вівторок, 2 червня 2020 р.


Лабораторію у Сарнах для ПЛР-досліджень реально облаштувати зусиллями північних районів та за підтримки обласної влади
Руслан СЕРПЕНІНОВ,
голова Сарненської районної ради Рівненщини.
Три тижні карантину та підступність коронавірусу змусили багатьох задуматися над необхідністю збільшити фінансування медицини та змінити ставлення суспільства до медпрацівників. На жаль, сьогодні в регіональних лікарнях бракує нового сучасного обладнання. І це факт. І насамперед апаратів штучної вентиляції легенів, мобільних рентген-апаратів, кисневих зволожувачів, захисних костюмів і т. д.
Але одним із ключових питань, яке потребує невідкладного вирішення, скажімо, у місті Сарни, де розміщена базова лікарня, є облаштування сучасної медичної лабораторії, здатної у режимі «реального часу» проводити ПЛР-дослідження біологічного матеріалу пацієнтів з підозрою на covid-19.
Наприкінці березня разом з депутатами Сарненської районної ради та головним лікарем КНП «Сарненська ЦРЛ» Сарненської районної ради Василем Іванюком розпочали активно обговорювати можливість облаштування на базі цього базового закладу центру госпітального округу сучасної лабораторії, яка задовольняла б потреби у ПЛР-дослідженнях усіх північних районів Рівненщини. Адже нинішня організація ПЛР-досліджень у Рівному має велике навантаження, тож, скажімо, Сарнам доводиться чекати результати досліджень, перебуваючи у психологічній напрузі не один день.
На мою думку, щодо проєкту з лабораторією у Сарнах, то його реально втілити в життя, але тільки на умовах співфінансування з обласного, районного, міського бюджетів, а також бюджетів північних районів. Адже ця лабораторія обслуговуватиме не лише мешканців і їх. На відкриття лабораторії, за попередніми підрахунками, потрібно понад 3 мільйона гривень (це при тому, що приміщення під неї уже є). Таких коштів у бюджеті Сарненського району немає, тож потрібно купувати обладнання для лабораторії «у складчину».
Депутати Сарненської районної ради наразі готові швидко відреагувати та зібратися на позачергову сесію для вирішення цього питання, якщо буде розуміння та підтримка обласної влади.
На сьогоднішній день на благодійний рахунок Сарненської ЦРЛ надійшло понад два мільйони гривень. Відтак на розширеному засіданні медради КНП «Сарненська ЦРЛ» Сарненської райради за участі керівників підприємств, підприємців, благодійників, прийняли рішення, що за ці кошти варто придбати мобільний цифровий рентген-апарат для поліпшення надання якісних послуг людям, які перебувають у реанімаційному відділенні, без їх переміщення в інший корпус. А ще апарат ШВЛ вартістю 718 тисяч гривень. Наразі здійснюється його доставка в Україну. Решту коштів спрямують на потреби КНП «Сарненська ЦРЛ».
Та повернуся до ініціативи облаштувати в Сарнах ПЛР-лабораторію. Реалізувати цей проєкт можливо за два-три місяці за умови співфінансування та швидких і чітких дій усіх рівнів влади. А це від фінансування до поставки обладнання та його встановлення. Перемовини з постачальниками необхідного медобладнання активно тривають. Є декілька пропозицій, які будуть внесені на розгляд компетентних, колегіальних органів для вибору найбільш доцільної пропозиції.
Вірю в успіх цієї надзвичайно необхідної для всього регіону справи, якщо ми гуртом візьмемось її реалізовувати.
Підготувала Олександра Юркова. Рівне. 20 квітня 2020 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар