вівторок, 2 червня 2020 р.



 Коронавірус у Рівненській обласній лікарні


Хто з нас не лікувався чи не консультувався в Рівненській обласній лікарні? Добре знаємо цей заклад і його фахівців, з якими часто спілкуємося і отримуємо кваліфіковану допомогу. І якби зараз не пандемія, то, за словами наших земляків, і в даний час у багатьох людей є потреба проконсультуватися у цьому закладі.
На даний час людям з хронічними захворюваннями отримати кваліфіковану медичну допомогу непросто. Дуже багато пацієнтів вимушені вдома лікувати хвороби, коли це варто було б робити у стаціонарі. Коли лікарня відкриє двері повноцінно, знає, мабуть, лише Бог. Постає питання: а що робити всім іншим, у кого нема коронавірусу? Де шукати фахового лікування нині? Знаю, що чимало недужих людей наймають медичних працівників і лікуються вдома - капаються, приймають ін’єкції. А відділення тим часом очікують хворих на коронавірус.
Нагадаємо, що без великої потреба зараз їхати до лікарні не варто. Якщо є нагальна потреба потрапити на консультацію до певного фахівця, то передусім, нагадуєм ще раз: треба звертатися до свого сімейного лікаря. Телефонуйте сімейним лікарям, обговорюйте свої питання щодо здоров’я, і ви разом будете вирішути план подальшого лікування.
А тим часом…
У 62 працівників Рівненської обласної клінічної лікарні виявили COVID-19. Лікування потребували лише 11 осіб. У інших клінічних ознак захворювання не виявлено. Про це повідомила заступниця головного лікаря Рівненської обласної клінічної лікарні Лариса Обуховська.
«Лікування потребували лише 11 осіб із 62 виявлених. У решти 51 жодних клінічних ознак коронавірусу не виявлено. Вони не потребують лікування та перебувають на самоізоляції. Вони виявлені під час того, коли ми проводили скринінгове обстеження співробітників відділень, де були виявлені захворювання», - зазначила пані Обуховська.
За її словами, методом швидких тестів обстежено понад 100 співробітників і проведено 287 ПЛР-тестувань. Результати ще близько 40-ка результатів ще очікують. Для пацієнтів, у відділеннях яких виявлені інфіковані співробітники, провели 30 ПЛР-тестувань.
До слова, коронавірус зафіксували у чотирьох відділеннях.
«Це відділення анестезіології та інтенсивної терапії, обласний центр травматології та ортопедії. На старті це було ЛОР-відділення, і там уже локалізовано вогнище. Обласний центр хірургії органів грудної клітини - торакальна хірургія. Вони на карантині, там триває генеральне прибирання і заключна дезінфекція, - каже Лариса Обуховська. - Усі відділення 5-поверхового корпусу – закриті, пацієнти ПЛР-обстежені. Хто не має носійства, переведений у «чистий хірургічний корпус», де розгорнуті площі для надання їм допомоги».
Закінчити прибирання і дезінфекцію планують до кінця тижня.
Молімося нині за здоров’я всіх медиків, адже від їх здоров’я залежить і наше з вами.
Люба КЛІМЧУК.




Краса та позитив розфарбовують
карантинні будні

Карантин роз’єднав нас в реальності, зате зблизив в онлайні. Як результат – народилось багато цікавих естафет та флешмобів. Чудесними ліками від паніки і страху є спілкування та підтримка. Отож наші земляки в соцмережах робили компліменти одне одному, планували, до кого ж нарешті завітають в гості після карантину,  розгадували інтелектуальні задачки, єднались в спорті та пісні. Ольга Базилевич із Золотого теж не залишилась осторонь. Дівчина організувала фотоконкурс весняних світлин. І не випадково. Бо й сама вміє спіймати чаруючі моменти краєвидів, які публікує у «Фейсбуці».

«Час, коли весь світ живе лише одними новинами та слідкує за ними, спричиняє у багатьох напругу та тривожність. Тому найважливішим є уміння знаходити в собі внутрішні ресурси. Відшукати те, що допомагає зберігати спокій та душевну рівновагу, що розслабляє, – ділиться думками Ольга. – У кожної людини – свій варіант цього. Хтось любить смачно і цікаво поїсти, хтось –  подивитися захоплююче кіно, комусь допомагає прибирання. Хтось любить малювати чи щось творити власними руками, хтось обожнює  природу, яка додає енергії. Цей список можна продовжувати і продовжувати, головне, щоб у цій діяльності було спокійно, затишно та безпечно. Тому і я для себе обрала свій «комфортний куточок». Задум конкурсу з’явився  завдяки світлинам інших. Коли гортаєш стрічку «Фейсбуку» і натрапляєш на весняні фото, на хвильку затамовуєш подих. Весна – час краси та жіночності. З’являються нові сили, ідеї та натхнення. То чому ж не влаштувати такий фотоконкурс, щоб кожен міг зануритися у світ природи? За допомогою світлин якомога яскравіше відобразити те прекрасне, що нас оточує. Адже у буденній біганині ми зазвичай всього цього не помічаємо».
Користувачам так припала до душі ідея Ольги, що вона продовжила об’єднувати  умільців ловити моменти на камеру. Наступним етапом конкурсу стали світлини з домашніми улюбленцями. У сім’ї дівчини є своя маленька потіха – кумедний песик Джинка. Оскільки має з ним багато фото, вона й інших закликала ділитись  позитивом. А далі на Великдень оголосила змагання світлин із запашними пасками. Великодній хліб безсумнівно у наших господинь вдається майстерно, тому теж заслуговує уваги.
У кожному етапі за фото учасників «голосують» лайками глядачі. В кого їх найбільше, той отримує від організаторки пам’ятний презент.
«Не думала, що приєднаються учасники з навколишніх сіл, міст. Дуже рада, що долучаються до конкурсу, голосують, адже всі світлини  дуже красиві і зроблені з любов’ю. Не зважаючи на те, що такий досвід вперше – вийшло дуже цікаво, а головне – по-справжньому».
Загалом влаштовувати активності для дівчини не в новинку. Реалізовує вона свій креатив у Золотинській школі:
«За спеціальністю я вчитель математики та інформатики, але так склалася доля, що працюю педагогом-організатором і маю декілька годин інформатики. І як Ви зазначили, щось організувати для мене не є проблемою, було б тільки бажання. Робота забирає чимало часу, інколи перед концертами, коли хочу дуже багато чого показати, сама дивуюсь, як усе встигаю. Але взаємодія з дітками додає сили, енергії та позитиву».
Запитали також у активної вчительки, як вона проводить свої карантинні будні:
«Попри те, що під час карантину радять не відвідувати масові заходи, прогулянки свіжим повітрям та спорт ніхто не скасовував. Це прекрасна нагода розпочати  щось для себе бігати зранку, милуючись сходом сонечка, а ввечері – його заходом. Займаюсь також самоосвітою, вдосконалююся, роботу ніхто ж не відміняв… Завжди любила творити, захоплюсь всім по-трошки. В такий момент, коли є пауза, можна обернутися назад і оцінити власне життя, проаналізувати його і зробити щось корисне для майбутнього. Тож ловіть момент! Бережіть себе та близьких. Ми переживемо це. Все буде добре. Будьте здорові і щасливі. Ну, і беріть участь у наших конкурсах та вчіться отримувати від цього максимум користі!».
Леся КОНДРАТИК.





Немає коментарів:

Дописати коментар