пʼятницю, 26 червня 2020 р.





Вечірня стихія 17 червня наробила біди в Орв’яниці. Від поривів вітру постраждало близько тридцяти будинків місцевих мешканців, що розташовані на відрізку від центрального магазина і до Соломіївки. Завдано різного ступеня шкоди: порозкривало дахи, зірвавши шифер, зруйнувало в деяких франтони. Позбиткувався буревій й на покрівлі одного з магазинів. Повалені дерева власними силами оперативно розчистили, аби не перешкоджати руху транспорту. Щоправда, похилені внаслідок поривів вітру електроопори також створювали небезпеку для його руху.
«Вітер був страшної сили і здійнявся він зовсім раптово. Я навіть не встигла повернутися вчасно з городу, як потрапила під сильну зливу. Мене кидало по дворі, як пір’їнку, поки зайшла до хати», - розповіла перехожа бабуся. Щодо наслідків стихії вона резюмувала слушно: «Багато наробило збитків. Але матеріальні втрати не страшні. Головне, всі живі та здорові».
Грозою було пошкоджено лінію електропередач та одну з трансформаторних підстанцій. Блискавка влучила також в господарську будівлю на вулиці Шкільній, на щастя, завдяки злагодженим діям рятувальників пожежу швидко було знешкоджено. Сільський голова Олег Білотіл та керівництво районного підрозділу ДСНС дякують за допомогу керівнику місцевого агроформування «Промінь» Андрію Кулику, який організував гасіння пожежі, завдяки чому вдалося локалізувати її в короткі терміни. Заслуговують на подяку і ремівці, які оперативно відновили електропостачання частини населеного пункту. Також вже пізно вночі було відновлено порвані проводи та звільнено від них похилені опори. Електропостачання повністю пообіцяли відновити на ранок. Паралельно бригади енергетиків працювали і в Дубровиці та Сельці, де також грозою пошкоджено ЛЕП, житлові та господарські будівлі. Голова адміністрації Олександр Гузич також оцінив наслідки стихії в Орв’яниці, прибувши сюди одразу по першому сигналу. На жаль, лише одиниці постраждалих обійсть були застраховані. Тож їх власникам доведеться покривати збитки власним коштом. А між тим природні катаклізми у вигляді гроз з буревіями вже стали звичним явищем для Полісся.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар