пʼятницю, 26 листопада 2021 р.

 










БЮДЖЕТ, МАЙНО, ЗЕМЛЯ, ДОРОГИ

11 листопада відбулося пленарне засідання 15 сесії Дубровицької міської ради восьмого скликання. Цього разу порядок денний налічував більше сорока питань, а присутніми були 19 депутатів. Вів пленарне засідання міський голова Богдан Микульський.

 

Майно

Певна частина питань стосувалася комунального майна, що перебуває чи перебуватиме відтепер у віданні міської ради. Зокрема, депутати прийняли у комунальну власність будівлю, де раніше розміщалася районна організація «Червоного Хреста»; індивідуально визначене майно, що перебувало раніше на балансі колишніх Дубровицького районного центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді; районного терцентру соціального обслуговування, районної ради. Ще було проведено «перекидку» індивідуально визначеного майна з балансу КП «Теплосервіс» на баланс його дочірнього підприємства, з колишньої «Стоматполіклініки» – на баланс  міської лікарні, а КП «Надія» – на баланс КП «Міськводоканал».

Знову відкорегували переліки першого та другого типу об’єктів комунального майна ради для передачі в оренду на аукціоні та без його проведення. Окрім того, в комунальну власність прийнято закінчений об’єкт будівництва лікарської амбулаторії загальної практики – сімейної медицини в с. Колки та відповідним рішенням офіційно утворено цю амбулаторію шляхом реорганізації ФАПу цього села.

 

Програми

Як завжди, наступний вагомий пласт розглянутих на сесії питань стосувався програм міської ради.

Йшлося зокрема про зміни в програмах розвитку житлово-комунального господарства та дорожнього руху на території ради. Передбачено в тому числі збільшити фінансування на утримання комунальної служби міста (140 тис. грн. планується спрямувати на закупівлю пальне-мастильних матеріалів і 150 тис. грн. – на ремонт приміщення, де розміщено міські комунальні служби. Незначної частиною коштів (50 тис. грн.) рада підтримає бюджет водопровідно-каналізаційного господарства. Відрадно, що результативний резонанс мало звернення наших депутатів до обласної ради та облдержадміністрації щодо плачевного стану понівечених «Великим будівництвом» міських доріг, яке обговорювалося, якщо пригадуєте, минулої сесії. Область нас почула, і більше 68 млн. грн. спрямовується на ремонт вулиці Миру в Дубровиці (від перехрестя з Новою і до об’їзної дороги).

При розгляді даних питань в залі зав’язалася невелика дискусія. Знову депутат Андрій Кулик закликав більше уваги звертати на села: якщо відбувається якась ділянка роботи в місті, то обов’язково частину коштів треба спрямовувати й на село. Заступник міського голови Аркадій Яременко твердо обіцяв, що так і планується. Частину мереж освітлення відповідно до змін до програми ЖКГ буде модернізовано в місті, а частину – змонтовано чи відновлено в селах. Найперше це передбачається в Озерську (там вже навіть проведено частину робіт), Колки, Бережки, Залужжя тощо.

 

Бюджет

Зрозуміло, основа всього – фінанси, тож не могли обійти увагою й бюджетні питання. Тим паче, цього разу депутати мали можливість розподілити кошти від перевиконання доходів на суму більше ніж 3819 тис. грн. Їх поділили наступним чином: 500 тис. грн. – спрямовано на співфінансування заходів за програмою «Спроможна школа для кращих результатів», 908 тис. грн. – піде на заклади освіти (оплата енергоносіїв та інші нагальні потреби), близько 125 тис. грн. – на ті ж енергоносії для закладів культури; 140 тис. грн. – для КНП «Дубровицький центр ПМСД» (також енергоносії); 300 тис. грн. – на утримання міської ради. Для фінансування місцевих програм передбачено більше 1312 тис. грн. Тут здебільшого кошти йдуть на комунальні підприємства для придбання чи ремонт техніки, відшкодування різниці в тарифах, інші нагальні видатки. Зокрема близько 400 тис. грн. знову виділяється на медицину. Частину коштів міському бюджету передала Миляцька громада на утримання тих закладів, послугами яких користуються її мешканці.

При розгляді даного питання у депутата Андрія Кулика знову виникли запитання про доцільність такої значної фінансової підтримки освітніх закладів. На його думку, по школах та дитячих садках минулого року мала би утворитися економія енергоносіїв через суворі карантинні обмеження, коли навчання проводилося онлайн. Його не задовільнив підготовлений  відділом освіти, культури, туризму, молоді та спорту з цього приводу звіт. «Я не вірю цим звітам і цифрам», – напряму сказав депутат. Однак більшість в залі підтримала пропонований фінансовим відділом міської ради проєкт бюджетного рішення.

 

«Аеродром не здали»

Якщо ви думаєте, що йдеться про героїчні протистояння захисників Донецького чи Луганського летовищ, то ви помиляєтеся. Просто на цій сесії знову вкотре не набрало необхідної кількості голосів питання щодо розподілу земель в районі колишнього аеродрому. Епопея з цими землями тягнеться вже з самісінького початку теперішньої каденції депутатів. Тож цього разу в зал завітали навіть пенсіонери, яким дісталися наділи в такому спірному, на думку деяких народних обранців, масиві. Люди  обурені, що черговий раз їхнє земельне питання не набрало чинності. «А ми ж вас обирали з вірою, що діятимете в наших інтересах», – в серцях висловився якийсь дідусь.

Всього на сесії розглядалося ще більше двадцяти земельних питань. Кожне із них було детально вивчене попередньо профільною комісією, тому, незажаючи на значну кількість, не затягнуло роботи сесіїї.

 

У депутатському корпусі намічаються зміни

Заяву про дострокове припинення повноважень депутата міської ради подав висуванець від «Свободи» Анатолій Задорожний. У ній він написав: «Вже втретє мене обрано депутатом Дубровицької міської ради. На відміну від деяких «новоспечених» депутатів, які понабирали на себе та своїх родичів по декілька земельних ділянок, ні я, ні мої рідні, за час мого депутатства, не отримали ЖОДНОЇ земельної ділянки!

Я та побратими-«свободівці» йшли на вибори відстоювати інтереси громади, а не переслідувати власні «шкурні» інтереси!

Будучи депутатом, намагався бути корисним громаді: писав депутатські звернення, розробляв проєкти рішень, пропонував зміни до рішень міської ради, сплачував податки… Не завжди депутатський корпус підтримував мої ініціативи, зокрема трансляції сесій та виконкому (сподіваюсь вже без мене депутати ухвалять дане рішення і люди будуть бачити, хто і що пропонує та відстоює), проте ініціатива із «лежачими поліцейськими» – реалізована.

Не тримаюсь за депутатський мандат, з легкістю віддаю його наступним кандидатам за партійним списком. Депутатські повноваження – це велика відповідальність, а не привілейований стан чи особливий статус.

Бажаю чинним депутатам чесно працювати на благо великої Дубровицької громади, розвивати інфраструктуру сіл, а не «оптимізовувати» заклади освіти і культури, отримати за депутатську каденцію вдячність і повагу виборців, а не земельні ділянки та «бонуси» за «правильне» голосування!».

До речі, прецедент був вже у районній раді, коли тодішній її депутат Олексій Лясковець теж подав подібну заяву, а потім оскаржив рішення ради про позбавлення його депутатських повноважень у суді через недотримання регламенту – заяву проголосували на тій же сесії, коли її було подано.

Цього разу депутати також заяву колеги задовольнили без «регламентованих» двадцяти днів ознайомлення через сайт.

 

Звернення

Розглядали депутати їх аж три. Звернулися, за пропозицією депутата Юрія Лосіка, до обласної державної адміністрації та управління лісового і мисливського господарства з приводу гострого дефіциту паливних дров для населення.

А депутат Микола Петрушко підготував два звернення: до Верховної Ради, Президента, Генерального прокурора України – щодо негайного вжиття заходів з проведення розслідування і притягнення  до кримінальної відповідальності осіб, причетних як до злочинного виведення коштів з «ПриватБанку», так і тих, хто брав участь у відмиванні вкрадених коштів через офшорні компанії; до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України – щодо неприпустимості наступу на фінансову спроможність місцевого самоврядування. Щоправда, обидва вони не набрали необхідної кількості голосів.

 

«Будинкоуправління» придбає

в лізинг найсучаснішу техніку

Принаймні депутати дали згоду на це. Як пояснив міський голова, підприємство бере під опіку десять сміттєзвалищ, тому вкрай потребує поновлення машинного парку. Для обслуговування полігонів для твердих відходів підприємство планує придбати потужне маніту в лізинг.

 

Стратегія розвитку

Дубровицької громади

Розробляється вона на п’ять найближчих років і основним завданням має: визначення пріоритетів, стратегічних цілей, поетапного плану дій та механізму реалізації Стратегії. На цій сесії депутати затвердили робочу групу з розроби Стратегії та затвердили положення про неї.Очолив групу міський голова.

 

Спостережної ради

при КНП «Дубровицька міська лікарня» не буде

Депутати не погодили пропозицію свого колеги Олександра Баклана про намір створити при міській лікарні спостережну раду. На жаль, зараз у наших медиків достатньо інших більш нагальних завдань, адже ковідна напруга не спадає. Можливо, якщо ситуація стабілізується, до цього питання повернуться.

 

Чи потрібні депутатам

помічники-консультанти?

Закон з цього приводу каже: так, їх депутати можуть мати аж кілька. Тому з пропозицією –узаконити наявність таких людей – до колег виступив депутат Микола Петрушко. Він запропонував й текст положення та бланк посвідчення для таких депутатських волонтерів. Однак депутати вирішили, що справляться із повноваженнями самостійно. Тому й ця ініціатива Миколи Михайловича була відхилена.

 

Різне

Визнано такими, що втратили чинність, рішення колишніх Бережницької та Селецької сільських рад та затверджено план діяльності з підготовки проєктів регуляторних атів на 2022 рік.

Проблему проходження медоглядів педагогічних працівників порушив депутат Богдан Пінчук. Відповідно до закону такі медогляди проводяться коштом роботодавця. Однак бюджетом коштів на ці потреби не передбачено. Тож депутат загострив увагу на вирішенні цього питання. Директор міської лікарні Руслан Бовгиря пообіцяв, що вартість оглядів дещо здешевлять за рахунок того, що деяка діагностика проводитиметься за направленнями сімейних лікарів.

Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар