», «Дубровиця- Селець», приміські автобуси наразі заробляють на себе і на міські. Практично перевезення власне у Дубровиці прибутків не дають. Треба дати зарплату водіям, заправити автобуси, ремонтувати транспорт. Чистого прибутку від міських перевезень зараз не маю.

Напевно, дається взнаки пандемія?

Звичайно. Пасажиропотік дуже впав. Ви ж бачите, що інколи автобуси курсують містом практично порожні. Ми не підіймали ціну на проїзд у міських маршрутах протягом року. А в Сарнах та Рівному проїзд у місті здорожчав. Зараз автобуси по місту їздять практично у збиток. Я тримаюся як на волосинці. Взагалі ставлю перед собою питання: «Що далі робити зі своїм бізнесом?».

Минулого тижня протягом одного дня Ваші автобуси не перевозили людей. Чим це пояснюєте?

Невизначеністю щодо ковідних обмежень. Йшла мова, що водій відповідає за наявність сертифіката у кожного пасажира. Як у Дубровиці це перевіряти було? Протягом минулого вівторка, як ми не працювали, отримав багато дзвінків від людей. Так і казав людям, що чекаю роз’яснення, платити штрафи за пасажирів я змоги не мав. Зараз вже зрозуміло, що кожен відповідає сам за себе. Водій не несе відповідальність за наявність сертифіката у пасажирів. Працюємо тепер у звичному режимі. Ситуація дуже складна. Я в цьому бізнесі з 2005 року, а такої скрутної ситуації, як в час пандемії, не мав. Працювати бізнесу в Україні зараз непросто, офіційно – дуже непросто.

Ви звернулися до влади з проханням підвищити плату за проїзд у міських маршрутках?

Так, це питання буде розглянуте на засіданні виконкому 18 листопада. Натепер вартість проїзду – 5 грн. Своє звернення я обґрунтував тим, що під час карантинних обмежень зменшилася кількість пасажирів, відтак обслуговування транспортних засобів значно перевищує прибуток. Зросли ціни на пальне, здорожчали запчастини. Зараз я працюю у збиток.

Я впевнений, що в час пандемії й проїзд за 8 гривень не принесе моєму бізнесу великих прибутків.

Чи ви бачили у Рівному, щоб у місті автобуси міжрайонного чи міжобласного значення підвозили людей? Такого нема. А у нас містом курсує багато транспорту, який підбирає пасажирів на зупинках. Тому про прибутковість власне міських перевезень говорити взагалі складно.

Від автора: Доки ми спілкувалися з Миколою Хомичем, підійшов водій міської маршрутки. З розмов в автобусі він зрозумів, що люди готові платити і по 8 гривень, аби лиш транспорт громадський містом курсував. Не всі мають гроші на таксі тепер.

Розмовляла Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар