пʼятницю, 27 серпня 2021 р.

 



Популяризував у світі бандуру

Тризуб, жовто-блакитний прапор, українська мова, вишиванка, бандура, калина очолюють перелік символів, з якими сучасні українці асоціюють Україну. Одним з найхарактерніших духовних символів української культури, що завжди славилася своїм культурним багатством, була і є бандура.

Бандура і кобзарське мистецтво стали своєрідним знаряддям боротьби з тоталітарною системою, з несправедливістю та русифікацією на різних етапах відстоювання незалежності українським народом, у тому числі і за межами України. Попри репресії, арешти, розстріли, голод, війни, концтабори та вимушену еміграцію, традиції бандурного мистецтва були збережені та стали популярними у багатьох країнах світу.

Внесок української діаспори у збереження бандурних традицій та українське мистецтво загалом був настільки потужним, що сьогодні капели бандуристів існують та активно концертують у США, Канаді, Аргентині, Європі та далекій Австралії, традиції кобзарства мають своїх поціновувачів у Японії, Китаї, державах арабського світу та ін. Сьогодні розповідь про нашого славетного земляка, який популяризував бандуру в світі.

Кілька років тому у Львові пройшло відкриття й освячення меморіальної дошки великого популяризатора кобзарського мистецтва у світі Миколи Досінчука-Чорного. Пам’ятна дошка була встановлена на будинку № 36 на Площі Ринок, де в 1937-1938 рр. жив талановитий митець. Про цю подію мені розповіла однокурсниця, донька якої дуже захопилася грою на бандурі й освоїла відповідний музичний фах. У 2018 році відзначили сторіччя з дня народження Миколи Досінчука-Чорного. І як зауважила моя однокурсниця, ця талановита людина народилася на Поліссі.

Напередодні Дня Незалежності України хочеться згадати про нашого земляка, який вніс великий вклад у збереження і розвиток культурної спадщини України.

Микола Володимирович Досінчук-Чорний народився 20 квітня 1918 року у Кураші. Він був сином православного священника – отця Володимира Досінчука і Пелагії (у дівоцтві Король). Отець Володимир служив в Кураші, Чайчинцях і Старому Чарторійську.

Як наймолодший син, по сімейній традиції, Микола Досінчук-Чорний в Кременці вивчав богослів’я, але через участь в українському державницькому русі, більше часу прожив у Львові та Яворові. В 1944 р. – був змушений покинути свою батьківщину, опинившись в Німеччині, а потім в США. В 1953 році Микола Досінчук-Чорний одружився зі Стефанією Дерев’янко, подружжя виростило четверо дітей.

Митець був відомий у світі як пристрасний ентузіаст бандури. Він вважав бандуру другим національним символом після тризуба. Місією Миколи Досінчука-Чорного стало пропагування української бандури. Він вірив, що бандура, як унікальний інструмент українського народу, може відіграти важливу роль у встановленні української ідентичності й відокремленості, особливо в ті часи, коли у світі Україну ще явно асоціювали як частину не тільки УРСР, але й частиною Росії. Він був співзасновником та адміністратором Школи кобзарського мистецтва у Нью-Йорку, засновником та головним редактором двомовного журналу «Бандура», організатором незліченних бандурних семінарів, концертів, культурно-просвітницьких програм у Північній та Південній Америці, а також був літописцем бандуристів в Україні та по всьому світу.

Свої надзвичайні організаторські здібності, Микола Досінчук-Чорний проявив у підтримці української православної семінарії в Канаді. Він був активним членом різних культурних та політичних організацій і великим патріотом. Школа Кобзарського Мистецтва в Нью-Йорку була заснована в 1973 році в домі Миколи Досінчука-Чорного. В 1984 році митець організував великий концерт з участю понад 130 бандуристів з Америки, Канади та Європи, які відбулися в залах Бродвею і Філадельфії.

В 1986-87 роках Микола Досінчук-Чорний зібрав кошти від підприємців і людей доброї волі, щоби вислати до південної Америки, до українських громад в Аргентині й Бразилії понад 200 бандур, а також інструкторів, щоби там найкраще прийнялося кобзарське мистецтво, і граючи на бандурі завчили українські пісні, а в піснях історію свого українського народу.

Найбільш активні випускники Школи кобзарського мистецтва за сприяння Українського Вільного Університету (Мюнхен) в 1982 році створили Товариство Українських Бандуристів (ТУБ), завданням якого стало об’єднання бандуристів світу, координація роботи ансамблів, проведення кобзарських курсів, видання нот для бандури, планування концертів, запис платівок і касет тощо.

Видаючи журнал «Бандура» протягом 20 літ, Микола Досінчук-Чорний проробив колосальну роботу у цій галузі української культури, зробивши великий вклад у її скарбницю.

Микола Досінчук-Чорний відійшов у вічність 3 липня 1999 року, в місті Нью-Йорк. Похований на українському цвинтарі в м. Баунд Брук.

Люба КЛІМЧУК.

 

1 коментар:

  1. «Моє життя повернулося !!! Після 14 років розірваного шлюбу чоловік залишив мене і наших двох близнюків. Я відчував, що моє життя добігає кінця, я майже покінчив життя самогубством, я дуже довго перебував у емоційному занепаді. але завдяки вчителю заклинань на ім’я доктор Алаба, якого я зустрів одного вірного дня в Інтернеті, переглядаючи Інтернет у пошуках хорошого заклинателя, який міг би вирішити мої проблеми, я натрапив на багато свідчень про цього заклинателя. Деякі свідчили, що він повернув їхнього колишнього коханця, деякі свідчили, що він відновив матку, вилікував герпес та інші хвороби, деякі свідчили, що він міг магічним чином зупинити розлучення тощо. Я також натрапив на одне особливе свідчення, це стосувалося жінки вона свідчила про те, як доктор Алаба повернула свого колишнього коханого менш ніж за 7 днів і змінила ефект їхніх маленьких синів на рак, а в кінці показань адреса електронної пошти доктора Алаби впала. Прочитавши все це, я вирішив спробувати доктора Алабу. Я зв’язався з ним електронною поштою та пояснив йому свою проблему. І всього за 3 дні до мене повернувся чоловік, і ми вирішили проблеми, і ми ще щасливіші, ніж раніше. Доктор Алаба - справді талановита людина, і я не припиню його публікувати, тому що він прекрасна людина ... Якщо у вас є проблеми і ви шукаєте справжнього і справжнього заклинателя, який вирішить усі ваші проблеми. Спробуйте з доктором Алабом у будь -який час, він може стати відповіддю на ваші проблеми. Ось його контакт {dralaba3000@gmail.com} або WhatsApp / viber з його контактним номером нижче +2349039885856 Дякую, д -р ALAB.

    ВідповістиВидалити