четвер, 14 липня 2022 р.

 


Не стало унікальної Уляни Кот

 

Напередодні Трійці сумну звістку повідомив шанований дубровичанин Анатолій Кот.

У вічність відійшла його Мати, Уляна Петрівна Кот (26.10.1936-09.06.2022) – співачка, майстриня художнього ткацтва, знавець народних традицій Полісся. Заслужений майстер народної творчості.

Доля склалася так, що Уляна Петрівна з 2013 року жила у доньки в Підмосков’ї, тужила за рідною Україною, але не мала змоги повернутися додому. Далеко від рідного дому Уляна Петрівна вболівала за рідний край, там і відійшла у вічність, у віці 86 років.

Уляна Кот народилася у Круповом, в простій поліській хатині, що стоїть біля самого лісу. З ткацьким верстатом та піснею Уляна Кот познайомилася ще в дитинстві. Вона пам’ятала усі пісні, що співала її мама. А та всю свою журбу за нещасну вдовину долю переливала в пісню. Часто, сидячи за ткацьким верстатом, заводила вона тужливих пісень під ритмічний перестук кросен. Уляна вбирала ті пісні, ховаючи, як найдорожчий скарб, у своєму серці. Разом із тим переймала і мамині секрети ткацтва, і потім люди, розглядаючи тоненькі поліські серпанки, виткані руками майстрині, дивувалися: чи то пісня лягла на полотно, чи то полотно стало піснею.

Поліські серпанки Уляни Кот відомі в багатьох країнах світу, її рушники та сорочки зберігаються в музеях та приватних колекціях Києва, Львова, Москви, Білорусії, Польщі, Чехії, Словаччини, Канади та Америки. За свою високохудожню майстерність Уляна Кот в 1981 р. була удостоєна звання «Заслужений майстер народної творчості УРСР».

 Природа щедро нагородила Уляну Петрівну чудовим голосом – альтом. М’який тембр тонко відтворював кожну мелодію пісні, глибоко розкриваючи її зміст. В 1976-1991 роках Уляна Кот керувала у рідному селі фольклорно-етнографічним гуртом «Берегиня», бувши одночасно його солісткою. З 1991 по 1996 рік вона керувала дитячим гуртом «Серпанок», залюбки передаючи дітям скарби поліського пісенного фольклору. На яких лише підмостках сцени не співала Уляна Петрівна Кот! Майстерне виконання і тонке розуміння людської душі, що закладене у пісні, робили її виступи завжди успішними. Разом зі своєю «Берегинею» вона стала лауреатом багатьох регіональних, всеукраїнських та міжнародних фольклорних фестивалів, телетурніру «Сонячні кларнети» та переможцем радіоконкурсу «Золоті ключі».

В 1985 р. фірма «Мелодія» (Москва) випустила великий стереодиск під назвою «Співає Уляна Кот», куди увійшло вісімнадцять народних пісень Полісся у виконанні талановитої співачки. В 1988 р. в житті Уляни Кот сталася ще одна пам’ятна подія: їй, єдиній представниці від України, довелося демонструвати свою виконавську майстерність перед слухачами, основу яких складала українська діаспора, у Вашингтоні та Нью-Йорку. Сюди вона була запрошена для участі у фестивалі національних меншин США, який проводив Смітсонівський інститут у Вашингтоні.

Записи пісень у виконанні Уляни Кот знаходяться у фондах радіо «Свобода», Українського радіо, фондах обласного Центру народної творчості, Етнокультурного центру Рівненського міського Палацу дітей та молоді та кафедри музичного фольклору Інституту мистецтв Рівненського державного гуманітарного університету.

Записи співачки здійснювали відомі фольклористи Степан Шевчук, Кузьма Смаль, Людмила Гапон, Вікторія Кот, Віктор Ковальчук та багато інших. Великий творчий спадок залишила талановита Уляна Кот на землі. Поділяємо гіркий біль втрати й щиро співчуваємо родині.

Світла, добра пам’ять про Уляну Петрівну назавжди залишиться в серцях тих, хто знав, поважав і любив цю достойну Людину.

Нехай земля їй буде пухом, а душа знайде вічний спокій.

Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар