середу, 20 липня 2022 р.

 




Діагностуватимуть туберкульоз за 77 хвилин

П’ять медичних установ Рівненщини отримали нове обладнання, що дозволяє діагностувати туберкульоз за 77 хвилин. Нове обладнання працюватиме і в Дубровицькому центрі первинної медико-санітарної допомоги. Відрадно, що наш центр поповнюється новою апаратурою, яка працюватиме на користь жителів Дубровиччини. Наші сімейні медики постійно докладають зусиль, щоб надавати пацієнтам високоякісні медичні послуги. Тепер поліпшується ще один напрямок діагностики. Як зазначила головний лікар КНП «Дубровицький центр ПМСД» Вікторія Островець, система GeneXpert – це дуже сучасна апаратура, вартість якої складає близько 600000 гривень. Проте наш центр отримав його безкоштовно завдяки реалізації гранту Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією, виконавцем якого є Центр громадського здоров’я МОЗу. Цей апарат працюватиме для потреб усіх жителів колишнього Дубровицького району. Це тест на ампліфікацію нуклеїнової кислоти на основі картриджа для одночасного швидкого діагностування туберкульозу та швидкого тесту на чутливість до антибіотиків. Попередньо лікарі Мирослава Корень та Інна Воробей, медсестри Оксана Єрмійчук та Наталія Полховська пройшли онлайн-навчання щодо роботи на цьому апараті. Минулого тижня свої знання ці фахівці передавали колегам.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, 90% населення України перебуває у зоні ризику зараження туберкульозом.

Багато інформації про туберкульоз можна почитати на сайті Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру РОР, чимало інформації писали про цю недугу і наші сімейні лікарі.

Як наголошують фахівці, кращий спосіб розпізнати захворювання на початковій стадії – щорічно проходити флюорографію або робити шкірні проби (наприклад, Манту). Треба зважати на ранні симптоми захворювання. Про них трохи детальніше:

1. Кашель, який не проходить три тижні й більше. Якщо ви раптом почали покахикувати, нав’язливо і, на перший погляд, безпричинно, обов’язково зверніться до терапевта або зробіть флюорографію. Це один з найбільш яскравих і ранніх симптомів проблем з легенями, які викликає туберкульоз. Звичайно, у кашлю можуть бути й інші причини - наприклад, сезонна алергія або алергія на пил, хронічний бронхіт, занадто низька вологість повітря в приміщенні. Але це той самий випадок, коли краще перевіритися.

2. Дискомфорт у грудях. Необов’язково біль – це можуть бути неприємні відчуття при покашлюванні або вдиху. Якщо вони поєднуються з тривалим кашлем, це однозначне показання для візиту до терапевта.

3. Субфебрильна температура. Так називається дивний стан, коли жару начебто і немає, але термометр наполегливо показує 37-37,5°С. Субфебрильна температура, як і тривалий кашель, необов’язково сигналить про туберкульоз. Але ці симптоми в комплексі абсолютно точно говорять про необхідність проконсультуватися з лікарем.

4. Незрозуміла втрата ваги. Незрозуміла – це значить, що ви не змінювали спосіб життя, не обмежували раціон, не бралися побиватися в спортзалі, а вага поповзла вниз. Причому вперто і помітно. Це взагалі небезпечний симптом, навіть якщо не брати до уваги туберкульоз. Ми втрачаємо масу, коли організму бракує калорій. Якщо ми себе в них не обмежуємо, значить, їх з’їдає хтось або щось всередині нашого тіла. Це може бути що завгодно – від глистів та інших паразитів до пухлини, що швидко росте або розвивається внутрішнє запалення. Наприклад, туберкульоз.

5. Озноб, посилилася пітливість. Вам то холодно, то, навпаки, кидає в піт. Такий стан знайомий жінкам, які переживають або вступають в клімакс. Але якщо до цього вам ще далеко, він залишився позаду або ви чоловік, не залишайте припливи пітливості без уваги. Особливо показово, якщо в піт вас кидає ночами – так буває при розвиненому туберкульозі.

6. Зниження апетиту. Ви можете ще не здогадуватися про захворювання, а організм вже посилено намагається його подолати. І витрачає на це максимум доступної енергії, запозичуючи її в інших систем. Часто першою страждає система травлення – ми починаємо менше їсти, щоб не витрачати дорогоцінні сили на перетравлення їжі. Нез’ясовне зниження апетиту, навіть якщо воно не супроводжується іншими симптомами, – вірний привід прислухатися до себе і по можливості звернутися до терапевта.

7. Слабкість, швидка стомлюваність. З одного боку, це стан абсолютно природний – для тих, хто тяжко працює або поєднує роботу з вихованням дітей. З іншого боку, відчуття, що сили скінчилися і чомусь не хочуть відновлюватися, – чи не найпоширеніший симптом цілого ряду порушень, в тому числі й смертельно небезпечних. Так виявляють себе і серцево-судинні захворювання, і розвивається рак, і серйозні збої в обміні речовин, і уповільнена депресія, і горезвісний туберкульоз. Якщо лінь раптом стала вашим другим ім’ям, хоча ви ніколи раніше не вважали себе ледарем, як можна швидше зверніться до терапевта. Маєте такі  проблеми, то записуйтеся на консультацію до сімейного лікаря. Спеціаліст запропонує зробити потрібні аналізи. Можливо, причина нездужання зовсім не туберкульоз. А якщо навіть і він, то сьогодні це захворювання відноситься до виліковного (звичайно, коли процес не зайшов занадто далеко). Важливо лише раніше його виявити й почати лікувати. Не зволікайте. Будьте здорові!

Люба КЛІМЧУК.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар