четвер, 14 липня 2022 р.

 


лісівники наголошують: будьте обачними

 

З початком сезону заготівлі ягід чорниці нагадуємо, що збір, заготівля (в тому числі купівля у населення) дикорослих плодів, ягід, грибів, лікарських рослин або продуктів їх переробки для потреб комерційної та виробничої діяльності проводиться в порядку спеціального використання лісових ресурсів на основі лімітів та спеціальних дозволів (лісових квитків), виданих постійним лісокористувачем.

Рішенням Рівненської обласної ради від 20 травня 2022 року №500 погоджено ліміти на спеціальне використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань, заготівлі другорядних лісових матеріалів на 2022-2023 роки.

Враховуючи запровадження воєнного стану на території України, в тому числі в Рівненській області, з метою зменшення ризиків щодо перебування населення в лісових масивах в межах прикордонної території встановлено додаткові обмеження.

Видача лісового квитка на заготівлю ягід суб’єктам підприємницької діяльності проводиться Висоцьким лісгоспом на підставі виділеного ліміту, після попередньої сплати ними нормативного збору за заготівлю, виданої Рівненським обласним управлінням лісового та мисливського господарства «заявки на отримання лісового квитка» та реєстрації в сільських радах заготівельних пунктів. Заготівля дикорослих ягід без відповідних документів є порушенням правил заготівлі, за яке передбачена відповідальність у вигляді штрафу згідно з ст. 70 КупАП.

Також нагадуємо, що лісовий фонд України є пожежонебезпечним об’єктом, і хоча відповідальність за недопущення виникнення лісових пожеж покладено на лісогосподарські підприємства та ДСНС України, охорона лісу від пожеж – моральний обов’язок кожної людини. Тож перебуваючи в лісі, не забудьте дотримуватись вимог пожежної безпеки.

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах України (ст.77,77-1КупАП) тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1530грн. до 4590 грн. і на посадових осіб – від 4590 грн. до 15300 грн.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 4590 грн. до 15300 грн. і на посадових осіб – від 10710 грн. до 30600 грн.

Виявивши лісову пожежу, не будьте байдужими, повідомте про неї найближче лісництво

чи пожежну частину.

Немає коментарів:

Дописати коментар