четвер, 14 липня 2022 р.

 

З ПОГЛЯДОМ У МАЙБУТНЄ: ПРО БЮДЖЕТ, ПАТРІОТИЗМ

ТА РОЗВИТОК ОСВІТИ, МЕДИЦИНИ І КОМУНАЛЬНИХ СЛУЖБ

 

Майже чотири десятки питань розглянули депутати міської ради на пленарному засіданні, що відбулося 16 червня. Взяло участь в роботі сесії 20 депутатів, вів її міський голова Богдан Микульський. Оскільки сесія відбувалася в дні трауру, депутати віддали шану полеглим землякам, з якими Дубровиччина попрощалася цими днями: Михайлові  Костючку та Олексію Гласному.

Традиційно  зупинимося на найбільш обговорюваних на сесії питаннях, які дотичні практично до кожного мешканця нашої громади.

 

ПРО УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ КОНКУРСУ З ВИЗНАЧЕННЯ ОПОРНОГО ЗАКЛАДУ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

Здавалося б, таке зовсім технічне питання, між тим викликало неоднозначні думки серед депутатів. Воно й зрозуміло, адже йдеться про певні фінансові бонуси на утримання таких закладів, які передбачаються з державного бюджету. В умовах воєнного стану про такі речі говорити звісно рано, однак вся Україна живе вірою в перемогу й вже дивиться в майбутнє. Тож й депутати скрупульозно підійшли до вивчення даного питання.

Депутат міської ради, начальник відділу освіти, культури, молоді, туризму та спорту Ніна Стасюк коротко окреслила, які освітні заклади можна віднести до опорних та їх переваги. Як зазначила Ніна Іванівна, опорним може вважатися заклад освіти, що має не менше 200 вихованців, філії та до яких організовано підвіз учнів. В умовах конкурсу чітко виписано, яким критеріям має ще відповідати заклад, аби претендувати на це звання (наявність Інтернет-ресурсу, спеціалізованих навчальних кабінетів та лабораторій, комп’ютерного та мультимедійного обладнання, актової, спортивної зал, їдальні, бібліотеки тощо).

Однак, депутат Богдан Пінчук зауважив, що в роз’ясненнях профільного міністерста йдеться про те, що така чисельність учнів зовсім не обов’язкова, якщо засновник, себто міська рада в нашому випадку, вирішить зробити заклад опорним. Звісно за теперішніх умов наша громада додаткових коштів не має.

А депутат Андрій Кулик взагалі з цього приводу хотів би почути думку відділу освіти Сарненської  РВА, позаяк, як він заявив, «місцевим фахівцям не довіряю».

Депутат Олена Полюхович, директор Сварицевицького опорного закладу, навпаки просила колег врахувати, якщо процес загальмується, скільки втратять ті школи, котрі можна віднести до опорних. Тож питання це прийняли в пропонованій радою редакції.

 

ПРО ЦІЛЬОВУ СОЦІАЛЬНУ ПРОГРАМУ НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ

У воєнний час актуальність такої програми набуває надзвичайної ваги. Тож всі депутати були одностайні в тому, що така програма якраз на часі. Програма має чотири пріоритети і досить об’ємна. Йдеться в ній з-поміж іншого про здійснення заходів, спрямованих на формування у громадян готовності до захисту України, громадського сприяння безпеці та обороні України, підвищення престижу військової і спеціальної державної служби, вшанування пам’яті захисників України і багато чого подібного. Тож, зрозуміло, що депутати схвально сприйняли цей документ. Вони навіть вирішили дещо розширити пункти програми. Так, Андрій Кулик справедливо зауважив, що нас має об’єднувати єдиний патріотичний порив не тільки в той момент, коли ми на колінах зустрічаємо наших загиблих Героїв-Захисників, а й спільні проводи хлопців до лав ЗСУ. «Пропоную зробити такі заходи урочистими, аби солдати відчували, що їх оточують всенародні любов, підтримка та увага. І не просто гарно поговорити, а й поцікавитися наперед спорядженням бійця, подбати про його родину, яка залишається вдома. У сільських старост нині не може бути більш нагальних проблем, ніж їхні», – говорив Андрій Євтухович. Підтримав цю пропозицію й міський голова Богдан Микульський.

 

БЮДЖЕТ МІСЬКОЇ РАДИ

Бюджетні питання – завжди одні з найбільш обговорюваних. Цього разу при перегляді депутати розподіляли 1743.5 тис. грн. вільного залишку. Один мільйон було спрямовано на оплату енергоносіїв для закладів освіти. Звісно, не обійшлося без опонентів такого рішення. Знову ж таки депутат Андрій Кулик пропонував цю суму замість освіти спрямувати на облаштування міської лікарні. Начальник відділу освіти Ніна Стасюк апелювала таку пропозицію тим, що 1 млн. грн. – незначна дещиця від реальних потреб закладів освіти (йдеться загалом про більш ніж сім мільйонів, що необхідні освітній мережі для того, аби закрити потребу в енергоносіях. Причому більше двох мільйонів зекономила сама галузь на так званих простоях, коли працівникам виплачувалося лише 2/3 заробітку). І аргументи Ніни Іванівни виявилися для депутатів переконливішими – тож мільйон залишків таки пішов на освіту.

Ще 743,5 тис. грн. спрямували на фінансування заходів місцевих і регіональних програм (40 тис. грн. – КП «Будинкоуправління» для відшкодування різниці між розміром тарифу на ЖКГ; 603,5 тис. грн. – ДП «Теплосервіс» для заміни котла в котельні на вулиці Будівельна,3, що обслуговуває дитсадок, професійний ліцей та багатоквартирний будинок на Артеменка; 100 тис. грн – соціальний захист населення).

Також депутати розпорядилися субвенцією від Миляцької сільської ради (в т.ч. частину спрямовано на підготовку лікаря-інтерна).

* * *

Депутати також звично визначилися відповідно до порядку денного в питаннях стосовно майна, що є на балансі громади, зокрема тепер до її відання переходять й ті захисні споруди, якими донедавна розпоряджався фонд Держмайна;  старі приміщення, що використовували освітні заклади, списали, щойно збудовані лікарські амбулаторії в Сельці та Бересті навпаки прийняли тощо. Як завжди, левова частка питань стосувалося землі (оренда, продаж ділянок, набуття їх у власність). Детально з тим, які ще земельні та суто технічні питання розглянула рада, можна дізнатися на її офіційному сайті. Там же є детальна інформація щодо поіменного голосування кожного депутата зокрема щодо того чи іншого питання, їхні пропозиції до рішень чи порядку денного. Кого це цікавить, можете переглянути у всіх подробицях. Адже місцеве самоврядування, незважаючи на воєнний стан, працює й далі відкрито та гласно.

Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар