Гарний настрій теж
має смак
Будь-яка
справа приречена на успіх, якщо до неї додати старань та душі. А душевності та
працьовитості нашому жіноцтву не позичати. Всюди завзяті господині встигають –
і за домашніми приглянути, і в городі навести лад, і в ліс гайнути по
дикороси. Ще й поміж цього викроюють час
для улюбленого заняття. В кожної воно своє. Декому, наприклад, до снаги
перетворити звичайне захоплення кулінарією на справжнє мистецтво. Про одну з
таких майстринь солодких витворів сьогодні розповімо.
Ця мініатюрна дівчина зовсім не
схожа на людину, котра багато випікає й дегустує солодощів. Проте сторінка
Галини Подик у соціальних мережах – це естетичний рай для ласунів. Там
сила-силенна короваїв, тортів, імбирного печива та тістечок. Смачних, вміло оздоблених, а головне –
зроблених з любов’ю. Рахунок кондитерки вже давно перевалив за кілька сотень
десертів. Втім вона скромно каже, що досі майстринею себе не вважає, просто
займається цією справою для душі. Та результат її солодкої творчості – говорить
сам за себе.
А почалось все з дитинства, з улюбленої маминої смакоти.
В її батьківському домі в Нивецьку зажди смачно пахло випічкою. Мама залюбки
чаклувала на кухні і тішила рідних. На кожне свято та день народження
презентувала торт з відповідним оформленням.
Інтернету тоді не було, тож цікаві рецепти відшукувала в газетах та
журналах. Маленька Галя за цим кулінарним процесом захоплено спостерігала. А згодом й собі бралась допомагати. Інколи було більше
шкоди, ніж користі від тої помочі. Та це запалу дівчинки
не зменшувало. В п’ятому класі твердо вирішила – в майбутньому стане
кондитером. А після дев’ятого – вступила до Сарненського училища. Про цей
заклад в дівчини найтепліші спогади. Тут їй дали основу знань в кулінарній
справі. Випускною роботою майбутньої кондитерки став десятикілограмовий торт у
формі замку. Часу, нервів й зусиль на нього було затрачено чимало, та результат
того вартував. Оцінку отримала відмінну.
Відразу після училища Галина вийшла заміж і поринула в
сімейне життя. Молода пара звила родинне гніздечко в Залішанах (звідти родом
чоловік). У вирі повсякденних клопотів довелось на трохи відкласти свою солодку
мрію. І лиш після народження першої донечки взялась за її втілення.
«Декрет у багатьох відкриває нове дихання, спонукає
шукати себе, – каже співрозмовниця. –
Отак і я надумала знову випікати торти. Спочатку – для своїх близьких, а згодом
і на прохання знайомих. Звичайно, не все вдавалося відразу. Мої роботи були
далеко неідеальними. Однак у будь-якій справі головне – терпіння та бажання
вчитись. І це бажання привело мене на майстер-клас до знаної у нашому краї
кондитерки Оксани Клюйко. В неї переймала навики випікання короваїв, тортів та
квіткового декору. І як бонус – отримала заряд натхнення від людини, яка живе
своєю справою. Після навчання, напевно, для проби випекла цілий мішок борошна.
Таким чином «набивала руку» у виготовленні короваїв. Їли їх всією родиною, бо
вдома я з дітьми й чоловіком з такою кількість не справлялись».
Скільки відтоді довелось наготувати смачної краси, Галині
важко злічити. Найбільше із замовлень, яке спадає їй на думку – 24 кілограми
короваїв і 10 кілограм тортів за 5 днів. Для молодої кондитерки – це був
справжній виклик, який вона гідно прийняла. Практично не спала, бо у мами трьох
маленьких діток й інших клопотів вдосталь – лише поспівай робити. Але таки
справилась вчасно.
«Всі роботи для мене, наче діти. За кожну хвилююся.
Хочеться, щоб добре смакувало і виглядало гарно. Можу по кілька діб просидіти
над однією. Якщо щось мені не буде подобатись, то собі не дозволю таке віддати
людям. Обов’язково перероблю. Весь процес – від випікання до оформлення –
захоплює. Це як своєрідна магія, коли береш звичайні продукти (борошно, яйця,
масло) і перетворюєш їх на солодкий виріб. При чому з одних й тих самих
складників можна «начаклувати» геть різні десерти. Втім кондитерська «магія» –
це точна наука, тут не можна нехтувати пропорціями, температурою, часом. Десь
помилишся – і вся праця нанівець. Тому ця справа не завжди легка, але вона
приносить мені неабияке задоволення, надихає й дає можливість втілювати
фантазії. А коли мої роботи подобаються людям – це вдвічі приємніше. Радію, як
замовники, скуштувавши торт чи коровай, телефонують і дякують. Всім відомо, що
солодке піднімає настрій і дарує гормон щастя. А робити людей трішки
щасливішими – дуже приємно».
Помічників Галині не бракує. Обидві доньки, семи й
дев’яти років, охоче доєднуються до народження смаколиків. Зняти пробу з крему,
оцінити новий рецепт, який придумала мама, прикрасити десерт чи зліпити солодку
фігурку – все їм цікаво. А от головним дегустатором готових смаколиків стає
синочок. «Намагаюся встигати все –
реалізовувати себе і як мама трьох діток, і як кондитер. Щоправда, мамою
доводиться бути вдень, а кондитером – здебільшого вночі. Сім’я – найбільша моя
цінність і найкраще досягнення. Коли рідні люблять, розуміють та підтримують,
це додає снаги й натхнення. З чоловіком ми вже 11 років у шлюбі, нещодавно
відзначили чергову річницю. Саме йому на тридцятиріччя я колись зробила перший
свій мастичний торт. Він тоді мріяв про нову машину, от я йому й презентувала
торт у вигляді синьої «Ниви». Завжди стараюсь втілити солодкі мрії своїх
близьких. Жодне свято в нас не проходить без десертів».
Раніше кондитерка захоплювалась вишивкою. Це в неї від
мами Олени, вона – вправна вишивальниця, натворила власноруч вишитої краси для
всіх онуків та дітей. А в Галини зараз на це бракує часу. Головним улюбленим
заняттям залишається створення десертів.
«Хотілося б звісно більше творити, серйозніше цим
займатися. Про це завжди мріяла. Але поки такої можливості не маю, бо мешкаю у
віддаленому селі. Далеко не всі хочуть їхати за десертами в Залішани. Тому це
заняття радше для душі, ніж для заробітків. Та покидати його не збираюсь. Нині
вчусь, здобуваю досвід, наступаю на власні граблі. Поки майстринею себе не
вважаю, я скоріше кондитер-любитель. Втім переконана, що важливо у кожному ділі
не боятись експериментувати, постійно пробувати щось нове, а найголовніше –
любити те, чим займаєшся».
З такими думками складно не погодитися. Бо й справді,
якщо людина насильно змушує себе щось робити, то навряд чи це принесе бажаний результат.
Швидше – кепський настрій та розчарування. Тому варто займатись тим, що
окриляє, що приносить радість, наприклад, фантазувати над дивовижними
десертами.
Немає коментарів:
Дописати коментар