вівторок, 2 червня 2020 р.


Основне питання – збереження Дубровицького району
23 районних депутати 15 травня на позачерговій сесії районної ради розглядали важливе питання про звернення до високих кабінетів влади держави щодо збереження Дубровицького району. У роботі сесії взяв участь голова РДА Олександр Гузич.


Вирішили не тільки посилати звернення, а й сформувати делегацію та їхати стукати у кабінети влади найвищого рівня. «Треба зробити все можливе, щоб наш район був!» – така основна теза депутатських виступів. Сергій Петрушко наголошував, що необхідно зустрітися із зарічненськими депутатами, щоб обговорити наступний план дій. Голова районної ради Микола Кухарець зазначив, що обговорював питання збереження нашого району з голової районної ради Зарічненщини по телефону.
Варашці час не гаяли. Якщо раніше на карті України було заплановано Дубровицький район після адмінреформи, то тепер натомість з’явився Вараський. Кажуть, представники вараської громади доклали до таких змін максимум зусиль.
Багато жителів і Зарічненського району хочуть, щоб  Дубровицький район був на карті України. Вони бажають бути саме у складі нашого району! Відповідні звернення на сесіях своїх сільських рад вони вже прийняли. Нині Зарічненський район хочуть приєднати до Вараша, а це дуже невигідне транспортне сполучення для наших сусідів. До Дубровиці із Зарічненщини добратися значно простіше. Що ж маємо однодумців! А разом, як ви знаєте, все робити легше. Просимо нашого голову РДА Олександра Гузича та голову районної ради Миколу Кухарця якнайшвидше обдумати спільно склад делегації і починати працювати в цьому напрямку.
Сподіваємось, що Віктор М’ялик – наш народний депутат, також нас підтримає!
Разом з тим стоїть питання, чи залишиться наша древня Дубровиця містом? Юрій Лосік та Юрій Шевело наголосили на поважному віці та географічному розташуванні нашого райцентру. Важко уявити Дубровицю селищем чи селом. Що ж, сподіваємося, голос наших районних обранців почують, і нашу думку підтримає народний депутат України Віктор М’ялик!
Також на сесії районної ради було утворено конкурсну комісію для проведення конкурсу на зайняття посади директора комунального некомерційного підприємства «Дубровицька центральна районна лікарня» та затвердили її склад, а також фінансовий план цієї установи на 2020 рік. Депутати райради спрямували 215 тис.грн. з районного бюджету  на придбання сучасного апарату ШВЛ для нашої лікарні, раніше 300 тис. грн. на цю важливу потребу спрямували депутати Миляцької ОТГ.

Люба КЛІМЧУК.


Звернення депутатів Дубровицької районної ради VII скликання до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Міністерства розвитку громад та територій України та Рівненської обласної державної адміністрації
Ми, депутати Дубровицької районної ради Рівненської області, розглянувши та обговоривши проєкт пропозиції щодо реформування субрегіонального (районного) рівня адміністративно-територіального устрою, представленого Рівненською ОДА 4 травня 2020 року, який передбачає утворення чотирьох районів: Рівненський, Дубенський, Сарненський та Вараський, глибоко стурбовані тим, що при формуванні районів області не враховані методичні рекомендації розроблені Міністерством регіонального розвитку щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня. Основними принципами моделювання нових районів є:
1. Створення у межах однієї області;
2. Територія є компактною, географічно цілісною та нерозривною (відсутність територіальних анклавів та ексклавів);
3. Чисельність постійного населення району становить, як правило, не менше, ніж 150 тисяч осіб;
4. Зона доступності визначається по автомобільних дорогах з твердим покриттям на відстані до 60 кілометрів від межі адміністративного центру.
У запропонованій обласною адміністрацією пропозиції враховано тільки кількісний показник чисельності населення, а в даному випадку мають враховуватися перш за все рівень та доступність надання послуг, організаційна спроможність районних органів влади надавати населенню закріплені за ними законодавством адміністративні послуги належної якості, шляхове сполучення, інфраструктурна потужність адміністративного центру та інші критерії. Адже в новоутворених районах, де будуть певні ОТГ, мають бути сконцентровані підрозділи ДСНС, поліції, суди, екстренна медицина, вторинний рівень медицини, Держпродспоживслужба, податкова, пенсійний та інші служби. Для того щоб вони були доступні для громадян, відстань до цих центрів не має перевищувати 60 км, хоча для жителів Зарічненського району - це не виконуваний показник. Тому, що відстань від найвіддаленішого села Зарічненського району до м. Вараш становить 170 км, через інший район - або лісом по бездоріжжю 70 км. Тому дана територія не є цілісною та нерозривною. В той час відстань від віддалених сіл Зарічненського району до м. Дубровиця складає 60 км., є загальнодоступне автомобільне сполучення, щоденно із кожного віддаленого села курсує по декілька маршрутних автобусів по асфальтованій автомобільній дорозі. Дубровицький та Зарічненський райони розташовані на півночі Рівненської області і є районами, що зазнали впливу аварії на ЧАЕС та відносяться до 3 категорії радіаційного забруднення. Жителі районів вбільшості є постраждалими від аварії на ЧАЕС, що вплинуло на показник чисельності населення, тому необхідно враховувати, що вони розкидані та малочисельні. Але в діяльності влади на першому місці повинна бути турбота про людину, а не боротьба за ресурси і повноваження.
    Тож, на нашу думку, набагато доцільніше приєднати Зарічненський район до Дубровицького з центром у Дубровиці, зберегти при цьому статус міста Дубровиця.
Дубровиця найстаріше місто Рівненської області, відоме з 1005 року. Розташована на історичному Волинському Поліссі, належить до історичних населених місць України.
Зважаючи на численні звернення населення Дубровицького та Зарічненського районів, ми, депутати Дубровицької районної ради, просимо забезпечити терміновий розгляд нашого звернення і внесення змін до проєкту пропозиції щодо реформування субрегіонального (районного) рівня адміністративно-територіального устрою Рівненської області, а саме утворення Дубровицького району з центром у м. Дубровиця.



Немає коментарів:

Дописати коментар