пʼятницю, 13 серпня 2021 р.

 


Патріотизм:

за мільйони платників податків

 

День Незалежності України святкуватимемо зовсім скоро. Святкові заходи цьогоріч у державі триватимуть три дні. У День Державного прапора, 23 серпня, відбудеться підняття українського прапора у Києві та в усіх регіонах України у спеціально облаштованих до цього свята місцях. 17 областей України встановлюють найвищі прапори до 30-річчя Незалежності України. Це обійшлося державі у понад 170 мільйонів гривень з державного та місцевих бюджетів.

Очевидно, такий проєкт має підняти патріотичний дух населення України. Дійсно, що ж може краще ілюструвати успіх і незалежність нашої України, як не 25-90 метрові флагштоки? Не знаю, кому під час пандемії спав такий супер-патріотичний задум, на якого відразу знайшлися кошти як з державного, так і місцевого бюджетів. Одним словом, чимале будівництво… Українське, красиве, дуже дороге.

Наприклад, біля Рівненської ОДА встановлюють найвищий флагшток у нашій області. Тепер оновлена стела на площі Майдану Просвіти буде складатися з одного 50-ти метрового та ще двох нижчих прапорів. Металева конструкція складаєтиметься із 5 частин по 10 м, має вагу 9,5 тонн. Розмір синьо-жовтого прапора буде 8 на 12 метрів. Кошти на виготовлення та облаштування конструкції виділили з обласного бюджету навесні. Разом із виготовленням проєктної документації цей проєкт обійшовся платникам податків області більш як 3 мільйони гривень.

Найдорожчим стане встановлення стели з державною символікою у Харкові. Там на будівництво флагштока та відновлення елементів благоустрою території витратили 24,5 млн. грн. Після Харкова за вартістю встановлення прапора йдуть Бровари Київської області. Місту це обійшлося у 20,7 млн. грн. Флагшток тут заввишки у 72 метри.

У Вінницькій області, наприклад, встановлюють прапор, облаштовують місцевість довкола нього за 15 млн., у Житомирській – за 13,8 млн.

Щиро шаную державний прапор, але додам, що найкращим пам’ятником незалежності, мабуть, було б подолання бідності в нашій державі і утвердження законності та правопорядку. Але до цього нам дуже далеко. Читаємо про неминуче скорочення в медичній галузі, хіба ж в час пандемії злагоджена робота в медицині не менш важлива, аніж флагштоки? Можна ще довго перелічувати, що для нас потрібно вже, але не на все знаходяться мільйони, на жаль.

У неурядовій організації «StateWatch» наголошують, що за гроші можна було б придбати 338,6 тис. доз вакцини від Covid-19, якщо ціна складатиме 504 грн. за дозу, як було закладено в бюджетну програму МОЗ по вакцинації.

Найвищі флагштоки в різний час будували: Туркменістан (133 м), Росія (160 м), Азербайджан (165), Саудівська Аравія (170). Напевно, ми намагаємося стати в ряд з цими вкрай консервативними країнами. Але водночас – заощадити і взяти не висотою, а кількістю.

Але особисто для мене поняття «патріотизм» має трохи інший відтінок.

Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар