середу, 17 листопада 2021 р.

 





СКОРО БУДЕ ЗАДІЯНО НОВУ МІСЬКУ ЛІКАРСЬКУ АМБУЛАТОРІЮ

Днями разом з міським головою Богданом Микульським, головним лікарем  міського центру ПМСД Вікторією Островець та керуючим будинкоуправлінням Сергієм Столярцем побували на реконструкції дуже важливого для усіх мешканців нашої громади об’єкту. Йдеться про міську амбулаторію загальної практики сімейної медицини, яку планується розмістити в приміщенні колишнього управління освіти, молоді та спорту, що по вулиці Поштовій.

Як розповіла нам Вікторія Михайлівна, це буде ще один структурний підрозділ центру і орієнтуватиметься на широке обслуговування населення в сфері медичних послуг. Тут планується розмістити шість лікарів загальної практики сімейної медицини, що надаватимуть первинну медичну допомогу в межах програми медичних гарантій. Принагідно можна буде зробити безкоштовно цілий ряд аналізів: загальні аналізи крові, сечі, визначити цукор крові. Для цього є гематологічний, сечовий, біохімічний аналізатори. Окрім загальних аналізів, в цій амбулаторії можна буде визначити й холестерин чи зробити тести-антропоніни. Це вони допомагають діагностувати такі поширені в наш час недуги, як гострі інфаркти з коронарним синдромом. Звісно в нагоді для цього стане й ЕКГ-діагностика, що можна буде зробити тут же. Оперативно й цілком безкоштовно можна буде зробити в амбулаторії дослідження спірометрії. А це нині дуже актуально.

Для багатьох в нагоді стане й денний стаціонар, де пацієнти зможуть пройти курс лікування з використанням крапельниць та інших ін’єкційних маніпуляцій. Це особливо зручно для міських жителів, які раніше не мали можливості прокапатися чи пройти курс ін’єкційного лікування так би мовити в домашніх умовах. Раніше для цього доводилося приватно звертатися до якогось медичного працівника. Зрозуміло, що й обходилося «таке задоволення» зовсім недешево.

А між тим пріоритет програми медичних гарантій – стаціонарозамінні форми лікування. Тобто з часом денний стаціонар стане загальною нормою, а не виключенням з неї, як було досі. За кордоном вже давно відійшли від практики задіювання цілодобових стаціонарів.  Адже вони вимагають колосальних коштів на утримання, при чому ефект лікування від цього не підвищується. Тож відтепер і в Україні на консультацію до вузьких спеціалістів, подальшу госпіталізацію спрямовуватимуться тільки ті пацієнти, які мають тяжкі захворювання  або потрапляють на лікування в стадії загострення недуги. Всі інші отримуватимуть медичну допомогу амбулаторно чи ж на денних стаціонарах.

 Працюватиме тут й щеплювальний кабінет. У нинішніх умовах, коли триває масова вакцинація, погодьтеся – це досить мудре рішення і в плані логістики.

Безперечно, зручність місцерозташування амбулаторії в самісінькому центрі міста вже й в тому, що людині не доведеться долати зайву віддаль для того, щоб, скажімо, виписати рецепт за програмою «Доступні ліки» чи отримати у свого сімейного лікаря сертифікат про вакцинацію або ж відкрити лікарняний.

Додамо, що реконструкцію амбулаторії міська рада робить своїми силами без залучення спеціалізованих будівельних фірм і значних капіталовкладень. «Нашому КП «Будинкоуправління» таке завдання цілком посильне. Підприємство також має будівельну ліцензію і гарну репутацію за наслідками багатьох подібних робіт. Наші працівники роблять ремонт якісно, оперативно, з гарантією. Можливо, впливає той фактор, що всі ці люди місцеві й відчувають підвищену відповідальність за свою роботу», – каже міський голова.

Керуючий будинкоуправлінням зазначає, що основні роботи, як-от монтування інженерних мереж, розведення комунікацій, укладка плитки, облицювання нею вже виконані. На часі – опоряджувальні роботи. З ними підрядники планують впоратися за два тижні. Тож до дня Святого Миколая Дубровиця  матиме чудовий подарунок – комфортне та сучасне приміщення міської лікарської амбулаторії. Щиро радіємо з таких гарних новосіль. А кожному зичимо – відвідуйте лікарів тільки з метою профілактики. Будьте дужими!

Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар