вівторок, 2 червня 2020 р.


МОЄ  БАЧЕННЯ  РОБОТИ  РАЙСТОМАТПОЛІКЛІНІКИ

Шановні друзі!
Не звик витрачати час даремно на коментування різних вигадок, фейків, чуток, однак, вони активно поширюються навколо КНП «Дубровицька стоматологічна поліклініка», тому вважаю своїм обов’язком роз’яснити ситуацію і дати відповіді на запитання, які хвилюють жителів нашого району.
Найперше. Очолити стоматологічну поліклініку мені, людині без медичної освіти, дозволило державне законодавство. Чому я відважився на цю посаду? Тому що для реалізації шляхів розвитку даного підприємства, в першу чергу, потрібні навички мененджменту. Маю 24 роки такого досвіду. Працюючи на посаді голови району, мені відомі і проблеми стоматологічної служби, і перспективи, і пропоновані шляхи реформування з метою покращення якості обслуговування. Я окреслив перспективи розвитку в недалекому майбутньому рентабельного підприємства, знайомився з позитивним досвідом  роботи успішних стоматологічних поліклінік. До речі, в ідеалі бачив: усі лікарі-стоматологи  залишаються в штаті. Питання – чи готові наші стоматологи до змін, долати виклики, які вимагає сьогодення?.. Наприклад, вчитися новому, освоювати нові технології?.. Готові, але, на жаль, не всі… Судіть самі.
Окреслені такі шляхи розвитку:  це, перш за все, розширення спектру надання стоматологічних послуг. Наприклад, зуботехнічний госпрозрахунковий підрозділ виготовляє лише штамповані  металопластмасові протези (коронки, мости), що є найдешевшим видом стоматологічного протезування. А за металокерамічними, керамічними, цирконієвими протезами, які є в рази (!) дорожчими та надійнішими, наші мешканці їдуть до Рівного, витрачають додатково кошти на маршрутки, власний транспорт. І це з десяток разів за однією послугою: пролікувати, запломбувати канали, зуби, зробити відбитки, приїхати на примірку, поставити протез і інше. Я завжди запитував наших стоматологів: чому вони віддають наших пацієнтів на протезування і лікування в Рівне? Адже металокераміка у три-п’ять разів дорожча, а цирконієва ще дорожча. Щоразу чув різні відмовки, а, по суті, просто немає відповідних компетентних працівників. А обладнання не таке вже і дороге, як розповіли. Наприклад, муфельна піч, казали, коштує 10 тисяч доларів. Будучи вже директором, заглянув в Інтернет, а там таку піч б/у  можна за 500 доларів придбати. Це під силу бюджету поліклініки. Прикро, що в сусідніх районах роблять металокерамічні протези, а наші люди змушені їхати деінде.
Ортодонтія – це напрямок у стоматології, де, по-простому скажу, вирівнюють прикус зубів, використовуючи різні технології, пристрої, всі чули, наприклад, про брекети. І знову, наших пацієнтів, а це в основному діти – батьки везуть в Рівне. Брекети на дві щелепи коштують 1000-1500 доларів. Додайте сюди витрати на дорогу за рік (процедура вирівнювання зубів триває від кількох місяців і може бути більше року). А якщо, наприклад, відклеївся брекет (це маленький елемент системи, який приклеюється на зуб) – їдь знову до Рівного.
Чому в нашій поліклініці цього не роблять? Відповідь проста: немає відповідних компетентних фахівців.
Імплантологія. Знову наступне питання: чому ми не робимо? Чому наші люди (пацієнти) знову везуть по 300-600 доларів за імплант до Рівного, бо наші лікарі не можуть цього робити? Проконсультувався у рівненських компетентних фахівців. Кажуть, без проблем, ми можемо це налагодити в рамках співпраці. До прикладу, комп’ютерну томографію щелепи зробимо у Рівному, також, при потребі, підживимо кісткову тканину. Далі, на якийсь день збираємо всіх пацієнтів, хірурги з Рівного приїжджають в Дубровицю, «загвинтили» імпланти, далі вже наші лікарі ведуть пацієнта. Коли імплант прижився, ставимо на нього коронку або міст. Ось такий спільний алгоритм роботи дасть можливість:
– не витрачати зайві кошти пацієнтів на поїздки до Рівного;
– поліклініка отримає додаткові чималі прибутки.
Виготовлення знімних м’яких протезів також можна освоїти на підприємстві. Різні новітні методи, технологічні сучасні засоби дають можливість вивести надання стоматологічних послуг на сучасний і високий рівень. Але для цього, перш за все, потрібні профільні, компетентні фахівці.
Дитяча стоматологія – це взагалі невирішене питання. Останні роки санація школярів не проводилася. Держава буде оплачувати лише один пакет медичних послуг у стоматології. Туди входить лікування дітей до 16 років та надання невідкладної стоматологічної допомоги дорослим та дітям. Щоб отримати цей пакет, підприємство повинно мати відповідних фахівців, а це зокрема лікар-стоматолог дитячий. І що ви думаєте? Багато лікарів-терапевтів виявило бажання пройти тримісячні курси за рахунок підприємства? Відмовились. Ось так переживають за здоров’я дітей та заключення договору з НСЗУ на закупівлю у підприємства стоматологічного пакету послуг. Який, до речі, коштує 14631,79 грн. на місяць, з яких 1471,79 грн. йде на оплату за користування програмним забезпеченням для внесення медичних записів про пацієнтів лікарями згідно з договором, залишається, по суті, 13 160 грн. Тому, змушений був прийняти на роботу лікаря, який погодився пройти курси дитячого стоматолога. Не хочу хизуватися, тому що деякі райони не мають договору з НСЗУ, але ми зробили все для того, щоб цей договір, попри всі негаразди, був підписаний, найнявши, тимчасово, відповідного фахівця для реєстрації закладу. На сьогодні ми успішно працюємо з Національною службою здоров’я України.
Але, навіщо займатися розвитком підприємства, впроваджувати сучасні новітні технології, якщо декому простіше канючить у влади гроші з бюджету, та, за старими відпрацьованими схемами, надавати «безкоштовну» стоматологічну допомогу?!
Щодо так званого скорочення, ліквідації та інших нісенітниць. Відповідно до другого етапу реформування другої, третьої ланки медицини, з 1 квітня 2020 року всі медичні заклади мали перейти на фінансування з НСЗУ. Ми, я вище писав, уклали відповідний договір, але це лише 13 160 гривень, а для поліклініки, щоб працювати в режимі «затягнутих під шию поясів» потрібно до кінця року 1 мільйон 500 тисяч гривень. Було багато різних гадань, можливо, зупинять реформу і… – знову дадуть грошей (медичну субвенцію) до кінця року, але все стало на свої місця після приїзду в Рівне ексміністерки охорони здоров’я Зоряни Скалецької, де на нараді з медичними працівниками області були розставлені всі крапки щодо реформи. Чітко було зазначено: для стоматології виділяють лише один пакет медичних послуг, а решту свого бюджету потрібно формувати на місцях, звертатися до місцевої влади щодо фінансування закладу або переходити на надання платних послуг, вони і так, не секрет, не безкоштовні. Всім зрозуміло, що в районному бюджеті немає зайвих 2,5 млн. грн. на утримання стоматполіклініки, адже бюджет економіка району наповнює лише на 10%, решту додає, дотує держава, так було завжди і є зараз, тому лишається один вихід – перейти на легальні платні послуги.
Починаючи з січня на щотижневих нарадах, я неодноразово доводив дану інформацію до колективу, озвучував план розвитку підприємства на цей перехідний період і на майбутнє. Як зазначав вище, впровадження на підприємстві нових стоматологічних послуг (ортодонтія, імплантологія, металокерамічні, керамічні, цирконієві протези тощо). Як і завжди, радий був чути інші бачення, пропозиції. Також, з метою наповнення бюджету підприємства, підкреслюю, ще в січні місяці, запропонував лікарям-стоматологам-терапевтам роботу у госпрозрахунковому ортопедичному відділенні, де ввів у штатний розпис відповідні посади на перший квартал. Також, ми розробили і затвердили розцінки на платні стоматологічні послуги. Ви думаєте була черга з бажаючих офіційно наповнювати бюджет поліклініки? Ні. Жоден лікар не написав заяву на роботу у платному підрозділі, розуміючи те, що з 1 квітня медична субвенція на утримання поліклініки виділена не буде, і потрібно самим, офіційно, заробляти кошти. Також постійно на нарадах  було поінформовано, що держава бюджетне відділення підприємства фінансувати не буде, і всі посади в ньому будуть скорочені через, підкреслюю, відсутність державного фінансування в рамках реформи медицини.
На щотижневих нарадах постійно наголошувалося і про те, що нам потрібні фахівці з дитячої стоматології, хірургії, ортодонтії, імплантації, виготовлення сучасних протезів. Пропонував лікарям-стоматологам-терапевтам пройти відповідні курси та отримати потрібні для підприємства згадані вище спеціальності. На жаль, відмовились. З метою, щоб хоч якось спробувати наповнити бюджет підприємства, був змушений прийняти на роботу у платне відділення колишнього працівника нашої поліклініки. На жаль, світова пандемія коронавірусної  хвороби внесла свої корективи, запровадили карантин, і даний лікар пішов на самоізоляцію, оскільки повернувся із Польщі.
До відома, у період карантинних обмежень стоматполіклініка надає лише невідкладну допомогу, до речі, цілодобово.
Як ми пам’ятаємо, карантинні обмеження з дати на дату переносились, тому запланувати чітку роботу закладу було складно. Надання платних послуг було заборонено. Час ішов, лікарі вичікували. Ближче до 30 квітня зрозумівши, що ніякого «чуда» не буде, – лікарі почали звертатись з проханням прийняти їх у госпрозрахункове платне відділення, робота якого припинялася 30 квітня. Я пояснив лікарям, що у дане відділення прийняти немає можливості, оскільки воно через карантин працювати не може і припиняє своє існування, а з 1 травня 2020 року відповідно до плану розвитку підприємства, відповідно до нового штатного розпису, куди увійшли нові посади, прошу влаштовуйтесь, проходьте курси перекваліфікації, і після карантину приступайте до роботи. Оскільки грошей на утримання немає, а ви їх заробити через надання платних послуг не захотіли, тоді є лише один реальний шлях врятувати стоматполіклініку від банкрутства – це скористатись підтримкою держави через центр зайнятості. Щоб не скорочувати працівників, я запропонував усьому колективу піти у центр зайнятості за згодою сторін і там отримувати виплату по безробіттю в розмірі середньомісячного заробітку та повернутися на роботу на тимчасові робочі місця, які ми створили лише для надання невідкладної допомоги населенню на період карантину. Їх оплачує держава через наш договір з НСЗУ. Результат: більшість колективу прийняла мій план порятунку, утримання в робочому режимі підприємства, звільнилися за згодою сторін та повернулися назад на тимчасові робочі місця, і наразі підприємство успішно надає безоплатну невідкладну допомогу. Але група працівників відмовилася йти таким шляхом, підставити плече підприємству, підтримати стоматполіклініку в цей складний час, та й пішли у відпустку без збереження заробітної плати до кінця карантину. А ви, 48-тисячний район, терпіть зубний біль, поки вони повернуться з відпустки після карантину. Ось і таких, на жаль, маємо лікарів. Шкода двох медсестер, у однієї п’ятеро, в іншої двійко дітей, які пристали до купки цих «переживальників» за долю підприємства і незахищених верств населення, і також пішли у відпустку за свій рахунок до кінця карантину. А могли також через центр зайнятості отримувати середньомісячну заробітну плату до завершення  карантину. Мені щиро шкода цих своїх працівників. Однак це був їх власний вибір.
Що я встиг зробити до карантину за чотири з половиною місяці?
Було замінено 30% прогнивших вікон на нові, сучасні, енергозберігаючі, також замінено вхідні двері, утеплена система опалення. Відремонтована та встановлена більш сучасна стоматологічна установка, яку вже, були, поставили в підсобне приміщення. А це ще одне оновлене робоче місце для лікаря. Два роки поліклініка працювала без рентгенапарату. Направляли людей за знімками до приватників. Працівники розказували мені, що запчастин до нього нема, вони дуже дорогі, це дійсно раритетний екземпляр, що підходить для музею стоматології. Але мій приятель оглянув… та й відремонтував. На сьогодні є працюючий  рентгенапарат і, доволі, комфортно, зручно лікарям, а ще більше - пацієнтам. Закупили інструментарій та сучасні медичні препарати, пломбувальні матеріали. Правда, лікарі їх, зрештою, не взяли у використання. Бо як же сказати тоді пацієнту: «Я ж за свої кровні матеріали купую…». Стояло питання: «Якби був хірург - пацієнти йшли б до нас, а не в Сарни». Пропозицію перекваліфікуватися на хірурга – ніхто не прийняв. Тоді я згадав про нашого земляка, хірурга-стоматолога з Берестя Валентина Дем’янця, який, як виявилося, працює в Сарнах. У лікарів і номер телефону його знайшовся, зв’язалися з хірургом та й передали моє прохання працювати в нас за сумісництвом. Так в поліклініці відновилася робота хірурга. Нарікали лікарі також, що в нас мало пацієнтів, йдуть до конкурентів (звісно, зрозуміло з яких причин). Тоді я запропонував, що ми самі підемо до наших клієнтів. Таким чином ми відновили роботу стоматкабінетів в Сварицевичах, Перебродах, чекали, коли здадуть в експлуатацію нову амбулаторію в Кривиці, де також плануємо відкрити кабінет. Прошу, щоб пробачили мене колеги-стоматологи Зарічненського району, бо  ми і там, у Вичівці, відновили роботу стоматологічного кабінету. І в майбутньому буде дуже зручно проводити санацію школярів у цих селах, їм не доведеться їхати у Дубровицю. Також за цей період, акумулюючи благодійну допомогу, ми назбирали коштів, яких майже достатньо для придбання новенької стоматологічної установки, адже наразі ми користуємось тридцятирічними, які морально застарілі та фізично зношені. Це так коротенько про виконану роботу.
Шановні друзі, я завжди відкритий для конструктивного спілкування. Якщо у вас є  пропозиції, питання, побажання, будь ласка, телефонуйте, заходьте, пишіть листи, пишіть в «Viber», «Messenger», «Whatsap» тощо.
Микола ПЕТРУШКО,
директор КНП «Дубровицька райстоматполіклініка».


Немає коментарів:

Дописати коментар